Saknar du närhet i relationen?

By december 6, 2021 juni 27th, 2022 Relationsproblem

Så ökar du känslan av närhet i relationen

En stark känsla av närhet i relationen, och till sin partner, är för de allra flesta något som kännetecknar en lycklig kärleksrelation. Men det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra.

Vad gör man om känslan saknas? Går det att få tillbaka känslan av närhet? Hur gör man för att känna sig nära sin partner igen?

Det är vanligt att man saknar närhet i relationen, även när grundkärleken finns där!

Även om de flesta par menar att de älskar och uppskattar varandra, är det inte givet att man faktiskt visar det mot varandra i praktiken. ”Jag vet att min partner älskar mig, men jag KÄNNER det inte vardagen.” är ett vanligt uttalande. En förklaring kan vara att det inte förekommer tillräckligt med positiva handlingar i relationen.

I relationens början är vi ofta pirriga och nykära, hormonerna flödar och vi gör allt för att visa hur speciell och fantastisk vi tycker att vår partner är. För de allra flesta förändras detta när relationen blir mer vardag, och kvoten mellan positiva och neutrala (eller till och med negativa handlingar) blir allt mindre. 

20:1 – den magiska kvoten för passion och starka kärlekskänslor

Många känner till begreppet 5 gånger mer kärlek som syftar till att det krävs fem gånger fler positiva kärleksfulla handlingar för att kunna nå fram med kritiska budskap och hantera konflikter på ett bra sätt. Men studier av John Gottman, en av de främsta forskarna på parrelationer, visar att det kan behövas ännu högre andel positiva handlingar för att fortsätta känna passion och stark närhet till varandra i en parrelation. Fem gånger fler positiva handlingar är alltså inte tillräckligt för passion och härligt sex!

Så för varje gång du låter sur, är irriterad eller ouppmärksam när din partner försöker berätta för dig behöver du väga upp med 20 positiva handlingar för att din partner ska fortsätta att känna sig älskad. Och det bidrar i förlängningen ofta till större ömsesidig känsla av närhet, attraktion och passion. 

Öka känslan av närhet genom fler positiva handlingar

❤️ Uppmärksamma något din partner gör som du gillar eller uppskattar, och låt hen få veta det. Det är lätt hänt att vi börjar ta varandra för givet när vi har uppdelade ansvarsområden i en vardag som bara rullar på. Säg “tack för maten”, “åh vad bra att du orkade tömma diskmaskinen” eller “fantastiskt att du tog med soporna ut!” trots att du egentligen ser det som självklart (och hade blivit irriterad om det inte blivit gjort). 

❤️ Ge fysisk närhet på ett sätt som du vet att din partner tycker om – en kram, en strykning över armen när du går förbi. Små stunder av beröring under dagen ökar chanserna till ett härligt ligg eller en längre massagestund på kvällen. 

❤️ Ge din partner en genuin komplimang. Vilka egenskaper uppskattar du med din partner? Även om du tror att din partner redan vet att du tycker hen är rolig, generös eller smart – tala om det igen! Och om du kommer på dig själv med att tänka något fint om din partner så säg det direkt! Vem skulle inte bli glad av att få höra “Nu tänkte jag på vilket fint leende du har!” eller “idag på lunchen tänkte jag på att jag ser fram emot att få träffa dig efter jobbet”. 

❤️ Visa att du tänker på din partner i vardagen. Köp hem favoritjuicen, skriv ett peppigt sms inför en utmaning på jobbet eller planera en lördag utifrån vad du vet att din partner tycker om att göra. 

När det gäller positiva handlingar så tänk smått och ofta hellre än stort och sällan. En spa-helg är visserligen härlig, och verkligen inte fel att unna er någon gång ibland, men det är de små kärlekshandlingarna ofta i er vardag som har störst effekt på känslan av värme, närhet och passion i relationen. 

Fler tips för att öka känslan av närhet i relationen

Prova relationsövningen De fem magiska timmarna – en metod för att skapa positiva vanor i relationen och stärka känslan av kärlek och närhet.

6 steg till mer kärlek innan det är för sent: Artikel från Modern psykologi.

Har ni svårt att komma vidare på egen hand och funderar på parterapi, läs svar på de vanligaste frågorna.

För ännu fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Clara Zelleroth och Helga Wennerdal är psykologerna bakom Birds

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis

Så ökar du din sexlust och får ett härligare sexliv

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer. Har du koll på kroppens två system som påverkar sexlusten, gasen och bromsen?

få en bättre relation med relationsövningen de fem magiska timmarna

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam! Vi vet att så många som en tredjedel av alla par ibland mår dåligt i sin relation och att ungefär 50 procent av alla par skiljer sig. När man har det svårt i relationen är parterapi ett sätt att få hjälp. Läs mer om det här.

relationsproblem