Skip to main content

De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

De fem magiska timmarna är en relationsövning i fem delar utformad av psykologen John Gottman.

Ni får nya vanor som ger en närmare och starkare relation. De nya vanorna ska tillsammans ta fem timmar per vecka (därav övningens namn). Dessa vanor leder till att relationen fortsätter växa och blir bättre.

Relationsövningen används ofta inom parterapi och inom familjerådgivning.

1. Vad händer idag?

Ta reda på minst en sak som din partner ska göra under dagen innan ni skiljs på morgonen.

2. Hur var din dag?

Prioritera in tid för att ha ett avstressat samtal i slutet av dagen. Prata med varandra om hur dagen varit och vad som hänt. Ett tillfälle att få prata av sig och bolla med varandra. Den som inte pratar lyssnar aktivt!

3. Visa varandra tacksamhet!

Visa uppskattning för varandra (stort och smått) varje dag. Det är lätt hänt att ta det vi gör för varandra för givet. Men om du är uppmärksam kommer du inse att ni gör mer för varandra än ni tror. Berätta att du uppskattar det!

4. Var fysiskt nära varandra

Visa varandra ömhet och var fysiskt nära med kramar, pussar eller kanske en öm strykning över armen. Att vara hud mot hud gör att ”må bra”-hormonet oxytocin frigörs. Oxytocinet gör både att ni mår bra i stunden och stärker även banden er emellan.

5. Planera in partid

Prioritera in tid varje vecka för att umgås bara ni två. Se till att använda tiden för avspänt umgänge utan plikter och måsten. Vad ni hittar på vet bara ni. Kanske tränar ni tillsammans, spelar spel eller tar en promenad.

Försök att lägga bort alla skärmar och att inte prata om vardagslogistik. Tiden är till för att ni ska skapa nya minnen, ha en härlig stund och uppmärksamma varandra!

Relationsövningar i din ficka!

Att jobba aktivt med sin relation och skapa nya goda relationsvanor är inte helt lätt, vi vet. Även om man i teorin vet precis vad man ska göra, kan det krävas något som guidar och finns där i vardagen.

Därför utvecklade vi Birds! Med Birds vill vi att du ska kunna utveckla effektiva relationsfärdigheter för att ta din relation dit du vill. Du och din partner kommer fördjupa och utveckla er relationen, men också lära er hantera utmaning som ni kanske upplever i er relation idag.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Tacksamhetsövning

I den här övningen kommer du att bli guidad i att aktivt fokusera på det du uppskattar med din partner och är tacksam över i er relation genom att skriva tacksamhetsdagbok. Det hjälper dig att komma i kontakt med känslor av närhet och värme.

Snälltolka

Att snälltolka är att utgå ifrån att vår partner vill en väl och att det hen gör har en god intention. Det är att vara snäll i sin tolkningar av hur ens partner beter sig (säger, inte säger, gör eller inte gör). Lär dig hur du gör!