Skip to main content

När ska man lämna en relation?

Det är mänskligt att tvivla och att fråga sig när det är dags att lämna en relation

När ska man lämna en relation? Du är inte ensam om att fundera över om det är dags att lämna ditt förhållande. Det är vanligt (och mänskligt!) att man som par tappar närheten till varandra under perioder. När livet rullar på i snabb takt och vardagen fylls av måsten, jobb och stress, eller när ni har mindre tid att göra saker bara ni två. Ja, då är det inte konstigt om era förtroliga samtal minskar, eller att ni utvecklas åt olika håll. När en sådan här period håller i sig en längre tid så är det vanligt att få en känsla av tvivel eller distans. Kanske  börjar du grubbla på om det verkligen ska vara ni? Ja, hur vet man om det är värt att stanna och kämpa för relationen? Eller när det är dags att lämna ett förhållande? 

Motivation att jobba med relationen

Precis som livet så går relationer upp och ner och långvariga relationer kräver ett kontinuerligt arbete. Den där rosenskimrande bilden av relationer som vi ofta matas med finns tyvärr inte i verkligheten. Och att ni arbetar på relationen blir extra viktigt när mycket annat pågår i livet och man har kommit lite ifrån varandra. 

En viktig grundsten för att relationsarbeta är just motivationen för att jobba med relationen. Fundera över om du är villig att göra det som krävs för att få till en förändring. Är du beredd att arbeta med din egen förståelse för din partner, eller kanske dina egna rädslor, eller att prova nya saker tillsammans? Och är din partner villig att jobba tillsammans med dig? Att arbeta med relationen kan också innebära att söka professionell hjälp. Motivationen att vilja jobba med relationen behöver inte finnas där konstant, det är helt normalt att även den går upp och ner över tid. Men saknas den helt är det svårt att få till ett relationsarbete som kan göra skillnad. 

Finns det en väg till förändring?

En annan viktig fråga är om du ser att det kan finnas en väg till förändring? Upprepade argumentationer eller laddade ämnen kan bottna i annat än det som märks på ytan. Kanske är det där återkommande tjafset egentligen ett symptom på något annat, exempelvis en längtan efter något, en oro eller saknad? Och vet din partner om vad du behöver i den stunden? I en relation har båda parter ett ansvar att berätta och förklara för sin partner hur man känner och vad man behöver, snarare än att låta en konflikt gro. 

Att bryta den negativa spiralen

De flesta relationsproblem går att jobba på! Ett första steg är att förstå er relation bättre och vilka eventuella utmaningar ni brottas med. Handlar det om känslan av samhörighet – om ni har roligt tillsammans eller har givande samtal? Eller är det kärlekshandlingar som sinar, huruvida ni visar kärlek och uppskattning till varandra? Många par brottas med olika syn på eller behov av fysisk intimitet och sexliv. Andra kämpar med att tycka olika när det kommer till exempelvis umgänge med vänner, värderingar eller hushållsarbete. För vissa par handlar det helt enkelt om att man ofta missförstår varandra, tjafsar eller bråkar. Det kan också vara ditt eget mående som kommer i vägen. Hur är din egen livsbalans? Får du tillräckligt med sömn? 

Vi har utvecklat relationsappen Birds Relations för att göra metoder och kunskap från parterapi mer lättillgängligt och anpassat till din vardag. Där guidas du eller ni genom övningar för att stärka för att stärka och fördjupa er relation. Ni får även hjälp att bättre förstå era styrkor och utmaningar som par.

Ladda ner Birds-appen gratis

Vill du träffa någon personligen så kan du vända dig till kommunal familjerådgivning eller privata psykologer och parterapeuter. De olika alternativen passar olika bra beroende på svårighetsgraden på era relationsproblem och era praktiska förutsättningar.

Att lämna en destruktiv relation

Det finns också mer allvarliga varningssignaler i relationer, om dessa finns är det viktigt att lämna relationen och söka hjälp vid behov. Destruktiva beteende i en relation handlar ofta om kontroll, hot och våld och kan vara mer eller mindre uttalade. Läs mer både om varningstecken på att en relation är på väg åt fel håll och mer destruktiva beteeenden i en relation här: 

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Relationsproblem är vanliga

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Efter en tid tillsamman är det vanligt att våra ansträngningar minskar. Vi lär även känna varandras alla sidor, även de mindre attraktiva. Här beskriver vi mer om relationsproblem och länkar vidare till våra andra inlägg på samma tema.

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!