Skip to main content

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. 

Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!

Förståelse för era olika behov gör att ni kan ge varandra det ni båda behöver

Att förstå hur ni är olika som personer och vad ni behöver för att må bra, hjälper er att göra rätt kärleksfulla handlingar för varandra. Det din partner uppskattar allra mest kanske inte det du själv skulle ha känt dig älskad och sedd av. Det är inte konstigt att det är lätt att hamna fel!

I början av en relation är vi ofta väldigt uppskattande mot varandra. Vi är nyfikna och försöker göra mer av det vi tror att vår partner vill ha. Efter en tid tillsammans, när relationen blir mer vardag, är det vanligt de här ansträngningarna minskar.

Det inte heller ovanligt att vilka kärlekshandlingar som man uppskattar mest förändras över tid. Tidigare i livet var det kanske kramar och kyssar som fick dig att känna dig som mest uppskattad. Senare i relationen kanske en avlastande vardagshandling är det du uppskattar mest.

Varför ser våra behov i relationen olika ut?

Hur vi är som personer och vilka behov vi har beror på flera faktorer. Dels bidrar medfödda skillnader i temperament och personlighet. En person som alltid har varit livlig och aktiv har sannolikt ett större behov av fysisk aktivitet och kan ha lätt att bli rastlös om det händer för lite.

Skillnad i vad man har varit med om i livet påverkar också. Det kan vara upplevelser under uppväxten, till exempel hur ens föräldrar har varit och hur man blivit uppfostrad. En person som lärt sig att det är viktigt att alltid säga vad man tycker, har sannolikt ett stort behov av rak och tydlig kommunikation. En person vars föräldrar istället betonat social anpassning för att bevara en god stämning, värnar kanske mer om att vara inkännande och vänlig i sitt sätt att uttrycka sig.

Även upplevelser senare i livet påverkar olika behov i en relation. Det kan handla om erfarenheter under skolåren eller tidigare kärleksrelationer. Även att ha det stressigt på arbetet kan leda till ett i större behov av återhämtning och en lugnare vardag.

Eftersom olika behov i en relation ofta skiljer sig åt genom livet behöver ni kontinuerligt uppdatera varandra på hur det är just för er. Du kan till exempel inte utgå från att din partner, som när ni träffades älskade stora fester, alltid kommer att värdesätta uteliv och umgänge med andra. När ni är mitt i de mest intensiva småbarnsåren kanske behovet av sömn gör att det sociala behovet är betydligt lägre och att vardagen fungerar så smidigt som möjligt är första prio.

En annan vanlig skillnad, som ofta blir extra tydligt under småbarnsåren, är att ha olika sexbehov. Läs sexologen Kalle Nordwalds tips om hur ni tacklar det.

Hur kan ni öka förståelsen för era olika behov?

  • Hitta en situation då en olikhet lett till missförstånd, konflikt eller en jobbig känsla
  • Träna på att efter en sådan situation själv gå igenom vad situationen väckte för känslor i dig och hur du reagerade på känslan
  • Skifta fokus till din partner. Försök ha utgångspunkten att din partner vill dig väl. Vad kan din partner ha tänkt och känt? Och hur påverkade det din partners agerande?
  • Prova att tillsammans prata med varandra om situationen som ett team. Försök förstå varandra bättre inför kommande liknande situationer!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

Testa en vetenskapligt baserad relationsövning utvecklad av den amerikanska proffessorn och psykologen John Gottman. Den lär er skapa nya vanor som leder till en förbättrad, närmare och starkare relation.

Vanliga relationsproblem, så får ni hjälp

Att leva tillsammans är svårt och relationsproblem uppstår då och då i de allra flesta långvariga relationer. När man delar sitt liv med någon över längre tid behöver man vara anpassningsbar, kunna kompromissa och visa hänsyn till varandra. Så här får ni hjälp att lösa era relationsproblem.