Sex och lust

Sex och lust i parrelationen - våra bästa tips

Attraktion, lust till varandra och att man har sex är för de allra flesta något som kännetecknar en lycklig kärleksrelation.  I början av relationen brukar det också vara mer självklart att lusten och åtrån finns där, attraktionen är ju oftast bidragande till att vi föll för varandra. 

I en långvarig relation vill vi ofta ha både tryggheten till vår partner, som är vår bästa vän i livet, och samtidigt ha ett härligt och lustfyllt sexliv. Men det är vanligt att lusten och attraktionen till varandra går i vågor genom relationen. 

Här har vi samlat fler inlägg på temat sex och lust, läs mer nedan. 

Så ökar du din sexlust

Kommer lust eller njutning först för dig? Vi har ofta en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också ha sex. För en del är det absolut så, men för de flesta av oss fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.

Det här brukar beskrivas som spontan respektive responsiv sexlust. Till skillnad från den spontana lusten innebär responsiv lust att lusten vaknar till liv när vi upplever sådant som ger oss njutning. Det kan vara att vår partner smeker oss varsamt eller att vi ligger nakna tillsammans. Ju fler stunder som ger njutning desto mer lust skapas.

Lär dig mer om sexuell lust och utforska mer om vad som gasar respektive bromsar lusten för dig.

Till dig som önskar att din partner hade mer sexlust

Har du mer sexlust än din partner? Det är vanligt att uppleva att man själv har mer sexlust än sin partner. Det är också lätt att hamna i negativa mönster. Kanske känner du igen att ju mer du vill, desto mindre verkar din partner vilja? Följ våra tips för att bryta den negativa spiralen.

Hur ofta ska man ha sex? Intervju med sexolog Kalle Norwald

Här kan du läsa utdrag ur en intervju med Kalle Norwald från en live på Birds instagramkonto Kärlekspsykologerna. Kalle är sexolog, författare, en mycket uppskattad föreläsare och en varm förespråkare för relationsarbete. Ni har säkert sett honom i Gift vid första ögonkastetdär han är en av experterna. Just nu är han dessutom aktuell med podden Hur är det med sexlivet, som vi verkligen rekommenderar!

Fler relationstips

För ännu fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Clara Zelleroth och Helga Wennerdal är psykologerna bakom Birds

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

påverkar PMS relationen

Bråkar ni på semestern? Så här tar ni hand om relationen

För de flesta par är det skönt att slippa vardagslogistiken under semestern, i synnerhet om man har en pressad vardag med få marginaler. Så varför leder semestern trots det ofta till mycket konflikter och bråk?

relationsproblem