Skip to main content

Relationen och småbarnsåren – dött förhållande efter barn?

Relationen och småbarnsåren

Hur mår din relation under småbarnsåren? Att bli föräldrar ihop är en vanlig startpunkt för relationsproblem, men varför? Det finns såklart många orsaker. Fokus för vad relationen kretsar kring ändras drastiskt, ni har gått från att vara kärlekspartners till att nu också vara föräldrar ihop! Den här förändringen är naturlig, men den för också med sig nya förutsättningar för relationen. Det är inte konstigt att många upplever det kämpigt i relationen under småbarnsåren, samtidigt som att få barn ihop också är något som binder en samman. 

Kris i förhållandet efter barn

Det kan vara svårt att förhålla sig till att både ha en kärleksrelation och vara föräldrar ihop och som nyblivna föräldrar uppstår ofta bråk. Vanliga belastningar för relationen under småbarnsåren, som sömnbrist, kombinerat med nya problem att hantera tillsammans leder lätt till både trötthet, oro och irritation. En stor skillnad mellan före och efter barn är att ni blir mer beroende av varandra. All tid är nu er gemensamma tid – det du gör påverkar din partners frihet, möjligheter och ork, och vice versa. 

Tidigare kunde du själv välja att jobba över, gå och träna efter jobbet eller ta en spontan fika med en vän. Nu behöver du alltid ha även din partner i omtanke – om du inte är med barnet betyder det att den andra måste finnas där. Det här ställer högre krav på både fungerande kommunikation och ett accepterande förhållningssätt. Som psykologer möter vi ofta par som kämpar med problem i förhållandet efter barn. Då finns det strategier som hjälper!

4 tips för att ta hand om relationen under småbarnsåren

1. Stäm dagligen av med varandra hur läget är och vad som har hänt under dagen. 

Fråga varandra hur ni mår och ta reda på vad som hänt under dagen som kan påverka måendet. Hur var natten? Är det en harmonisk dag eller en skrikdag? Är det mycket att göra på jobbet eller lugnt?

2. Stäng inte varandra ute.

Du som är med barnet större delen av tiden behöver släppa in den andra föräldern, och ibland ta ett steg tillbaka (våga släppa den egna kontrollen). Du som kanske är mindre med barnet just nu behöver visa intresse för vad som har hänt under dagen och vara aktiv i föräldraskapet när du väl är hemma.

3. Unna varandra egentid (men bli inte en martyr)

Var generösa mot varandra när det gäller tid för återhämtning och egna intressen, men berätta också om egna behov! Har du sovit riktigt dåligt och känner att du verkligen behöver avlastning så berätta det för din partner.

4. Det är okej att romantiken får vänta. 

I tuffare perioder i föräldraskapet kan ni behöva acceptera att ”just nu är vi bara föräldrar ihop”. Det betyder inte att det alltid kommer vara så. Att ni hjälps åt i föräldraskapet är ett sätt att visa medkänsla om varandra vilket är grund för en stark kärleksrelation.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Hitta tillbaka till varandra

Vill du hitta tillbaka till den närhet och värme ni hade tidigare i relationen? Det är vanligt att man som par glider isär och inte längre känner sig lika nära varandra som tidigare, men det finns sätt att hitta tillbaka till varandra.

Relationsarbete – så kommer du igång!

Alla relationer behöver omsorg för att hålla över tid. Läs psykologernas tips på hur du kommer igång med relationsarbetet. Börja på egen hand, eller arbeta tillsammans med din partner!