Skip to main content

Psykologerna om att rädda ett förhållande i kris

Att vara i en relation innebär att man delar både glädje och utmaningar. Att leva tillsammans är svårt och inga relationer är enbart rosenskimrande. Men ibland kan kriser uppstå som skakar om förhållandet i grunden. Kan man rädda en relation i kris? I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några råd från oss psykologer för att hjälpa er att övervinna svårigheterna och stärka banden i ert förhållande. Det beror självklart på vad som har utlöst just er kris. Om det är något akut och omvälvande som en uppdagad otrohet/svek, eller relationsproblem som växt sig större under en längre tid. Här fokuserar vi på vad som är gemensamt och utforskar vad som är viktigt om man vill rädda ett förhållande i kris.

Olika typer av kriser i en relation

Vilka olika typer av kriser är vanliga i relationer? I en relation kan kriser uppstå av olika anledningar, och de kan påverka dynamiken på olika sätt. En vanlig typ av kris är relaterat till kommunikation, att parterna upplever svårigheter att förstå varandra och känner sig missförstådda. Detta kan leda till konflikter, distans och en känsla av ensamhet trots att man är tillsammans. Den här krisen uppstår ofta över tid som ett resultat av att man har svårt att förstå varandras olikheter och behov och kommunicera om dessa. Man kan också prata om mer emotionella kriser som ofta yttrar sig i svårigheter att stötta varandra med minskad närhet som följd.

En relationskris kan också uppstå till följd av yttre omständigheter. Det kan handla om till exempel ekonomiska problem, arbetsrelaterad stress eller familjeutmaningar. Belastningen från omvärlden påverkar då parternas förmåga att stötta varandra. Förtroendekriser är också vanliga och kan utlösas till exempel av svek som otrohet. Relationen skakas då om i grunden då tillit och lojalitet ifrågasätts.

Finns det kriser alla relationer går igenom?

Ibland talas det om kriser som alla par och relationer ska ta sig igenom. Ett exempel är ”7-årskris” som sägs vara en fas där många par upplever en nedgång i sin relation. Denna typ av kris bygger på idén att efter ett visst antal år tillsammans börjar relationen förlora sin initiala gnista, vilket kan leda till ökad irritation, distans och till och med separation. Trots att denna teori har fått fäste i populärkulturen, är det viktigt att understryka att det inte finns några konkreta vetenskapliga belägg för att relationer generellt går igenom exakt denna typ av kris efter just sju år.

Alla relationer är unika, och de problem eller utmaningar som par stöter på påverkas av en mängd faktorer som är långt mer nyanserade än en specifik tidsperiod. Till exempel kan livsomständigheter, personlig utveckling, kommunikationsmönster och tidigare konflikter alla spela en roll i hur en relation utvecklas över tid. Att kategoriskt säga att par går igenom en sjuårskris är en förenkling och kan leda till att par förväntar sig problem vid en viss tidpunkt, vilket i sig kan skapa onödig oro eller stress.

Däremot är det viktigt att vara medveten om vad det gör med relationen att gå in i ett mer stabilt stadie. Många upplever att man uppvaktar varandra mindre, kanske känner mindre spontan sexuell lust och även mindre lust till att göra saker ihop. Det är naturligt att tidigare intressen tar större plats och en trygghet att känna att ens partner är där oavsett vad, men det är samtidigt viktigt att inte tappa bort och prioritera ned varandra och relationen.

Att hantera en kris: Lyssna och försöka förstå

En av de viktigaste faktorerna för att rädda en relation i kris är öppen och ärlig kommunikation. Det allra första steget är att lyssna på varandra. Försök att bara lyssna, utan att döma, argumentera eller försöka problemlösa. Fokusera på att förstå varandra och anledningen till varför ni är där ni är just nu. Kan ni hitta något gemensamt fokus, ett område ni tillsammans vill jobba på att förbättra? Att visa förståelse för varandras känslor och upplevelser är avgörande för att rädda en relation i kris. Kan du sätta dig in i din partners skor och se situationen från deras synvinkel? Hur har du själv bidragit till att ni hamnat där ni är nu och vad skulle du kunna göra annorlunda?

couple talkning

Egen motivation att vara kvar i relationen

När en relation är i kris är det vanligt att en eller båda i relationen överväger att lämna den. Oavsett om ni haft det kämpigt under en längre tid eller om krisen nyligen inträffat så är det viktigt att ni var och en försöker landa i frågorna: Vad vill jag egentligen? Är jag beredd att vara kvar lite till och att göra min del i att arbeta för att förbättra den här relationen? Det är vanligt att vara ambivalent, men över tid är det viktigt att du för dig själv fattar ett beslut som du håller dig till under en tid.

Ofta behövs professionell hjälp

Att söka stöd kan vara nödvändigt för att rädda en relation i kris, framför allt om ni har gjort försök på egen hand att komma ur krisen men inte lyckats. Genom att arbeta tillsammans med en utbildad psykolog/parterapeut kan ni bättre förstå varandras behov och hitta nya sätt att kommunicera och bygga förtroende.

Hur mår relationen?

Du kan få hjälp att förstå hur din relation mår genom att ta tempen på den i vår app Birds. Testet är gratis och utvecklat av våra legitimerade psykologer. Appen hjälper er sedan att förstå era relationsproblemen och att arbeta med att lösa dem.

Birds gör metoder från parterapi mer lättillgängliga och används helt på egen hand. För par med större problem är appen ett bra komplement till parterapi eller familjerådgivning.

Ta tempen på relationen
Clara & Helga

Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följ oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Kärlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam och parterapi är ett sätt att få hjälp. Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?

Få hjälp av psykolog eller arbeta på egen hand?

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande. Studier visar att hela ett av tre par mår dåligt i sin relation. Relationsproblem kan bidra till dålig stämning, konflikter och minskad närhet i relationen. Men det finns hjälp att få och saker ni kan göra på egen hand för att ta er ur relationsproblem!