Skip to main content

Öka tillit i ett förhållande – 4 viktiga steg

Tillit – en viktig beståndsdel i ett förhållande

Att bygga och bibehålla tillit i ett förhållande är viktigt. När tilliten till varandra finns i en relation bidrar det till en känsla av öppenhet, trygghet och stabilitet. Och om tilliten brister är det lätt att känna sig osäker, otrygg och stundtals som att hela tillvaron svajar. Men hur bygger man tillit i ett förhållande? Vad bygger tillit på? Och hur kan man återuppbygga tilliten om den har förlorats?

När tilliten svalnat – kan man bygga upp tillit på nytt?

Om tillit har förlorats i förhållandet kan det ta tid att återuppbygga den. Ett första steg är att förstå vad det var som orsakade förtroendebrottet. Att bygga tillit i ett förhållande är en kontinuerlig process. Det kräver tid, tålamod, öppenhet och engagemang från båda parter.

Vanliga orsaker till att tilliten till varandra i en relation minskar är svek i någon form. Det kan vara större och omvälvande svek som en uppdagad otrohet, men även mindre upprepade svek som att löften inte hålls.

Hur kan man bygga tillit i en relation?

För att bygga tillit behöver man vara öppen och ärlig mot varandra. Men vad innebär det egentligen, hur gör man då? Hur jobbar man på tillit? Här kommer vi gå igenom 4 viktiga steg  till att öka tilliten. Exempel på ageranden som främjar tillit är till exempel att:

1. Hålla löften eller överenskommelser

Har du lovat din partner något, så håll det. Det kan gälla precis vad som helst – från smått till stort. Som att komma hem det klockslag du faktiskt har sagt. Att inte föra vidare något din partner har sagt till dig i förtroende. Eller att göra det du har sagt att du ska göra, oavsett hur litet det är. Brustna löften eller överenskommelser som inte hålls kommer med tiden bidra till att minska tilliten i er relation. 

2. Be om ursäkt när du misslyckas

Hur mycket du än försöker och hur gärna du än vill göra rätt så kommer du någon gång att misslyckas, så är det att vara människa. Om du har gjort din partner besviken behöver du på ett genuint sätt kunna säga förlåt. Ett bra ursäkt innefattar att du fullt ut tar ansvar för dina handlingar, att du visar förståelse för din partners känslor och att du ger hopp om förändring/bättring! 

3. En öppen kommunikation

Att vara tydlig och öppen med egna känslor, tankar och förväntningar är viktigt. Annars har din partner ingen chans att kunna komma dig nära och förstå dig, och du i sin tur kommer inte kunna bli bemött på det sätt du behöver. På samma sätt är det viktigt att du visar att du är villig att lyssna på och vara öppen för din partner och hens tankar, känslor och önskningar. En ömsesidig öppenhet med det som pågår inom er minskar risken för missförstånd och svek. 

4. Acceptera utan att pressa på förändring.

I en nära relation är det viktigt att känna sig älskad för den man är, att känna att man kan vara sig själv. Att respektera olikheter både i personlighet, åsikter och val i livet är viktigt. Självklart behöver ni kunna kompromissa när det gäller saker som rör er båda, men det är viktigt att ha utgångspunkten att den andre vill väl och är bra som den är.

Hur mår din relation?

Du kan utforska mer om hur din relation fungerar genom relationsanalysen i appen Birds relations och lära dig mer om hur du kan stärka din relation med hjälp av relationsövningarna i appen. Birds är utvecklad av legitimerade psykologerna Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal för att göra de metoder vi arbetar med i parterapi mer lättillgängliga.

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara & Helga

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Att säga förlåt till den man älskar

Att säga förlåt kan vara en av de svåraste sakerna vi gör i livet. Men det är också något av det mest värdefulla vi kan göra för att bygga och stärka nära relationer. Läs mer om att be om ursäkt och ta del av psykologernas tips som hjälper dig att säga förlåt på ett effektivt sätt.

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!