De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

By augusti 9, 2021 februari 2nd, 2022 Relationsövningar
psykologer som vet varför par bråkar mycket i förhållandet
Kärlekspsykologerna
Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal

De fem magiska timmarna - en relationsövning för en bättre relation

Vill du veta vad som ger er en bättre relation? Hur ni kan få relationen att bli närmare och starkare? Testa den vetenskapligt baserade relationsövningen De fem magiska timmarna.

De fem magiska timmarna är en relationsövning i fem delar utformad av John Gottman.

Ni får nya vanor som ger en närmare och starkare relation. De nya vanorna ska tillsammans ta fem timmar per vecka (därav övningens namn). Dessa vanor leder till att relationen fortsätter växa och blir bättre.

Relationsövningen används ofta inom parterapi och inom familjerådgivning.

1

Vad händer idag?

Ta reda på minst en sak som din partner ska göra under dagen innan ni skiljs på morgonen.
2

Hur var din dag?

Prioritera in tid för att ha ett avstressat samtal i slutet av dagen. Prata med varandra om hur dagen varit och vad som hänt. Ett tillfälle att få prata av sig och bolla med varandra. Den som inte pratar lyssnar aktivt!
3

Tack!

Visa uppskattning för varandra (stort och smått) varje dag. Det är lätt hänt att ta det vi gör för varandra för givet. Men om du är uppmärksam kommer du inse att ni gör mer för varandra än ni tror. Berätta att du uppskattar det!
4

Fysisk närhet

Visa varandra ömhet och var fysiskt nära med kramar, pussar eller kanske en öm strykning över armen. Att vara hud mot hud gör att ”må bra”-hormonet oxytocin frigörs. Oxytocinet gör både att ni mår bra i stunden och stärker även banden er emellan.
5

Partid

Prioritera in tid varje vecka för att umgås bara ni två. Se till att använda tiden för avspänt umgänge utan plikter och måsten. Vad ni hittar på vet bara ni. Kanske tränar ni tillsammans, spelar spel eller tar en promenad. Försök att lägga bort alla skärmar och att inte prata om vardagslogistik. Tiden är till för att ni ska skapa nya minnen, ha en härlig stund och uppmärksamma varandra!

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis
parterapi

Parterapi

| Parterapi | No Comments
Parterapi - när, var och hur får ni hjälp? De flesta har hört talas om parterapi, det är för många det man först tänker på vid relationsproblem. Kanske har du…
Ömma punkter

Ömma punkter: Vad gör extra ont för dig?

| Parutveckling, Relationsproblem | No Comments
Förstå dina ömma punkter Vad är ömma punkter? Blir din partner sur när hen får vänta på dig medan du rycker på axlarna i en liknande situation och inte alls…
PMDS relationer

Påverkar PMS relationen?

| Relationsproblem | No Comments
PMS/PMDS och relationer Har du PMS/PMDS? Påverkar det relationen? Du är inte ensam! Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS (premenstruellt syndrom). Det kan röra sig från några…