Skip to main content

Så ökar du din partners motivation

Så ökar du din partners motivation

Om du upplever att du är den enda som jobbar på relationen är du inte ensam! Det är vanligt att känna så, i synnerhet i perioder när man har det kämpigt tillsammans eller känner en distans till varandra.

Med Birds försöker vi gör allt vi kan för att sänka trösklarna, men det är inte alltid det räcker. Så hur kan du öka din partners motivation och få med hen på tåget?

1. Fokusera på relationen – inte din partner!

Fokusera på vad du längtar efter eller skulle vilja utveckla i relationen, inte vad din partner gör eller inte gör som är dåligt eller otillräckligt.

Undvik att säga “Du blir ju jämt så arg, det går ju inte att prata med dig!” eller “Vi gör ju aldrig något kul tillsammans längre…

Säg hellre Jag blir så ledsen när vi bråkar, jag skulle vilja hitta ett bättre sätt att prata när vi tycker olika.” eller  Jag längtar efter att göra mer roliga saker tillsammans..

2. Ta reda på (och berätta!) vad din partner har att vinna på det

Det här kräver lite självinsikt och att du vågar blotta dina egna svagheter. Förmedla att du förstår att det inte alltid är lätt att leva med dig och att du önskar du kunde ge din partner mer av det hen behöver.

Säg till exempel Jag vet att du inte alltid känner dig uppskattad av mig, att jag drar mig undan och inte vill vara nära. Jag vill bli bättre på att visa dig uppskattning och få dig att känna dig älskad.

eller “Jag är nyfiken på vad du tänker och tycker, på hur du skulle vilja ha det. Jag vet att jag ibland får dig att känna dig otillräcklig och det vill jag verkligen inte!

3. Minska osäkerheten

Låt oss säga att du till exempel har hittat ett app du tror skulle kunna föra er närmare varandra, ge er en roligare och härligare vardag tillsammans och hjälpa er att hantera utmaningar i er relation. (Ja, vi menar Birds…😉). Du vill testa den tillsammans med din partner. Hur skulle du kunna få din partner att säga ja till idén? Jo, genom att minska osäkerheten och visa vad det är för en app och hur den skulle kunna vara bra för er relation.

Vi människor är till vår natur ofta är skeptiska till det vi inte känner till. Det kanske inte är så konstigt att din partner är avvaktande i början? Kan du visa din partner vad appen är för att väcka lusten att testa? Ett väldigt enkelt sätt att göra det är att skicka den här länken som beskriver appen mer: https://birdsrelations.com/relationsapp_birds/

4. Rulla med motståndet

Om din partner är skeptisk, försök att lyssna på varför utan att övertyga eller argumentera. Försök förstå motståndet – vad är det som gör att din partner inte vill? Försök, om du kan, till och med att bekräfta det.

Säg till exempel Jag vet, det är verkligen mycket annat just nu, det är inte lätt att hitta tiden.

eller Jag förstår om du känner dig osäker på om det kommer fungera, jag är inte heller helt säker.

Ni måste inte göra det just nu. Vänta några dagar och ge din partner chansen att vara den som tar nästa steg.

5. Börja med dig själv

Du kan inte förändra din partner, hur mycket du än önskar att du kunde det. Den enda du kan förändra är dig själv. Frustrerande? Ja, såklart. Men att släppa taget om försöken att förändra den andra kan också vara en stor lättnad. 

Och än viktigare – om 50 % av relation (d.v.s. du) mår bättre och är bättre som partner kommer det garanterat att ha en positiv inverkan på ert gemensamma liv.

Det allra viktigaste du kan göra för relationen är att ta ansvar för dig själv. Så vem vill du vara och vad behöver du för att må bra?

I Birds finns många olika övningar som du kan göra helt på egen hand med fokus på ditt eget mående och vem du vill vara som partner.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

De fem magiska timmarna

Vill du veta vad som ger er en bättre relation? Hur ni kan få relationen att bli närmare och starkare? Testa den här vetenskapligt baserade relationsövningen.

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.