Skip to main content

De tio vanligaste problemen i en relation

Vanliga problem i en relation

Vad är relationsproblem?

Relationsproblem innebär att du upplever någon typ av problem i er relation. Det kan vara allt från att ni har mindre missförstånd eller meningsskiljaktigheter, till större konflikter och bråk. Det kan också vara mer diffust som att du upplever att det är kylig stämning mellan er eller att ni har en irriterad ton mot varandra.

Vanliga relationsproblem:

 • Inte uppskatta, njuta av eller ha roligt tillsammans längre.
 • Att ha upprepade argumentationer eller konflikter som leder till bråk.
 • Att inte uppleva sig förstådd eller sedd av sin partner.
 • Missförstånd och negativa tolkningar av varandra.
 • Att en eller båda drar sig undan från varandra.
 • En upplevelse av att känna sig ensam i relation eller leva parallella liv.
 • Brist på eller avsaknad av närhet och värme.
 • Att inte lita på varandra, ibland kopplat till otrohet eller svek.
 • Att ha olika behov i relationen, exempelvis olika behov av struktur och planering.
 • Att man inte prioriterar relationen eller varandra tillräckligt mycket

Relationsproblem påverkar det egna måendet!

I perioder då relationen kantas av relationsproblem påverkas ofta det egna måendet negativt, relationer är ju så viktiga för oss. Även andra i vår närhet, som våra barn, kan påverkas negativt av att ni som föräldrar har det kämpigt i relationen.

Det är därför väldigt bra att ni uppmärksammar och hanterar relationsproblem i tid, innan de växer sig stora och distansen mellan er ökar.

Få hjälp att lösa era relationsproblem

Det finns flera olika vägar att gå om ni vill ha hjälp med relationsproblem. Dels finns det i de allra flesta städer tillgång till både kommunal familjerådgivning och parterapi hos privatpraktiserande psykologer. Om du funderar på parterapi kan du läsa svar på de vanligaste frågorna här.

Men parterapi kan vara kostsamt och väntetiderna kan vara långa. Det kan också kännas obekvämt att öppna sig för en tredje part, eller hitta tid till att ses för ett möte samtidigt under dagtid. Många upplever också att det kan vara svårt att få med sig sin partner.

Lös era relationsproblem på egen hand

Ett första steg i att få en bättre bild av eventuella relationsproblem kan vara att ta tempen på relationen och få en analys av din relation. Det kan du göra gratis i vår app, Birds Relations, som finns att ladda ner i AppStore och Google Play.

Birds är en helt ny form relationsutveckling skapad av de legitimerade psykologerna Helga J Wennerdal och Clara Zelleroth.

Med Birds vill vi att du som användare ska utveckla effektiva relationsfärdigheter för att ta din relation dit du vill. Du och din partner kommer fördjupa och utveckla er relationen, men också lära er hantera utmaning som ni kanske upplever i er relation idag.

Birds bygger på den evidensbaserade metoden IBCT som används inom parterapi.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

 • 70+ övningar, artiklar & podcasts
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer.

Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!

Saknar du närhet i relationen?

En stark känsla av närhet i relationen, och till sin partner, är för de allra flesta något som kännetecknar en lycklig kärleksrelation. Men det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra.

Vad gör man om känslan saknas?