Skip to main content

Hitta tillbaka till varandra – 5 råd

Hitta tillbaka till varandra

Vill du hitta tillbaka till den närhet och värme ni hade tidigare i relationen? Det är vanligt att man som par glider isär och inte längre känner sig lika nära varandra som tidigare, men det finns sätt att hitta tillbaka till varandra. 

Att leva tillsammans under en längre tid är allt annat än en dans på rosor. Hur gärna vi än vill att det ska vara självklart och enkelt är det sällan det faktiskt stämmer överens med verkligheten. Vi matas ofta med bilden av att när vi väl hittat vår drömpartner så kommer allt gå lätt, men i själva verket kräver långvariga relationer ett kontinuerligt arbete. 

Från nyförälskelse till gemensam vardag

När relationen går från att vara ny och spännande till mer etablerad ändrar vi oss ofta både i våra känslor för vår partner och våra beteenden gentemot varandra. I relationens början är vi måna om att visa oss från vår bästa sida och nyfikenheten i att lära känna varandra driver oss. Vi kanske följer med på fotbollsmatchen med glädje för att vår partner brinner för det. Eller med uppriktig nyfikenhet vill veta i detalj hur vår partners arbetsdag har sett ut. Till och med att göra vardagssysslor kan kännas kul, bara vi gör det tillsammans.

När vi varit tillsammans ett tag och känner en större trygghet i relationen ändras ofta detta. Kanske får annat, som tidigare var viktigt för dig i livet, åter ta större plats. Det i sig behöver inte vara något negativt, men det är vanligt att fokuset på just vår partner och vad hen behöver avtar med tiden.

Hitta tillbaka till närheten

Som psykologer och parterapeuter träffar vi många par som vill förbättra sin relation. För en del präglas vardagen av konflikter och kylig stämning. För andra har man kanske börjat leva alltmer parallella liv. Här är våra råd för att hitta tillbaka till en varmare och mer kärleksfull relation. Vi vet att det är svårt att göra en förändring om man själv inte upplever sig få det man behöver i relationen. Men om du känner att grundtryggheten finns där och du hoppas på att ni ska kunna hitta tillbaka till varandra, ge det ett försök! Ofta har en relation på tomgång fastnat i mönster som är möjliga att bryta, här finns hjälp i att ta det första steget.

5 råd för att hitta tillbaka till varandra

 

1. Var nyfiken och visa intresse!

Du är inte ensam om att utgå från dig själv och tro att du vet vad din partner tänker och känner. I en etablerad relation ägnar vi oss ofta åt tankeläsning, vi tolkar och läser in utan att vara helt säkra. Vad händer om du försöker hitta tillbaka till den där nyfikenheten du hade i er relations början? Testa att ställa frågor även när du tror dig veta vilket svar du kommer få. Försök lyssna öppet och med intresse, utan att direkt uttrycka vad du tänker.

2. Små vardagliga kärlekshandlingar

Att visa kärlek i det lilla är ett sätt att starta den positiva spiralen. Vi vet att det här är riktigt svårt när man själv inte upplever sig bli kärleksfullt bemött, men ge det ett försök. Varje liten positiv handling räknas. Det kan vara allt ifrån att köpa din partners favoritchoklad till att berätta hur glad du är över att det är just ni. Testa att ge kärlekshandlingar inom det område du tror din partner uppskattar mest. Är det fler varma långa kramar? Eller kanske att du avlastar mer i vardagen? Det viktiga är att du sätter igång! Ge dig en extra utmaning och försök att göra det även de tillfällen då du inte alls känner för det

3. Mer positiv tid tillsammans

Vad gör ni den tid ni är tillsammans? Har ni stunder då ni fortfarande har roligt ihop, eller känner glädje? Här har du några ledtrådar till vad ni behöver mer av! Tidigt i en relation gör vi ofta mycket roliga saker ihop, men när relationen är etablerad tar annat åter mer plats. När livet förändras kanske vi behöver prioritera annorlunda, många blir mer ett logistiskt team under småbarnsåren. Och om relationen känns problemfylld är vi naturligtvis inte alls lika sugna på att ta initiativ till roliga upplevelser! Det här rådet handlar alltså om att anstränga dig för att ta initiativ till positiva stunder ihop, även när du inte känner för det. Det behöver inte vara stort, att spela tv-spel ihop en kväll kan vara precis lika bra som en weekendresa.

4. Kommunicera schysst i stället för konfliktfyllt. 

Bråkar ni ofta eller tjafsar mycket? Eller undviker ni att prata om sånt som känns svårt och som du egentligen skulle önska att ni redde ut? Om de negativa interaktionerna övervägar de positiva är det inte konstigt om relationen på det stora hela känns problematisk. Om du vet med dig att du har lätt att säga elaka saker när du är arg, försök att vänta tills de starkaste känslorna har lagt sig. Utgå från hur själv känner när du kommunicerar till din partner, säg till exempel hellre ”Jag känner mig så stressad över att behöva ta hela ansvaret” än ”Du gör ju aldrig något hemma, det är bara jag som har koll på saker”. Om du får kritik, försök att börja med att bara lyssna utan att gå i försvar. Det ger betydligt bättre förutsättningar för att din partner ska känna sig lyssnad på och vilja lyssna på dig.

5. Fokusera på vad du är tacksam över med din partner och er relation

Vår hjärna är byggd för att blixtsnabbt reagera på hot, något som genom evolutionen hjälpt oss att överleva. Baksidan av det är att vi lätt fokuserar på saker vi är missnöjda med, det gäller även när det är problem i våra nära relationer. Om vi börjat störa oss på något fortsätter vi ofta uppmärksamma det, och blir mindre benägna att notera positiva saker med vår partner eller i vår relation. Vi kan då aktivt behöver fokusera på positiva aspekter av relationen. Försök att minst en gång dagligen stanna upp och reflektera. Vad uppskattar du med din partner? Vad känner du dig tacksam över i er relation just nu?

Hitta tillbaka efter separation

Har ni separerat och önskar hitta tillbaka till varandra på nytt. Läs mer om att hitta tillbaka till varandra efter separation i inlägget nedan.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Parterapi eller parutveckling?

Vad är egentligen skillnaden mellan parterapi och parutveckling? Och vad är det just er relation behöver? Vi reder ut skillnaderna mellan traditionell parterapi och parutveckling.

Relationsproblem är vanliga

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Efter en tid tillsamman är det vanligt att våra ansträngningar minskar. Vi lär även känna varandras alla sidor, även de mindre attraktiva. Här beskriver vi mer om relationsproblem och länkar vidare till våra andra inlägg på samma tema.