Skip to main content

Tips för att hantera svartsjuka – hos dig själv eller hos svartsjuk partner

Vad är svartsjuka?

Svartsjuka är den obehagliga känsla som uppstår ur rädslan för att någon annan ska ta vår plats som vår partnerns närmaste. Vid svartsjuka slår kroppens alarmsystem igång, som vid stark stress eller ångest. Många beskriver det som att man får panik.

Dessutom får man ofta tankar och inre bilder som handlar om att bli bortvald. Vid svartsjuka är tankar som ”Tänk om han är kär i sitt ex” eller ”Tänk om hon är otrogen med någon på festen” vanliga. Det är inte konstigt att dessa tankar väcker ett starkt obehag. Både att själv vara svartsjuk och att ha en partner som är svartsjuk är riktigt jobbigt.

I det här inlägget delar vi med oss av tips för att hantera svartsjuka. Både för dig som själv är svartsjuk och för dig som har en svartsjuk partner!

Hantera svartsjuka – tips till dig som är svartsjuk

Det är vanligt att känna osäkerhet och ovisshet i en relation. Men när det tar över dina tankar och påverkar din relation negativt behöver du göra något. Du behöver hitta strategier för att hantera ovissheten men som inte innebär kontroll av din partner.

Tänk på detta:

Känslor är obehagliga men inte farliga. Starka känslor tar lätt över både våra tankar och känslor. Försök stanna upp lite i hur känslan upplevs i kroppen. Känslor kan vara obehagliga, men minskar oftast av sig själv även om du inte gör något för att få dem att försvinna.

Försök att stå emot alla typer av kontroller av din partner. Be inte din partner om försäkran, fråga inte ut din partner om vem hen träffat, snoka inte igenom din partners sms. Tänk på vad det innebär att fullt ut känna tillit, hur skulle du göra då? Även om du inte känner den tilliten, försök att agera på det sättet.

Andas lugnt, se dina tankar och känslor som just tankar och känslor och inte sanningar. Hitta sätt att lugna dig på egen hand. Skifta fokus genom att till exempel komma ut på en promenad eller göra något som du mår bra av i stunden.

Om du inte brukar vara svartsjuk men börjar känna dig svartsjuk i kombination med nya beteenden hos din partner (som att dölja saker hen tidigare var öppen med) är det viktigt att du pratar med din partner. Berätta utifrån din egen upplevelse och var så konkret och tydlig som möjligt.

Förstå din svartsjuka

Förstå din egen svartsjuka bättre genom att fundera över situationer då du brukar känna dig svartsjuk. Försök att se vad för tankar och känslor dessa situationer väcker i dig. Vilka beteenden behöver du stå emot att agera på?

Finns det historik som påverkar? Svartsjuka kan uppstå lättare om du har erfarenhet av bristande tillit från uppväxt och barndom. Till exempel om viktiga vuxna inte har funnits där för dig, eller att du har sett brist på tillit hos dina föräldrar. Det finns ofta mönster av låg tilltro till det egna värdet (låg självkänsla) eller en mer generell tendens till oro med svårighet att stå ut med ovisshet.

Hantera svartsjuka – tips till dig med svartsjuk partner

Gå inte med på utfrågning eller andra kontrollbeteenden. Vi vet att det är svårt, i en relation vill man ju hjälpa och stötta varandra och det kan kännas som om det är det rätta att göra i stunden. Men om du om och om igen faller in i ett mönster som styrs av att hantera din partners känslor och undvika att din partner känner sig svartsjuk så är det ett problem.

Dina försäkringar kommer bara att hjälpa din partner kortsiktigt. Faktum är att de kan göra det värre på sikt, det gör att din partner inte själv får träning i att hantera sina egna känslor av obehag. Självklart ska du visa din partner att du finns där och är en person att lita på, men din partner behöver lära sig hantera sina egna känslor av svartsjuka på egen hand. Se tipsen ovan som handlar om att hantera egen svartsjuka.

Prata med din partner om på vilket sätt du upplever svartsjukan som problematisk och ha förhållningssättet att ni tillsammans ska jobba med detta. Om ni inte kommer vidare på egen hand så sök hjälp.

Viktigt! Kontroll, stark svartsjuka och anklagelser kan ta sig svårare former. Om du är rädd för att avstå att ge försäkringar eftersom din partner blir hotfull så läs mer här.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Ömma punkter

Ömma punkter är sånt som gör extra ont för dig, som andra kanske inte alls reagerar lika starkt på. Att veta mer om både dina egna och din partners ömma punkter är en viktig del i att förstå varandra och era respektive känslor.

10 vanligaste relationsproblemen

Relationsproblem kan vara allt från att ni har mindre missförstånd eller meningsskiljaktigheter, till större konflikter och bråk. Läs om de 10 vanligaste problemen som par brukar ha.