Skip to main content

Bättre relation – Psykologernas 5 tips

Psykologernas fem bästa tips för en bättre relation

Vill du veta hur du kan få en bättre relation till din partner? Du är inte ensam! Som psykologer möter vi många par som vill förbättra sina relationer. Graden av problem i relationen varierar såklart.

En del söker hjälp när de har problem som varat längre, medan andra kommer tidigare och i mer förebyggande syfte. En del upplever skav, tjafs, kyla eller konflikter och behöver hjälp att bryta det negativa. Andra har kanske med tiden hamnat i alltmer parallella spår och frågar sig till slut om de alls har något gemensamt längre.

Även om det inte finns några stora relationsproblem kan det finnas en vilja att förbättra, stärka eller fördjupa sin parrelation. Relationen till vår partner är ju ofta vår allra viktigaste relation i livet!

Här kommer fem steg till en bättre relation:

1. Var nyfiken!

Du kanske tror att du vet det mesta om din partner, framför allt om ni varit tillsammans länge och gått igenom mycket tillsammans. Det är mänskligt att utgå från sig själv och tro att vår partner tänker och känner ungefär som vi själva gör, men det kan vara ett misstag!

I början av en relation är vi ofta bättre på att vara nyfikna och inkännande då det är viktigt för relationens överlevnad. Efter en tid tillsammans är det vanligt att de här beteendena gradvis minskar. 

Går det att hitta tillbaka till nyfikenheten som fanns i början av er relation? Kan du ställa frågor även när du tror dig veta vad din partner tänker och känner? Kan du lyssna utan att direkt uttrycka din egen åsikt? Att skifta till en utforskande utgångspunkt ger dig chansen att få syn på din partners behov.

Sannolikt har ni båda förändrats en del under er relations historia. Vet du verkligen vad din partner tänker, känner och behöver? Eller ägnar du dig åt tankeläsning? 

2. Visa kärlek i det lilla

Små vardagliga kärlekshandlingar är ett enkelt sätt att få till en positiv förändring i en relation på tomgång. Det behöver verkligen inte vara stora saker. Men det förutsätter en förståelse för vad din partner behöver för att må bra och känna sig älskad.

Köp hem det bröd du vet att hon tycker är allra godast. Berätta hur fin du tycker att han är i den nya tröjan. Eller ge en varm kram på morgonen innan ni skiljs åt.

Det kan också handla om att se och visa omsorg när det är lite extra kämpigt. Skicka ett peppande sms  när du vet att hon har en jobbig arbetsdag framför sig. Eller ta disken en dag då du märker att han är trött (även om det egentligen är din tur att slippa).

Stort eller litet har ingen betydelse, det viktiga är att sätta igång och agera. Ge dig själv en utmaning – testa att göra det även vid tillfällen när du inte alls känner för det, och se vad som händer!

3. Älska varandra som de ni är

Visst vill vi att den vi älskar och som vi valt att leva med ska kunna vara sig själv och känna sig sedd för den hen är? Precis som vi själva önskar bli älskade och accepterade utan förbehåll.

Det låter enkelt, ändå är det inte ovanligt att vi försöker hantera våra olikheter genom att vilja förändra vår partner. I praktiken vore ju livet så mycket enklare om hon kunde bli lite bättre på att planera, eller härligare om han bara kunde slappna av lite mer.

Risken med att försöka ändra på varandra är att ni båda två känner er allt mer fast i era respektive roller eller ensamma i relationen. Hur kan era olikheter istället bli till er fördel?

För många är hur vi är olika något som med tiden skapar irritation. Paradoxalt nog är det ofta just drag som man från början attraherades av, och som bidrar till att man fortsätter att vara attraherade av varandra. En partner som är annorlunda kan berika det egna livet och bidra till en dynamik över tid, om du är öppen för det. 

Det är inte förvånande att en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter är en utmärkande faktor för relationer som fungerar bra. Försök att släppa tanken på att det ena eller det andra sättet att vara är det rätta eller det bästa sättet.

Finns det aspekter av din partners irriterande beteenden som till och med kan bidra positivt till er relation? Eller kan du själv förhålla dig till era olikheter på ett sätt som blir mindre jobbigt? Utgå ifrån vad du kan göra, inte att din partner ska bli mer som du.

4. Gör roliga saker tillsammans

Tidigt i en relation gör vi ofta mycket roliga saker ihop. Vi är angelägna om att visa oss från vår bästa sida och tar initiativ till aktiviteter som vi tror att vår partner kommer att uppskatta. Vi känner också lust att göra saker med varandra bara för att få vara tillsammans. Det kan räcka med partnerns närvaro för att det plötsligt ska kännas roligt att diska!

I en mer etablerad relation får det som tidigare var viktigt återigen ta större plats. Förändrade omständigheter i livet kan leda till att vi måste prioritera annorlunda. Än svårare är det om det uppstått problem i relationen. Då är vi inte alls lika sugen på att hitta på roliga eller spännande saker ihop.

Vänta inte på att lusten och den positiva känslan spontant ska komma! Risken är att du i så fall får vänta länge. Ansträng er för att göra saker tillsammans även när ni inte känner för det.

Att spela ett TV-spel ihop kan fungera precis lika bra som en weekend iväg, det behöver inte vara något stort. Drick en kopp te och dröm om framtiden. Fortsätt att skapa gemensamma upplevelser genom att prova nya aktiviteter tillsammans.

5. Bråka bra

Elaka kommentarer blir lätt toxiska och kan ligga kvar och skava länge efteråt, även om de bara slapp ur dig då du var riktigt förbannad. För att ge dig själv förutsättningarna att uttrycka det du vill säga på ett sätt som går att ta emot är det hjälpsamt att vänta tills de starkaste känslorna har lagt sig.

Försök att utgå från dig själv och din upplevelse i stället för hur din partner är. Säg hellre “Jag känner mig ledsen och ensam när du inte visar att jag är viktig” än “Du bryr dig inte om mig längre!

Att vara den som får kritik är inte heller lätt. Men att följa impulsen att gå i försvar och försöka förklara varför just du har rätt kommer inte att hjälpa er. Nära relationer handlar ju inte om att bevisa vem som har rätt i sak utan snarare att kunna visa en ömsesidig förståelse för varandra. Kan du göra en välvillig tolkning av din partners sura tonfall har du gjort något stort!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För ännu fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

Sexlustens gas och broms

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer. Känner du till kroppens två system, gasen och bromsen, och hur de påverkar din sexuella lust?