Skip to main content

Vanliga kommunikationsproblem – psykologernas bästa tips

Problem med kommunikation – ett vanligt relationsproblem

Att ha svårt i sin kommunikation med varandra är ett vanligt relationsproblem för par. Att nå fram till varandra när vi tycker olika, när vi har olika behov eller när något inte känns bra är verkligen inte lätt! 

Kommunikationsproblem handlar oftast om att inte uppleva sig förstådd eller lyssnad på. Om kommunikationen brister kan en liten struntsak snabbt växa sig stor och skapa distans och skav. Hur är det för dig, har du svårt att kommunicera med din partner? 

Vanliga kommunikationsfel

Det finns ett antal vanliga kommunikationsfel som vi ofta möter i terapirummet och som bidrar till parets relationsproblem. De gör ofta att ens partner känner sig anklagad och går i försvar. Om du kan vara uppmärksam på vilka fallgropar du själv ofta hamnar i så får du bättre förutsättningar att nå fram. 

 1. Alltid/aldrig: “Det är alltid jag som tar disken!” “Du lyssnar ju aldrig.” I de flesta fall är det inte helt sant, även om det känns så i stunden! Problemet är att det lätt för att ni fastnar i en argumentation. Den som får höra “du gör aldrig X” kan sannolikt komma på ett exempel på då man visst gjorde X.
 2. Dra upp gammalt: “Men du skulle ju ha bokat barnens tandläkartid förra veckan.” Att i en aktuell konflikt dra paralleller till tidigare händelser är förståeligt, men sällan hjälpsamt. Det eldar på det aktuella problemet och skapar ett anklagande klimat. 
 3. Tankeläsning: “Han tänker bara på sig själv och struntar i hur jag mår”. Att du drar egna slutsatser om vad din partner menar/tänker/känner och agerar som att det är sanningen är vanligt, särskilt om ämnet är laddat. Men då är det svårt att lyssna och vara öppen för att det också kan finnas andra tolkningar och höra din partners perspektiv.
 4. Leta fel: “Det kan inte ha varit igår, för då regnade det inte”. Att fastna i sakfrågan och försöka hitta fel i din partners resonemang leder ofta till en argumentation där ni båda försvarar er. Kanske upplever ni dessutom att ni fastnat i en diskussion som i efterhand inte alls känns viktig…

Det här är bara några exempel på fallgropar i kommunikationen. Vilka känner du igen dig i?

4 tips för bättre kommunikation

Kommunikation består av flera delar. Dels såklart vad du säger och hur du säger det, men lika viktigt är att du lyssnar på ett sätt som gör att den du pratar med vill fortsätta prata. Både talare och lyssnare har alltså ett ansvar för kommunikationen som sker mellan er! Så även när du är arg och tycker att din partner är helt orimlig har du ett ansvar både för hur du uttrycker dig och för att försöka förstå din partners perspektiv.

Våra 4 bästa tips som ökar chanserna att du blir lyssnad på – och förstår din partner bättre!

 1. Välj rätt tillfälle att prata. Mitt i en stark känsla är det svårt att ta upp problem, och en hård ton bidrar till att sätta igång känslor hos din partner och det är risk för upptrappning. Ta tre djupa andetag (eller gå undan om du behöver) när känslorna blir för starka. Undvik att ta upp problem när du är hungrig, stressad eller trött.
 2. Använd jag-budskap. Säg hellre ”Jag blir besviken när du har lovat att handla och sen inte gör det, det gör mig stressad att känna att jag har huvudansvaret hemma” än ”Du tar ju aldrig ansvar hemma, det är alltid bara jag som gör allting!”
 3. Lyssna aktivt. När din partner tar upp något – försök att först bara lyssna! Ofta är vi alltför snabba med att komma med förklaringar, tips eller goda råd. Att skifta fokus till att lyssna skapar samhörighet och närhet.
 4. Snälltolka! Om ämnet är laddat är det lätt att automatiskt tolka varandra negativt. Utgå från att din partner vill väl och har goda intentioner (trots att det inte känns så i stunden!).

Få mer hjälp att stärka er kommunikation

I appen Birds Relations får du hjälp och guidning i att stärka din kommunikation genom våra relationsövningar. Birds är utvecklad av legitimerade psykologerna Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal för att göra de metoder vi arbetar med i parterapi mer lättillgängliga för alla.

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

 • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Aktivt lyssnande – en superkraft i relationer

Känner du dig lyssnad på i din relation? Och – handen på hjärtat – hur bra lyssnar du på din partner?  I det här inlägget kommer vi beskriva mer om varför aktivt lyssnande är nästan som en superkraft i relationer och framför allt – hur man gör för att lyssna aktivt.

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam och parterapi är ett sätt att få hjälp. Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?