Skip to main content

Vad är du tacksam över i din relation?

Tacksamhetsdagbok – vad är du tacksam över i din relation?

Studier visar att hur vi har det i vår relation har en stor påverkan på vårt eget mående. Och att skifta fokus till det som vi är tacksamma över i vår relation, gör att vi uppskattar vår relation och vår partner mer.

Varför är det bra att skriva tacksamhetsdagbok? Evolutionen har lärt oss att alltid vara uppmärksamma på hot i vår omgivning. Det gör att vi lätt kan fastna i att fokusera på det som är negativt. Något som även gäller i våra nära relationer.

I den här övningen kommer du att bli guidad i att aktivt fokusera på det du uppskattar med din partner och är tacksam över i er relation genom att skriva tacksamhetsdagbok. Det hjälper dig att komma i kontakt med känslor av närhet och värme.

Varför aktiv tacksamhet?

Vår hjärna är byggd för att blixtsnabbt reagera på hot. Genom evolutionen har det hjälpt oss att överleva. Baksidan är att vi lätt fastnar i att fokusera på sådant vi är missnöjda med, eller att oroa oss för framtiden. Det är som att vi ständigt bär runt på en inre kritiker som påtalar både våra egna och omgivningens brister.

Den här förmågan att uppmärksamma och reagera på det som kan vara farligt eller dåligt för oss har varit livsavgörande för vår arts överlevnad. Men i situationer där det inte gäller liv eller död kan den här förmågan lägga krokben för oss.

Det här kan bli tydligt i våra nära relationer. Om vi väl har börjat reta oss på något fortsätter vi ofta att uppmärksamma det. Därmed blir vi också mindre benägna att märka de positiva sidor som vår partner har, eller det vår partner gör som vi uppskattar.

Att aktivt skifta fokus till det positiva kan också vara ett sätt att i en hektisk vardag stanna upp och påminna sig om det fina med ens partner och ens relation. Alltså att avsiktligt göra motsatsen till att ta sin partner för given.

Tacksamhetsdagbok – en kraftfull övning som kan vara utmanande

I den här övningen kommer du att guidas i att aktivt fokusera på vad du uppskattar med din partner eller är tacksam för i er relation just nu. Du kommer att uppmuntras att reflektera över varför du känner tacksamhet, och att stanna i känslan som det väcker i dig.

Ett bra sätt är att skrivit tacksamhetsdagbok. En tacksamhetsdagbok är att dagligen lägga några minuter på att i skrift formulera vad du är tacksam över. Här ska du fokusera på relationen!

Det här kan vara en utmanande övning, framför allt om det just nu känns jobbigt eller svårt i relationen. Om du känner frustration, besvikelse eller ensamhet tycks den här övningen sannolikt varken lockande eller enkelt. Vi hoppas att du ändå är beredd att ge övningen en chans, om inte annat så bara för att för egen del utforska vad den kan ge!

Om övningen känns svår kan det vara en hjälp att tänka tillbaka på tiden då du och din partner blev ett par. Vad var det du föll för? Vilka egenskaper uppskattade du mest med din partner i början av er relation?

Tips!

I vår relationsapp, Birds Relations, finns övningarna Du&Jag samt Aktiv tacksamhet som hjälper dig att rikta fokus på det som är positivt.

Ladda ner Birds-appen gratis

Så här går övningen till:

#1 Tänkt på tre saker du är tacksam över

Tänk på tre saker du uppskattar eller är tacksam över med din partner eller er relation just nu. Det kan vara precis vad som helst, stort som smått. Ett personlighetsdrag eller något i din partners utseende du tycker om. Något din partner har gjort som du uppskattar. Kanske ett exempel på när ni varit ett bra team eller ett fint minne från en stund tillsammans.

#2 Stanna i känslan

Gå igenom de tre sakerna du har valt var och en för sig. Försök att stanna i den varma känsla som väcks. Det blir ofta lättare om du tänker på ett specifikt tillfälle när det här var tydligt för dig och för dig själv minns tillbaka på situationen.

#3 Reflektera över varför du är tacksam

Vilken betydelse har det du är tacksam över för ditt liv och ditt mående? Beskriv för dig själv varför du känner tacksamhet över just detta.

Gör gärna den här övningen upprepade gånger. För många är det hjälpsamt att bestämma en viss tid då det passar bra att göra övningen. En del upplever att det är en positiv start på dagen att göra den direkt på morgonen, för andra passar kvällen bättre. Ge dig själv en extra utmaning och försök till och med göra övningen i stunder då du kanske är irriterad eller besviken på din partner. Hur känns det? Påverkar det din upplevelse av din partner eller er relation på något sätt?

I vår app Birds Relations finns mikroträningen Aktiv tacksamhet som hjälper dig att bygga en vana att skriva tacksamhetsdagbok.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

Fler relationstips

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara och Helga

Vikten av att snälltolka

Att snälltolka är att utgå ifrån att vår partner vill en väl och att det hen gör har en god intention. Det är att vara snäll i sin tolkningar av hur ens partner beter sig (säger, inte säger, gör eller inte gör).

5 tips för en bättre relation

Vi har samlat våra 5 bästa tips för att få en bättre och mer kärleksfull relation som håller över tid.