Skip to main content

Tvivlar du på förhållandet?

Tvivlar du på förhållandet? Varför det är vanligt och vad du kan göra

Tvivlar du på förhållandet ibland, eller kanske till och med ofta? Att tvivla på sitt förhållande är en känsla som många människor upplever någon gång. Oavsett om det är en ny relation eller en som varat i många år kan det ibland uppstå frågor och osäkerhet. Är detta rätt person för mig? Kommer vårt förhållande att hålla? Vill vi samma sak i livet? Det här är  tankar som kan kännas överväldigande, men de är inte ovanliga. I själva verket är tvivlen också en naturlig del av att vara i en nära relation. 

Varför är det vanligt att tvivla på förhållandet?

Det finns många anledningar till att tvivel uppstår i en relation. Här är några vanliga orsaker:

Naturliga förändringar över tid

Alla relationer går igenom olika faser. I början är allt ofta spännande och nytt, man är mån om att vara sin bästa version och fokus är på att lära känna varandra och ha roligt ihop. Med tiden, när relationen är mer etablerad, kan vardagen komma ikapp alltmer. Ni kanske inte känner samma intensiva positiva känslor som ni gjorde i början, och det kan skapa en oro över om kärleken har svalnat eller om ni har glidit ifrån varandra. Så behöver det inte alls vara! För många övergår i stället förälskelsekänslorna med tiden till en mer stabil känsla av trygghet, tillhörighet och kärlek. Det kan fortfarande pirra till ibland, men betydligt mer sällan än den där intensiva första tiden. Hur lång tid en förälskelsefas varar kan också variera från person till person och från relation till relation.

Yttre påfrestningar

Livets stressorer som jobb, ekonomi eller familjeansvar påverkar oftast också kärleksrelationen. När dessa faktorer tar över kan det vara lätt att känna att något saknas i förhållandet. Och så kanske det delvis kan vara – just nu! Men det behöver inte vara så för alltid. Många hittar tillbaka till värmen och närheten när de yttre belastningarna lättat, men ibland behöver man också aktivt arbeta med att också prioritera relationen till exempel under småbarnsåren.

Kommunikationsproblem

När det uppstår problem i kommunikationen, kanske till och med konflikter och argumentationer, kan små missförstånd växa till större problem. Kanske känner du att din partner inte lyssnar eller förstår dig på det sätt du önskar, vilket kan leda till känslor av ensamhet eller avstånd. Eller fastnar ni alltför ofta i tärande argumentationer, och har mindre härlig och positiv tid tillsammans? Om det är så kan ni behöva förstå mer om hur ni kan bryta detta och hitta bättre sätt att kommunicera.

Ovisshet kopplat till framtiden

Tvivlen kan också komma från en osäkerhet kring framtiden, framför allt blir det här tydligt om ni delvis skiljer er åt i värderingar eller hur ni vill leva ert liv. Kanske undrar du om ni delar samma mål och visioner, eller om ni kommer att kunna övervinna de utmaningar som ligger framför er. Här kan det vara viktigt att skilja på vad är oro över det ovissa (vi kan ju aldrig riktigt veta hur saker kommer att bli) och vad som har en grund i olika åsikter kring sådant som är viktigt för er. Till exempel kan olika åsikter kopplat till om och när man ska skaffa barn eller var man vill bo någonstans vara exempel på frågor som kan kännas icke förhandlingsbara.

Vad kan du göra om du tvivlar på förhållandet?

Om du befinner dig i en fas där du tvivlar på förhållandet, finns det saker du kan göra för att få en större förståelse för dina känslor och hitta sätt att minska känslan av ovisshet och tvivel. Här är några tips:

Utforska tvivlet och förstå dina behov

Försök att konkretisera vad tvivlet består i. När kommer det? Är det kopplat till särskilda situationer? Fråga dig själv vad du saknar i förhållandet. Är det något konkret, som mer tid tillsammans eller bättre kommunikation? Eller är det en mer diffus känsla av missnöje? Varför har den uppstått just nu tror du? Kan du se några externa faktorer/belastningar som påverkar din känsla? Att förstå vad du verkligen behöver och vad som bidragit till att tvivlet uppstått kan hjälpa dig att fatta beslut om hur du vill gå vidare.

Ibland kan du behöva ge det tid

Ibland är tvivel en tillfällig känsla som kommer och går. Om du känner dig osäker och märker att du ofta utvärderar relationens vara eller icke vara, ta ett steg tillbaka och bestäm dig för att låta det gå lite tid innan du fattar ett beslut. Att vara kvar i tvivlet, ge det mycket utrymme och ständigt fundera över tecken på att relationen är bra respektive dålig är ofta väldigt tärande. Det här tipset är kanske extra viktigt för dig som upplevt att tvivlet uppstått relativt nyligen och blivit allt värre ju mer du låtit det ta plats. Om du i det första steget har identifierat några tydliga behov eller något du saknar i relationen som du tror det är möjligt att jobba med tillsammans med din partner så är nästa steg relevant att gå vidare till. 

Prata med varandra

Om du har kommit fram till att det finns saker som du saknar i relationen, som bidrar till att du känner tvivel, är det viktigt att våga ta upp dessa. Försök att göra det på ett sätt som inte blir anklagande (att utgå från dig själv och dina behov är en bra start) och tänk på att det är lika viktigt att du också lyssnar in din partner och är lyhörd för din partners perspektiv. Ibland kan ett enkelt samtal lösa mycket av den oro som ligger och gnager. Andra gånger är det där samtalet en startpunkt för att hitta sätt att ta hjälp, till exempel söka parterapi eller göra någon förändring i ert liv tillsammans.

Din del i att ta hand om relationen

Ingen relation är perfekt, och alla par går igenom tuffa perioder. Om du konstaterat att det finns saker du önskar annorlunda, försök att fundera över vad du skulle kunna bidra med för att göra en positiv förändring. En första fråga kan vara att besvara frågan “Hur vill jag vara som partner?” och fundera över om du är på det sättet i relationen idag. Det kan handla om att göra små saker för varandra, som att planera tid för att umgås, visa uppskattning eller att lyssna mer närvarande och oftare. Utmaningen är att göra det oavsett vad din partner gör (eller inte gör), gör ett försök och se vad som händer!

Prata om framtiden

Om du är osäker på er gemensamma framtid, ta er tid att prata om era långsiktiga mål. Försök att ha en öppet utforskande inställning till vad din partner tänker. Vad vill ni uppnå tillsammans? Har ni samma värderingar när det kommer till familj, karriär och andra viktiga delar av livet? Ibland upptäcker man att värderingar inte är så olika som det kanske kan kännas när man väl sitter ner och pratar om det, något som ger en känsla av trygghet. Eller så sätter man fingret på viktiga olikheter och områden där ni kan behöva kompromissa om ni ska fortsätta leva ihop. Det är också viktigt!

Våga se det som faktiskt är

Ifall tvivlet kvarstår över tid trots att du har gjort det du kan, ställ dig själv frågan om det ändå är värt att stanna. I slutänden är det bara du som kan svara på om relationen ger dig tillräckligt med värde och glädje, trots att tvivlet finns där och kärlekskänslorna kanske inte är lika starka som de en gång var. Utmana dig själv att betrakta din partner som den hen är – inte som den du önskar att hen var.

birds relationsapp

Testa parterapi på egen hand

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni trygga vägar att kommunicera på och hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Gör som 60 000+ andra och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal
Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följs oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Hitta tillbaka till varandra

Vill du hitta tillbaka till den närhet och värme ni hade tidigare i relationen? Det är vanligt att man som par glider isär och inte längre känner sig lika nära varandra som tidigare, men det finns sätt att hitta tillbaka till varandra. Läs psykologernas 5 tips för att hitta tillbaka till varandra.

De fem magiska timmarna

Vill du veta vad som ger er en bättre relation? Hur ni kan få relationen att bli närmare och starkare? Testa den här vetenskapligt baserade relationsövningen.