Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?
De flesta har hört talas om parterapi, det är för många det man först tänker på vid relationsproblem. Kanske har du hittat hit för att du känner igen dig i att det finns något som skaver i relationen.
Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam! Vi vet att så många som var tredje par ibland mår dåligt i sin relation och att ungefär 50 procent av alla gifta par skiljer sig.
När man har det svårt i relationen är parterapi ett sätt att få hjälp. På senare år har även begrepp som förebyggande parterapi, partbesiktning och parutveckling dykt upp. Det handlar om att arbeta mer proaktivt med relationen.
Parterapi – vad är det och när är det dags?
Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?
De flesta som söker parterapi har haft problem under en längre tid, ofta flera år. Anledningen till att det ofta dröjer innan paret söker hjälp, är att det för många är stigmatiserat, kostsamt och svårt att få in i vardagen.
Det är också vanligt att det är den ena i relationen som upplever ett större behov av att lösa relationsproblemen, medan den andre är mer nöjd eller av andra skäl är ovillig att söka hjälp externt.
Parterapi – hur går det till?
Parterapi inleds oftast med att ni tillsammans identifierar era vanliga teman till relationsproblem. Därefter hjälper terapeuten er att skapa en förståelse för bådas upplevelse i problemsituationer och få en gemensam syn på problem i relationen (”vi mot relationsproblemet”).
Ni träffar terapeuten kontinuerligt över tid (ibland så ofta som en gång i veckan) och planerar ett avslut av terapin då tillräcklig förbättring har uppnåtts. Mellan sessionerna arbetar ni ofta med hemuppgifter (lite beroende på vilken terapiform terapeuten arbetar med).
Ni träffar en terapeut under fysiska eller digitala möten. Terapeuten är oftast psykolog eller socionom. Ni delar personlig information med terapeuten, som har tystnadsplikt.
Förebyggande parterapi
Förebyggande parterapi eller parutveckling passar er som har en relation som på det stora hela fungerar bra. Men det kan finnas saker som skaver, till exempel kommunikationssvårigheter eller brist på närhet.
Det kan också vara så att ni känner att relationen går på autopilot och ni vill hitta tillbaka till varandra och njuta mer av varandra. Ni har dock inte så stora problem att ni mår dåligt av problemen i relationen och ni behöver mer en putt i rätt riktning än en regelbunden terapi.
Det är vanligt att vilja arbeta proaktivt med relationen inför en större omställning i livet. Kanske när ni ska få barn, gifta er eller flytta ihop.
Vilka är de vanligaste relationsproblemen?
- Att inte uppskatta, njuta av eller ha roligt när man som par spenderar tid ihop
- Att ha återkommande argumentationer eller konflikter som leder till bråk
- Att inte uppleva sig vara förstådd eller sedd av sin partner
- Att en eller båda drar sig undan från varandra
- Att känna sig ensam i relation
- Brist på närhet och värme
- Brist på tillit
- Att man inte prioriterar relationen eller varandra
- Missnöje med sexlivet
Hitta rätt terapeut
Söker du parterapi nära dig? Här kan du få tips om vart du kan vända dig.
Stärk er relation
Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.
- 60+ övningar, artiklar & podcasts
- Interaktiva och guidande övningar
- Dela svar med varandra direkt i appen
- Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor
Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.
Vill du komma närmare din partner?
Det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra. Läs psykologernas bästa tips för att komma närmare din partner.
Olika behov i en relation
Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer.