Skip to main content

Så får ni hjälp med relationsproblem

Det finns flera alternativ om ni vill ha hjälp med relationsproblem. Allt ifrån kommunal familjerådgivning, privata psykologer och parterapeuter till verktyg som ni arbetar med på egen hand.

De olika alternativen passar olika bra beroende på svårighetsgraden på era relationsproblem och era praktiska förutsättningar. Här går vi igenom vilka olika sätt det finns att få hjälp med relationsproblem så ni kan avgöra vad som passar just er relation bäst.

Familjerådgivning

Alla svenska kommuner ska erbjuda familjerådgivning för den som behöver det. På familjerådgivningen kan par och familjer som har relationsproblem få samtalshjälp för att hitta nya möjligheter och lösningar på problem och konflikter. Ibland kan familjerådgivning också handla om att avsluta ett förhållande på bästa sätt.

Hur upplägget är för familjerådgivning ser olika ut beroende på var i landet du bor, det enklaste är att gå in på din kommuns webbplats och söka på familjerådgivning för mer information om upplägg och hur man bokar tid. Det varierar från kommun till kommun hur många samtal som ingår. De flesta kommuner erbjuder åtminstone tre till fem samtal, och ibland fler om ni behöver det. De som arbetar på familjerådgivningen har en beteendevetenskaplig utbildning, oftast är de socionomer och många har även vidareutbildning i psykoterapi.

Familjerådgivning passar er som har problem i relationen och har möjlighet att komma ifrån båda två under dagtid. Kostnaden för kommunal familjerådgivning varierar mellan olika kommuner, men det handlar ofta om några hundralappar per tillfälle. Ofta finns det dock begränsningar i hur många gånger man får gå i familjerådgivning, så detta kan vara bra att kolla upp med din kommun. Väntetiden kan ibland vara lång, i vissa kommuner prioriteras par som har småbarn.

Parterapi hos privatpraktiserande psykolog eller parterapeut

Det finns också många privata aktörer som erbjuder hjälp vid relationsproblem. Här kan det ibland vara svårt att hitta rätt bland de olika alternativ som finns tillgängliga. Vi rekommenderar att ni vid relationsproblem söker hjälp hos en legitimerad psykolog eller psykoterapeut. Legitimationen är en kvalitetsstämpel på att peenrson har den utbildning och den praktiska erfarenhet som krävs för att få yrkeslegitimation. En legitimerad psykolog har alltid en grundutbildning i psykoterapi, men det finns även andra yrkeskategorier som kan vidareutbilda sig till psykoterapeuter (till exempel socionomer, präster eller läkare).

Terapi hos privatpraktiserande psykolog eller psykoterapeut passar er som vill ha större möjlighet att själva välja behandlare och det är ofta en större flexibilitet i till exempel upplägg på terapin och antal sessioner. Oftast behöver ni kunna komma ifrån båda två under dagtid och det kan snabbt bli väldigt dyrt då det är vanligt att priset per session är mellan 1000-2000 kronor.

Var finns närmaste familjerådgivning eller parterapeut?

Vill du ha hjälp nära dig? Här har vi samlat information om parterapi och familjerådgivning i olika svenska kommuner.

Parterapi online

Det finns också psykologer och terapeuter som erbjuder parterapi online, oftast via videosamtal. På respektive mottagnings webbsida kan du hitta information om ifall behandlaren erbjuder videosamtal.

Parterapi via videosamtal passar er som har svårt att fysiskt ta er till en terapeuts mottagning eller om ni bor på en ort där utbudet inte är så stort. Ofta är dock priset detsamma som ett fysiskt möte och ni får ut mest av terapi om ni kan vara i samma rum vid samma tillfälle.

Vad hindrar par från att söka hjälp för relationsproblem?

De flesta par vi som psykologer möter i parterapi söker hjälp när problemen redan har växt sig stora. Det finns många anledningar till varför det är så. Dels är det vanligt att det är den ena som är drivande till att söka hjälp. Kanske ser inte den andre samma behov, eller tycker det är känsligt att ha en tredje part i rummet. Det finns ett stigma kring parterapi och relationsproblem, en hel del ser det som ett misslyckande att behöva hamna där.

Det finns också mer praktiska hinder, som att det är svårt att komma ifrån dagtid tillsammans. En hel del upplever också att ekonomin är ett hinder. Den kommunala familjerådgivningen finns men det kan vara långa väntetider eller begränsning i antalet gånger och går man till en privat aktör blir det snabbt väldigt kostsamt.

Lösa relationsproblem på egen hand med Birds

Ni kan också börja arbeta med era relationsproblem på egen hand. Framför allt är det ett bra alternativ om problemen i relationen inte är alltför stora. Att arbeta mer förebyggande för att stärka relationen är också ett sätt att förhindra att problem växer sig större.

Appen Birds är en helt ny form av förebyggande parterapi utvecklad av de legitimerade psykologerna Helga J Wennerdal och Clara Zelleroth. Med Birds vill vi att du som användare ska utveckla effektiva relationsfärdigheter för att ta din relation dit du vill.

Du och din partner kommer fördjupa och utveckla er relationen, men också lära er hantera utmaningar som ni kanske upplever i er relation idag. Relationsövningarna bygger på evidensbaserade metoder som används inom parterapi. Läs mer om metoden bakom Birds.

Ett första steg i att få en bättre bild av eventuella relationsproblem kan vara att ta tempen på relationen och få en analys av din relation. Det kan du göra gratis i vår app, Birds Relations, som finns att ladda ner i AppStore och Google Play.

Birds är lättillgänglig genom att vara en helt digital tjänst, en smartphone-app som finns direkt i din telefon, när det passar dig. Ni behöver inte träffa någon utomstående eller kunna komma ifrån dagtid.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner appen Birds Relations

Fler relationstips

För ännu fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Clara Zelleroth och Helga Wennerdal är psykologerna bakom Birds

De 10 vanligaste relationsproblemen

Relationsproblem kan vara allt från att ni har mindre missförstånd eller meningsskiljaktigheter, till större konflikter och bråk. Läs om de 10 vanligaste problemen som par brukar ha.

Bråkar ni på semestern? Så här tar ni hand om relationen

För de flesta par är det skönt att slippa vardagslogistiken under semestern, i synnerhet om man har en pressad vardag med få marginaler. Så varför leder semestern trots det ofta till mycket konflikter och bråk?