Skip to main content

Vad är retroaktiv svartsjuka?

Retroaktiv svartsjuka handlar om att känna svartsjuka för händelser som har skett i det förflutna. Den vanligaste formen handlar om att man tänker mycket på ens partners tidigare relationer. Det är vanligt att ofta tvivla på om man själv kommer att vara lika älskad eller åtrådd. Här kommer vi gå igenom mer om vad retroaktiv svartsjuka är och vad du kan göra om du känner igen dig i det.

Att jämföra sig med sin partners ex

Känner du ofta tvivel på om du duger i din partners ögon? Jämför du dig med din partners tidigare partners? Tänker du att du inte är bra nog eller att din partner inte älskar dig lika mycket?  

Det är naturligt att få starka negativa känslor kopplade till ens partners tidigare relationer. Oro för att en relation kan ta slut är något som naturligt följer med när vi går in i en kärleksrelation. Att känna svartsjuka eller rädsla för att någon annan ska ta vår plats är vanligt, framför allt i början av en relation.

Din partners ex är någon som sannolikt varit väldigt viktig för din partner och som hen älskat och attraherats av. Att känna starka negativa känslor gentemot ett ex är därför verkligen inte konstigt. Det finns till och med ett uttryck för det, retroaktiv svartsjuka eller Rebecca-syndromet (inspirerat av Daphne du Mauriers roman Rebecca som handlar om ett triangeldrama mellan en kvinna, hennes make och hans avlidna fru).

När exet ständigt påminner

Om exet dessutom är närvarande i ert liv, vilket är fallet till exempel om din partner har barn med sitt ex, är det verkligen inte konstigt att du ständigt påminns om din partners tidigare kärleksliv. Det kan lätt göra att du jämför dig och ert nuvarande förhållande med det som varit. Att känna retroaktiv svartsjuka är vanligt, men kan vara väldigt påfrestande både för en själv och för relationen.

”Nu skrattade han när han pratade med henne i telefon igen, när skrattade han egentligen senast när jag sa något? Han låter alltid så trevlig när hon ringer, tänk om han egentligen vill ha tillbaka henne. De har ju två barn ihop, och det var ju hon som ville göra slut – om hon ångrar sig nu kommer han säkert vilja gå tillbaka till henne. Jag vet att han säger att jag är nummer ett, men har han någonsin älskat mig lika mycket? För oss är livet så mycket vardag, vi pusslar med logistik och hinner inte med romantiken. Han saknar säkert det liv de hade, då de åkte på resor och bara var med varandra. Jag måste fråga honom igen om han verkligen inte känner något för henne längre, jag måste få veta.”

När retroaktiv svartsjuka skapar problem i relationen

Det är vanligt att känslor av svartsjuka leder till förändrat beteende. När man är svartsjuk känns det ofta fysiskt i kroppen, precis som vid stark stress slår kroppens alarmsystem igång! I kombination med obehagliga känslor dyker det ofta upp tankar och inre bilder på temat att bli bortvald.

När vi alltför ofta tänker på och oroar oss för att vår partner egentligen fortfarande är kär i sitt ex eller inte vill vara med oss börjar det ofta påverka hur vi agerar i relationen. Kanske ställer vi fler frågor till vår partner (”varför ringde du henne igen?”, ”är du säker på du inte vill ha tillbaka honom?”). Frågor som inte bara har med intresse att göra utan där det verkliga syftet handlar om att försäkra oss om att allt är i sin ordning och vi är nummer ett (”puh, nu sa hon att hon tycker han är irriterande när han hör av sig”).

Se upp för kontrollbeteenden!

Det är vanligt att svartsjuka ger upphov till kontrollbehov. Kontrollen skapar en kortsiktig lindring vilket gör att vi tenderar att fortsätta att kontrollera. Men på sikt skapar kontroll mer osäkerhet, vi kan ju aldrig vara 100% säkra, det kommer alltid finnas korn av osäkerhet som i våra tankar kan växa sig stora. Dessutom påverkar kontrollbeteendena i sig ofta relationen negativt, kontroll och styrning hör inte hemma i en ömsesidig och tillitsfull relation och det är stor risk att din partner känner sig trängd och pressad.

Kontrollbeteenden kan vara riktade mot den aktuella partnern, som att fråga ut och be om försäkran på att du är nummer ett. Men det kan också handla om att fastna i att till exempel söka efter information om partners ex, jämföra sig själv med bilder eller vad man har uppnått i livet och grubbla mycket över detta.

Tips till dig som lider av retroaktiv svartsjuka

1. Stå emot att kontrollera din partner

Stå emot alla typer av kontrollbeteenden. Försök låta bli att fråga din partner upprepade gånger om du är viktigast (även om du tvivlar!), undvik att ställa detaljerade frågor om din partners ex eller snoka igenom din partners telefon.

2. Förstå din svartsjuka bättre

Fundera över situationer då du brukar känna dig svartsjuk. Försök att se vad för tankar och känslor dessa situationer väcker i dig. Kanske känner du dig mer svartsjuk på din partner ex när du är trött och stressad? Eller när du och din partner inte har haft tillräckligt med tid för varandra? Finns det andra faktorer som bidrar till din känsla av trygghet i relationen?

3. Du kan aldrig vara 100% säker.

Osäkerhet och ovisshet över om relationen kommer att hålla är på sätt och vis kärlekens baksida. Det hör till livet att vi inte kan ha kontroll över allt, och att lära sig leva med ovisshet är viktigt. Du behöver hitta egna strategier när du tvivlar på om din partner verkligen älskar dig, strategier som inte handlar om kontroll. Kom ihåg att känslor kan vara obehagliga men oftast minskar av sig själv även om du inte gör något för att få dem att försvinna.

4. Skifta fokus till här och nu i er relation

Vid svartsjuka fastnar vi ofta i det som varit (dåtid) eller oroar oss för vad som skulle kunna ske (framtid). Att tänka på ens partner tillsammans med sitt ex eller oroa sig över vad som kommer hända med er relation på sikt flyttar fokus från anledningen till att du är kvar i relationen med din partner. Vad är det som du uppskattar med din partner och som ni tycker om att göra tillsammans? Kan ni göra mer av det? Vad är du tacksam över? Berätta det för din partner!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Läs mer om svartsjuka

Tanken på att någon annan får vår partners intresse och omsorg väcker för de flesta av oss ett obehag. Men när går det över gränsen till att bli svartsjuka? Läs mer om svartsjuka – både hur du kan göra om du själv är svartsjuk och hur du kan hantera en svartsjuk partner. 

Relationsproblem är vanliga

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Efter en tid tillsamman är det vanligt att våra ansträngningar minskar. Vi lär även känna varandras alla sidor, även de mindre attraktiva. Här beskriver vi mer om relationsproblem och länkar vidare till våra andra inlägg på samma tema.