Skip to main content

5 relationsövningar från parterapi ni kan göra hemma

5 relationsövningar från parterapi

Söker ni efter övningar från parterapi som ni kan arbeta med hemma? I det här inlägget har vi samlat några generella relationsövningar. Det här är övningar som terapeuter ofta använder som inslag i parterapi och som ni kan prova att göra hemma.

Övningar från parterapi som ni kan göra hemma

Funderar ni på parterapi, men känner att ni inte riktigt är där än att det behövs? Ni är inte ensamma! Det finns mycket ni kan göra på egen hand, oavsett om ni har problem i relationen eller om ni vill stärka en relation som redan fungerar bra. De här 5 övningarna innehåller moment som i princip alla par har nytta av och som kommer från metoder för parterapi. Förhoppningsvis hittar ni någon ni tycker extra mycket om eller kan bli inspirerade av. Testa dessa övningar och se vad som ger bäst effekt i just er relation!

1. Var nyfikna och intresserade av varandras vardag

Ta för vana att varje dag ägna några korta stunder helhjärtat åt varandra. På morgonen kan det handla om att ta reda på något din partner ska göra under dagen. Om ni är ifrån varandra under en arbetsdag kan det vara att skicka ett meddelande för att visa omtanke eller dela något du tror hen är intresserad av.  Och efter en arbetsdag – försök avsätta en liten stund då du uppmärksammar hur din partner verkar må och frågar hur dagen har varit. Att fortsätta vara förtrogna med varandra och veta vad som pågår i varandras liv är en framgångsfaktor i långvariga relationer.

2. Lyssna aktivt

En god förmåga till att kunna lyssna är en riktig superkraft i relationer! Aktivt lyssnande är en viktig del av en välfungerande kommunikation. Visa att du är intresserad genom att lägga undan andra distraktioner. Ha din fulls uppmärksamhet på din partner och fokusera på att bara lyssna. Sätt ord på det din partner uttrycker och försök förstå det rimliga i det (även om du inte håller med!). Låt bli att direkt komma med egna reflektioner eller ge råd. Stanna i din partners upplevelse.

3. Visa kärlek i det lilla

Små vardagliga kärlekshandlingar – ett enkelt sätt att sätta igång en positiv spiral. Köp hem din partners favoritsnacks, ge en lång kram på morgonen innan ni skiljs åt eller skicka ett ”jag tänker på dig”-sms under dagen. I relationer som fungerar väl gör par små kärlekshandlingar för varandra många gånger dagligen, i relationer där problem uppstått minskar frekvensen kraftigt. Inte så konstigt alls, men det här är faktiskt saker du kan göra även när du inte känner för det. Eftersom det sannolikt påverkar din partner positivt finns stor chans att du även får mer positivt tillbaka själv. Det kan också handla om att uttrycka tacksamhet även för små saker i vardagen (som du kanske egentligen förutsätter att din partner ska göra).

4. Prioritera och planera in tid tillsammans

En hektisk vardag kan göra att tiden för varandra och relationen inte längre finns där. Vi vet att det kan vara svårt att göra större förändringar i livet, men faktum är att ju färre roliga saker vi gör tillsammans desto mindre glädjefylld upplevs relationen på det stora hela. Det här behöver inte heller vara stora saker. Att se om en favoritserie kan vara precis lika bra som en spa-helg ihop, det är viktigare att ni gör det ofta än att det är storslaget! Fundera på om det finns några rutiner ni som par kan få till. Träna ihop hemma en kväll i veckan? Ha sex på en bestämd dag i veckan? Eller prova en helt ny aktivitet tillsammans!

5. Fokusera på vad du är tacksam över i din relation.

Att aktivt fokusera på det du uppskattar med din partner och är tacksam över i er relation kan hjälpa dig att komma i kontakt med känslor av närhet och värme. Försök att en stund varje dag för dig själv tänka på något du uppskattar eller är tacksam över med din partner eller er relation just nu. Försök att stanna i den varma känsla som väcks. Reflektera också över varför du är tacksam över detta, vilken betydelse har det för ditt liv och ditt mående?

Övningar från parterapi i din ficka!

Att jobba aktivt med sin relation och skapa nya goda relationsvanor är inte helt lätt, vi vet. Även om man i teorin vet precis vad man ska göra, kan det krävas något som guidar och finns där i vardagen. Som man kan använda sig av hemma, i den vanliga vardagen. Om du tyckte att de här övningarna (som baseras på metoder från parterapi) var intressanta kan ett nästa steg vara att testa relationsappen Birds.

Vi utvecklade Birds just för att sänka trösklarna för att arbeta med relationen. Många par har problem i sin relation som hade kunnat lösas i ett tidigare stadie, innan de växt sig så stora att parterapi behövs. Med Birds vill vi att du ska kunna utveckla effektiva relationsfärdigheter för att ta din relation dit du vill. Det kan handla om att ni har en del problem i relationen som ni vill lösa. Eller så har ni en relation som i huvudsak fungerar bra, men ni vill komma närmare varandra eller stärka relationen inför en livsomställning.

En viktig del är också förståelsen för hur just er relation fungerar – och för varandra. Birds innehåller övningar som är mer interaktiva vilket gör att använda Birds upplevs mer skräddarsytt än de generella övningar som beskrivs i det här inlägget. Precis som man i parterapi alltid börjar med att förstå hur problemen ser ut just för det aktuella paret så inleds Birds med att ni båda får besvara frågor om hur relationen fungerar just nu. Därefter får ni en plan med rekommenderat innehåll, de övningar vi tror hjälper er bäst.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

De fem magiska timmarna – en relationsövning i fem delar

En vetenskapligt baserade relationsövningen som innehåller moment som ofta används i parterapi. Här får du hjälp att skapa nya relationsvanor genom fem olika steg. 

Snälltolka

Att snälltolka är att utgå ifrån att vår partner vill en väl och att det hen gör har en god intention. Det är att vara snäll i sin tolkningar av hur ens partner beter sig (säger, inte säger, gör eller inte gör).