Skip to main content

Vad är viktigt i ett förhållande? 7 viktiga områden

Psykologerna om vad som är viktigast i en relation

Undrar du över vad som är viktigt i ett lyckligt förhållande som håller över tid? Vi är psykologer med stor erfarenhet av parterapi. Dels möter vi många par som har det kämpigt i sina relationer, men vi vet också vad forskningen säger om positiva faktorer i en relation. Det finns flera viktiga saker man kan göra i en relation för att få den att hålla över tid. Här är 7 tips på viktiga områden i en relation och hur du kan förbättra er relation inom dessa områden!

Acceptera varandra som de ni är

Långvariga lyckliga relationer kännetecknas av acceptans och förståelse för varandras olikheter. Ni är olika individer och olika både vad gäller personlighet och erfarenheter. Det innebär att ni inte alltid kommer att tycka samma saker eller reagera på samma sätt. Att försöka förändra varandra kommer inte hjälpa er framåt. Men att förstå varandras olikheter och behov hjälper er att ge varandra mer av det ni behöver. Det gör det också lättare att snälltolka varandra! 

Fortsätt vara nyfikna och intresserade

Det är lätt att börja ta varandra lite för givna i en relation som varat en tid. Att tänka att man vet ungefär vad ens partner tänker, tycker och vill. Men – ni båda har sannolikt förändrats en hel del under er relations historia och att fortsätta vara nyfikna på vad som pågår i varandras liv är viktigt. Ställ frågor till din partner även när du tror dig veta vad du kommer få för svar. Att skifta till en utforskande utgångspunkt ger dig också chansen att få syn på din partners behov.

Jobba på er kommunikation

Kommunikation är a och o i en relation. ”Vi har svårt med kommunikationen” är ett väldigt vanligt yttrande från de par vi möter i parterapi. Kommunikation innebär både att prata så den andre vill lyssna, och att lyssna så den andre vill fortsätta prata. Bli bättre på att minska destruktiva argumentationer och bråk genom strategier som lugnar ner känslor snarare än att elda på.

Ha koll på dina (och din partners) känslor

Att förstå de egna känslomässiga reaktionerna när det blir jobbigt i relationen är viktigt. Vad är det som triggar dina känslor? Vad händer med dina tankar och det du vill göra? Hur blir det för din partner/relationen som helhet? Att förstå mer både om vad som sätter igång känslorna och hur man kan göra för att agera på ett annorlunda sätt i kommande situationer är viktigt. 

Håll kärlekshandlingarna vid liv

Att vara i en relation handlar mycket om ”att göra kärlek”, att med varandras bästa i fokus ge varandra mer av det man behöver. Små kärlekshandlingar (en komplimang, daglig fysisk beröring, att lyssna på hur dagen varit) är viktigare än stora gester! Fortsätt att stötta, peppa och lyfta varandra.

Prioritera tid tillsammans

Det är viktigt att fortsätta skapa stunder då ni har roligt ihop. Stunder då logistiken sätts på paus och ni har givande samtal eller försjunker i någon aktivitet tillsammans. Vänta inte på att lusten spontant ska komma utan fortsätt att planera in tid tillsammans, även när ni inte känner för det. Prova nya aktiviteter, eller gör något som ni tidigare tyckt om.

Ta hand om dig själv

Ditt eget mående är också viktigt. Du behöver ta ansvar för att du själv mår bra i livet i stort. Det kan innebära att minska stress, att ägna dig åt sådan du mår bra av och att bevara goda relationer till andra.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Varför ska man relationsarbeta?

Alla relationer behöver omsorg för att hålla över tid. Det finns ibland en bild av att relationen till vår partner bara ska fungera, och att de känslor vi har gentemot varandra enbart ska vara positiva. Men att leva tillsammans är svårt och relationer har toppar och dalar! Här beskriver psykologerna mer om vikten av att arbeta med sin relation. 

Relationsproblem är vanliga

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Efter en tid tillsamman är det vanligt att våra ansträngningar minskar. Vi lär även känna varandras alla sidor, även de mindre attraktiva. Här beskriver vi mer om relationsproblem och länkar vidare till våra andra inlägg på samma tema.