Skip to main content

Relationen får ta smällen när psykisk ohälsa drabbar tech-grundare

Psykisk ohälsa vanligt hos tech-grundare

I dagens allt mer pressade tillvaro, med startup-grundarna och entreprenörerna närmast frontlinjen, tycks frågan plötsligt uppenbar – har vi förlorat oss i den romantiska drömmen om att balansera karriär och relation? Nej, det går – men inte av sig självt.

Genom sin artikel om hur tech-grundare påverkas av sitt jobb och rådande omvärldsläge belyser Breakit den potentiella baksidan av att ha investerat allt i sitt bolag. I undersökningen rapporterar 3 av 4 tech-grundare att de är drabbade av psykisk ohälsa – ”kniven mot strupen hela tiden”.

Hur påverkas partnern som står bredvid? Vi vet att psykisk ohälsa påverkar relationen, men också att problem i relationen bidrar till psykisk ohälsa. Hur bryter man den spiralen? Hur bygger man en relation som utgör en trygg bas snarare än en bidragande faktor till (mer) känslor av otillräcklighet och skuld?

När jobbet blir en tredje part i förhållandet

För den som jobbar intensivt och bär ansvaret för både egna och andras drömmar på sina axlar blir det riktigt tungt när det blir tungt. Stress, sömnproblem, oro och utmattning blir ofta resultatet. Att koppla bort jobbet eller att släppa in den man lever tillsammans med kan tyckas omöjligt. Det kan handla om att inte vilja oroa eller belasta, eller om att det helt enkelt finns bandbredd kvar att prata när man till slut landar innanför ytterdörren. Många känner också igen att den där oron och stressen på insidan visar sig som irritabilitet och känslomässig avstängdhet.

För den vars partner arbetar i en start-up, eller helt enkelt är djupt engagerad i sin yrkesroll, kan partnerns jobb bli som en tredje part i förhållandet. En tredje part som kräver ständig uppmärksamhet, tid och energi, och som i varje givet ögonblick har första tjing på partnerns fokus och omsorger. Hur attraktivt det där drivet än var i relationens början är risken stor att det över tid leder till frustration och en känsla av försummelse.

Håller det i sig över tid kan det börja underminera själva grundvalen för relationen. Kommunikationen kan försämras, ni tappar närheten och förståelsen för varandra. Missförstånd och frustration ersätter värmen och omsorgen om varandra som fanns där tidigare.

Så – vad kan du göra?

1. Öppen kommunikation

Våga visa dig sårbar. Berätta om det som pågår på jobbet, även det som inte går som du vill. Och framför allt – berätta om dina känslor, även om känslorna just nu är oro eller ångest.. Lura inte dig själv med tanken om att du inte vill berätta i syfte att skydda din partner – det är inte att skydda, det är att stänga ute.

2. Se det ur din partners perspektiv

Utmana dig själv att försöka se situationen från din partners perspektiv. När vi är stressade är det här extra svårt, då har vi närmare än någonsin till att tolka vår partner som orättvis, eller att missa att vår partner egentligen vill oss väl. Leta istället efter tecken på att din partner anstränger sig för dig eller för relationen, och efter det rimliga i att din partner säger eller gör det hen gör just nu (även om du kanske inte tycker om det).

3. Sätt gränser

Det är avgörande att skapa tydliga gränser mellan arbets- och privatliv. Dedikera tid till din partner och er relation och värna om den på samma sätt som du värnar om ditt arbete. Det här är kanske det råd som kan tyckas allra mest uppenbart eller självklart, men som i praktiken är svårast att få till. I alla fall just nu, just idag eller just den här veckan, i synnerhet när mobilen plingar till och du bara måste svara på det där mailet… Lämna telefonen i hallen.

4. Aktiv tacksamhet

Ditt jobb kommer att ta hela ditt fokus om du inte aktivt anstränger dig för att göra plats i ditt inre för din partner. Ta ett par minuter varje dag och fundera på vad du tycker om eller är tacksam för hos din partner eller i ert liv tillsammans. Och glöm inte att berätta om det.

5. Ta hjälp

Om ni kämpar med att hantera arbetslivets inverkan på er relation, överväg att prata med en parterapeut eller familjerådgivningen i kommunen där ni bor. Eller testa vår relationsapp Birds!

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam och parterapi är ett sätt att få hjälp. Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?

Missförstånd i kommunikationen

Kommunikation är en grundläggande aspekt av alla relationer. Genom att dela våra tankar, känslor och behov kan vi skapa en djupare förståelse och bygga starka band. Missförstånd i kommunikationen är vanliga och när de uppstår skapar de ofta klyftor mellan oss. Läs psykologernas bästa tips för att undvika missförstånd!