Skip to main content

Jag saknar närhet i relationen

Så ökar du känslan av närhet i relationen

Att sakna närhet i relationen är något många par upplever någon gång. Närheten till sin partner är en viktig del av en lycklig kärleksrelation, men det är vanligt att känna mindre närhet med tiden. Det kan också variera i perioder hur mycket närhet man känner till varandra.

Vad ska man göra om man saknar närhet i relationen? Är det möjligt att återfå känslan av närhet? Hur kan man känna sig nära sin partner igen?

Det är vanligt att man saknar närhet i relationen, även när grundkärleken finns där!

Även om de flesta par menar att de älskar och uppskattar varandra, är det inte givet att man faktiskt visar det.  ”Jag vet att min partner älskar mig, men jag KÄNNER det inte vardagen” är ett vanligt uttalande. En förklaring kan vara att det inte förekommer tillräckligt med positiva handlingar i relationen.

I relationens början är vi ofta pirriga och nykära. Hormonerna flödar och vi gör allt för att visa hur speciell och fantastisk vi tycker att vår partner är. För de allra flesta förändras detta när relationen blir mer vardag. Då blir ofta kvoten mellan positiva och neutrala (eller till och med negativa handlingar) allt mindre. 

20:1 – den magiska kvoten för passion och starka kärlekskänslor

Många känner till begreppet 5 gånger mer kärlek. Det syftar till att det krävs fem gånger fler positiva kärleksfulla handlingar för att kunna nå fram med kritiska budskap och hantera konflikter på ett bra sätt. Men studier av John Gottman, en av de främsta forskarna på parrelationer, visar att det kan behövas ännu högre andel positiva handlingar för att fortsätta känna passion och stark närhet i en parrelation. Fem gånger fler positiva handlingar är alltså inte tillräckligt för passion och härligt sex!

Så för varje gång du låter sur, är irriterad eller ouppmärksam när din partner försöker berätta för dig behöver du väga upp med 20 positiva handlingar för att din partner ska fortsätta att känna sig älskad. Och det bidrar i förlängningen ofta till större ömsesidig känsla av närhet, attraktion och passion. 

Öka känslan av närhet med fler positiva handlingar

  • Uppmärksamma något din partner gör som du gillar eller uppskattar. Det är lätt hänt att vi börjar ta varandra för givet när vi har uppdelade ansvarsområden i en vardag som rullar på. Säg “tack för maten”, “åh vad bra att du orkade tömma diskmaskinen” eller “fantastiskt att du tog med soporna ut!”. Trots att du egentligen ser det som självklart (och hade blivit irriterad om det inte blivit gjort). 
  • Ge fysisk närhet på ett sätt som du vet att din partner tycker om. Det kan vara en extra lång kram, en strykning över armen när du går förbi – ja vad som helst som du vet att din partner uppskattar! 
  • Ge din partner en genuin komplimang. Vilka egenskaper uppskattar du med din partner? Även om du tror att din partner redan vet att du tycker hen är rolig, generös eller smart – tala om det! Och om du kommer på dig själv med att tänka något fint om din partner så säg det direkt! Vem skulle inte bli glad av att få höra “Nu tänkte jag på vilket fint leende du har!”. Eller: “idag på lunchen tänkte jag på att jag ser fram emot att få träffa dig efter jobbet”.
  • Visa att du tänker på din partner i vardagen. Köp hem favoritjuicen. Skriv ett peppigt sms inför en utmaning på jobbet. Planera en lördag utifrån vad du vet att din partner tycker om att göra. Alla små handlingar räknas!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara & Helga

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Så ökar du din sexlust och får ett härligare sexliv

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer. Har du koll på kroppens två system som påverkar sexlusten, gasen och bromsen?

Vikten av att snälltolka

Att snälltolka är att utgå ifrån att vår partner vill en väl och att det hen gör har en god intention. Det är att vara snäll i sin tolkningar av hur ens partner beter sig (säger, inte säger, gör eller inte gör).