Så ökar du din partners motivation

By oktober 27, 2021 november 22nd, 2021 Birds Relations
psykologer som vet varför par bråkar mycket i förhållandet
Kärlekspsykologerna
Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal

Så ökar du din partners motivation

Om du upplever att du är den enda som jobbar på relationen är du inte ensam! Det är vanligt att känna så, i synnerhet i perioder när man har det kämpigt tillsammans eller känner en distans till varandra.

Med Birds försöker vi gör allt vi kan för att sänka trösklarna, men det är inte alltid det räcker. Så hur kan du få med din partner på tåget?

1. Fokusera på relationen – inte din partner!

Fokusera på vad du längtar efter eller skulle vilja utveckla i relationen, inte vad din partner gör eller inte gör som är dåligt eller otillräckligt.

Undvik att säga “Du blir ju jämt så arg, det går ju inte att prata med dig!” eller “Vi gör ju aldrig något kul tillsammans längre…

Säg hellre Jag blir så ledsen när vi bråkar, jag skulle vilja hitta ett bättre sätt att prata när vi tycker olika.” eller  Jag längtar efter att göra mer roliga saker tillsammans..

2. Ta reda på (och berätta!) vad din partner har att vinna på det

Det här kräver lite självinsikt och att du vågar blotta dina egna svagheter. Förmedla att du förstår att det inte alltid är lätt att leva med dig och att du önskar du kunde ge din partner mer av det hen behöver.

Säg till exempel Jag vet att du inte alltid känner dig uppskattad av mig, att jag drar mig undan och inte vill vara nära. Jag vill bli bättre på att visa dig uppskattning och få dig att känna dig älskad.

eller “Jag är nyfiken på vad du tänker och tycker, på hur du skulle vilja ha det. Jag vet att jag ibland får dig att känna dig otillräcklig och det vill jag verkligen inte!

3. Minska osäkerheten

Låt oss säga att du till exempel har hittat ett app du tror skulle kunna föra er närmare varandra, ge er en roligare och härligare vardag tillsammans och hjälpa er att hantera utmaningar i er relation. (Ja, vi menar Birds…) Du vill testa den tillsammans med din partner. Hur skulle din partner kunna säga nej till den idén? Jo, genom att inte veta vad det är.

Faktum är att vi människor till vår natur ofta är skeptiska till det vi inte känner till. Kanske kan du visa din partner vad appen är för att väcka lusten att testa. Ett väldigt enkelt sätt att göra det är att skicka den här länken: https://birdsrelations.com/relationsapp_birds/

4. Rulla med motståndet

Om din partner är skeptisk, försök att lyssna på varför utan att övertyga eller argumentera. Försök förstå motståndet – vad är det som gör att din partner inte vill? Försök, om du kan, till och med att bekräfta det.

Säg till exempel Jag vet, det är verkligen mycket annat just nu, det är inte lätt att hitta tiden.

eller Jag förstår om du känner dig osäker på om det kommer fungera, jag är inte heller helt säker.

Ni måste inte göra det just nu. Vänta några dagar och ge din partner chansen att vara den som tar nästa steg.

5. Börja med dig själv

Du kan inte förändra din partner, hur mycket du än önskar att du kunde det. Den enda du kan förändra är dig själv. Frustrerande? Ja, såklart. Men att släppa taget om försöken att förändra den andra kan också vara en stor lättnad. 

Och än viktigare – om 50 % av relation (d.v.s. du) mår bättre och är bättre som partner kommer det garanterat att ha en positiv inverkan på ert gemensamma liv.

Det allra viktigaste du kan göra för relationen är att ta ansvar för dig själv. Så vem vill du vara och vad behöver du för att må bra?

Psst. Relationsövningen Vem vill du vara? kan du göra helt på egen hand!

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis
relationsproblem

Söker ni parterapi? Vilken terapiform passar er bäst.

| Birds Relations | No Comments
Info om olika slags parterapi (IBCT; EFT m.m.) och likheter/skillnader. Kolla ex detta inlägg: https://www.psychologytoday.com/us/blog/breaking-the-cycle/202001/what-works-in-couples-therapy samt läs i par i beteendeterapi s. 25 m.m. Skriv även något om videosamtal samt…
pms påverkar relationen

Påverkar PMS relationen?

| Birds Relations | No Comments
Kärlekspsykologerna Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal Har du PMS? Påverkar det relationen? Du är inte ensam! Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det kan röra sig…
inlägget svarar på vanliga frågor om parterapi och vilka frågor som ställs inom parterapi

Frågor om parterapi

| Birds Relations | No Comments
Kärlekspsykologerna Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal Vanliga frågor om parterapi Funderar du på att söka parterapi och vill veta mer innan du tar en kontakt för att boka tid?…