Skip to main content

Ömma punkter: Vad gör extra ont för dig?

Förstå dina ömma punkter

Vad är ömma punkter?

Blir din partner sur när hen får vänta på dig medan du rycker på axlarna i en liknande situation och inte alls tycker att det är något att bli upprörd över? Tycker du att det är jättejobbigt när din partner ska iväg med sina kompisar medan din partner verkar helt fine med att du ska iväg på skidresa med jobbet?

Ja, varför triggas starka känslor i dig när en liknande situation kanske inte bekommer din partner alls? Det kan handla om att ni har olika ömma punkter!

Att veta mer om både de egna och ens partners ömma punkter är en viktig del i att förstå varandra och de jobbiga känslor som kan uppstå bättre. 

Björn och Lisa – ett exempel på hur ömma punkter triggas i en relation

Björn är tillsammans med Lisa. Han har en fredagkväll lagat en god middag till henne och ser fram emot att hon ska komma hem från jobbet. Maten är klar, men Lisa är sen och har inte hört av sig. När hon väl kommer har hon med sig grannen in och börjar visa grannen det nymålade köket. Björn blir riktigt irriterad! Han drar sig undan till vardagsrummet efter att mycket kort ha hälsat på grannen. När grannen äntligen går och de ska sätta sig för att äta är han uppenbart irriterad och snäser kort åt Lisa som inte alls förstår varför Björn är så sur helt plötsligt. 

Det Lisa tydligt ser är Björns irritation, men själv kopplar hon inte alls varför han är sur på henne. Hon var glad för att det är fredag och kände Björns goda gryta från spisen, även hon längtade efter att de skulle få en härlig fredagkväll ihop. Men nu blir hon sur över att Björn snäser och är uppenbart otrevlig. 

Precis som Lisa är det lätt att bli irriterad och se det som att det handlar om inställning. Någon som känner starkt eller överreagerar, som hon tycker att Björn gör här, ses kanske som en oskön eller besvärlig person. Men det ligger ofta mer bakom än så! Och genom att förstå våra egna, och vår partners, ömma punkter kan vi nå en djupare förståelse både för oss själva och för varandra och därigenom hantera svåra situationer bättre. 

Ömma punkter kan jämföras med känslomässiga allergier

För alla gör det ont att bli stucken av en geting, men en person som är allergisk får mer ont än andra. På samma sätt är det ingen som tycker om att få vänta på någon som kommer sent, men alla skulle inte reagera med samma starka känsla som Björn gör den där kvällen när Lisa kommer in med grannen. För Lisa är det inte alls lika triggande om Björn kommer hem sent och hon får vänta.

Vi är helt enkelt olika i vad som får oss att känna starkt. Vi har alla våra egna ömma punkter som vi kämpar med. I likhet med en allergi behövs det relativt lite av någonting för att skapa en väldigt stark reaktion. Olyckligtvis leder detta till att det kan vara svårt att förstå varandra, eftersom den andres reaktion kan verka orimlig eller överdriven. Det gör också att det kan vara som svårast att själv bli förstådd när vi behöver förståelsen som allra mest.

Vanliga ömma punkter:

 • Att inte känna sig förstådd
 • Att bli tagen för given
 • Att känna sig avvisad
 • Att ens ansträngningar inte uppskattas
 • Att känna sig otillräcklig
 • Att inte bli lyssnad på
 • Att få vänta
 • Att sakna kontroll över situationen
 • Att bli kritiserad
 • Att inte känna sig prioriterad

Våra ömma punkter bär på en historia

Att vi har just de ömma punkterna vi har och hur vi reagerar på dem är ett resultat både av vårt biologiska arv och våra erfarenheter genom livet.

Redan när vi är spädbarn är det möjligt att se drag i temperament och personlighet som sedan följer oss genom livet. Vi skiljer oss bland annat åt i hur starkt vi upplever känslor, hur lätt de triggas och hur lång tid det tar för dem att lägga sig. Men för att något ska bli en öm punkt krävs i regel också en eller flera tidigare erfarenheter.

Olika typer av tidigare erfarenheter

Vi bär med oss olika erfarenheter från tidigare i livet. Det kan handla om hur det var för dig som barn, men också om tidigare erfarenheter i kärleksrelationer. 

Erfarenheter från uppväxt: Om vi växte upp med förälder som bara visade kärlek när vi var duktiga kommer vi kanske att reagera starkare än andra på kritik. Om vi ofta blev uteslutna från att vara med i situationer som barn har vi kanske lättare för att känna oss avvisade som vuxna.

Erfarenheter av kärleksrelationer: Om vi i en tidigare relation upplevt oss begränsade kommer vi kanske att vara mer angelägna att värna vår frihet och känsla av oberoende. Om vi tidigare upplevt otrohet kommer vi kanske att känna en stark oro när vår partner åker bort en helg på ett sätt som andra inte skulle göra

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

I kursen Fatta känslorna får du fördjupa dig i dina känslomässiga reaktioner och utforskar dina ömma punkter.

 • 60+ övningar, artiklar & podcasts
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Clara och Helga

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

Varför bråkar vi hela tiden?

Att bråka då och då är vanligt, men när blir det för mycket? Och hur kan man lära sig bråka schysstare? Psykologernas tips för att bli bättre på att hantera konflikter lugnt och sansat.