Sex och lust i parrelationen - våra bästa tips
Attraktion, lust till varandra och att man har sex är för de allra flesta något som kännetecknar en lycklig kärleksrelation. I början av relationen brukar det också vara mer självklart att lusten och åtrån finns där, attraktionen är ju oftast bidragande till att vi föll för varandra.
I en långvarig relation vill vi ofta ha både tryggheten till vår partner, som är vår bästa vän i livet, och samtidigt ha ett härligt och lustfyllt sexliv. Men det är vanligt att lusten och attraktionen till varandra går i vågor genom relationen.
Så ökar du din sexlust
Kommer lust eller njutning först för dig? Vi har ofta en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också ha sex. För en del är det absolut så, men för de flesta av oss fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.
Det här brukar beskrivas som spontan respektive responsiv sexlust. Till skillnad från den spontana lusten innebär responsiv lust att lusten vaknar till liv när vi upplever sådant som ger oss njutning. Det kan vara att vår partner smeker oss varsamt eller att vi ligger nakna tillsammans. Ju fler stunder som ger njutning desto mer lust skapas.
Lär dig mer om sexuell lust och utforska mer om vad som gasar respektive bromsar lusten för dig:
Lust i långvariga relationer
En person som har forskat på sexuell lust i långvariga relationer är den belgisk-amerikanska psykoterapeuten Esther Perel. Hennes teorier om sexuell lust i långvariga relationer fokuserar på balansen mellan trygghet och spänning. I sina studier påpekar hon att långvariga parförhållanden ofta utvecklar en stark känsla av trygghet, men detta kan minska sexuell lust.
För att upprätthålla passionen är hennes råd att par bör prioritera intimitet, kommunicera öppet om sexuella behov, och skapa utrymme för nyhet och spänning. Genom att bevara en balans mellan trygghet och spänning kan par förlänga den sexuella attraktionen över tid och skapa en mer tillfredsställande intimitet.
Lustens gas och broms
En annan framstående person på området sex och lust är Emily Nagoski, sexolog och författare till boken ”Come as You Are”. Hon introducerade begreppen ”lustens gas och broms” för att förklara hur sexuell lust fungerar. Enligt hennes teori fungerar sexuell lust som en bil med en gaspedal och en broms. Gaspedalen representerar det som ökar vår lust, som till exempel erotik, fantasier och intimitet, medan bromsen representerar faktorer som kan minska vår lust, som stress, trötthet och oro.
För att uppleva sexuell lust i sin fulla potential är det viktigt att förstå och hantera både gasen och bromsen. Det innebär att minska de hinder som bromsen utgör och aktivt öka det som trycker på gaspedalen. Genom att skapa en miljö som minimerar stress och främjar intimitet och kommunikation kan man öka chanserna att uppleva och njuta av sexuell lust på ett mer tillfredsställande sätt. Emily Nagoskis forskning bygger framför allt på kvinnors sexuella lust, du kan läsa mer om detta nedan.
Till dig som önskar att din partner hade mer sexlust
Har du mer sexlust än din partner? Det är vanligt att uppleva att man själv har mer sexlust än sin partner. Det är också lätt att hamna i negativa mönster. Kanske känner du igen att ju mer du vill, desto mindre verkar din partner vilja? Följ våra tips för att bryta den negativa spiralen.
Hur ofta ska man ha sex? Intervju med sexolog Kalle Norwald
Nedan kan du läsa utdrag ur en intervju med Kalle Norwald från en live på Birds instagramkonto Kärlekspsykologerna. Kalle är sexolog, författare, en mycket uppskattad föreläsare och en varm förespråkare för relationsarbete. Ni har säkert sett honom i Gift vid första ögonkastetdär han är en av experterna. Just nu är han dessutom aktuell med podden Hur är det med sexlivet, som vi verkligen rekommenderar!
Stärk er relation
Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.
- 60+ övningar, artiklar & podcasts
- Interaktiva och guidande övningar
- Dela svar med varandra direkt i appen
- Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor
Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.
Påverkar PMS relationen?
Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.
Lust i långvariga relationer
I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.