Skip to main content

Psykologerna om att rädda ett förhållande i kris

Att vara i en relation innebär att man delar både glädje och utmaningar. Att leva tillsammans är svårt och inga relationer är enbart rosenskimrande. Men ibland kan kriser uppstå som skakar om förhållandet i grunden. Kan man rädda en relation i kris? I det här blogginlägget kommer vi att dela med oss av några råd från psykologer för att hjälpa er att övervinna svårigheterna och stärka banden i ert förhållande. Det beror självklart på vad som har utlöst just er kris. Om det är något akut och omvälvande som en uppdagad otrohet/svek, eller relationsproblem som växt sig större under en längre tid. Här fokuserar vi på vad som är gemensamt och utforskar vad som är viktigt om man vill rädda ett förhållande i kris.

Att hantera en kris: Lyssna och försöka förstå

En av de viktigaste faktorerna för att rädda en relation i kris är öppen och ärlig kommunikation. Det allra första steget är att lyssna på varandra. Försök att bara lyssna, utan att döma, argumentera eller försöka problemlösa. Fokusera på att förstå varandra och anledningen till varför ni är där ni är just nu. Kan ni hitta något gemensamt fokus, ett område ni tillsammans vill jobba på att förbättra? Att visa förståelse för varandras känslor och upplevelser är avgörande för att rädda en relation i kris. Kan du sätta dig in i din partners skor och se situationen från deras synvinkel? Hur har du själv bidragit till att ni hamnat där ni är nu och vad skulle du kunna göra annorlunda?

Egen motivation att vara kvar i relationen

När en relation är i kris är det vanligt att en eller båda i relationen överväger att lämna den. Oavsett om ni haft det kämpigt under en längre tid eller om krisen nyligen inträffat så är det viktigt att ni var och en försöker landa i frågorna: Vad vill jag egentligen? Är jag beredd att vara kvar lite till och att göra min del i att arbeta för att förbättra den här relationen? Det är vanligt att vara ambivalent, men över tid är det viktigt att du för dig själv fattar ett beslut som du håller dig till under en tid.

Ofta behövs professionell hjälp

Att söka stöd kan vara nödvändigt för att rädda en relation i kris, framför allt om ni har gjort försök på egen hand att komma ur krisen men inte lyckats. Genom att arbeta tillsammans med en utbildad psykolog/parterapeut kan ni bättre förstå varandras behov och hitta nya sätt att kommunicera och bygga förtroende.

Få hjälp att stärka eller lösa problem i er relation på egen hand

I appen Birds Relations får du hjälp och guidning i att både förstå relationsproblemen och att arbeta med att lösa dem. Via övningarna i appen guidas du till en starkare relation. Appen använder ni helt på egen hand. Birds är utvecklad av oss legitimerade psykologer Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal för att göra de metoder vi arbetar med i parterapi mer lättillgängliga för alla.

Ladda ner Birds-appen gratis
användaren löser sina relationsproblem på egen hand i appen

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara & Helga

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam och parterapi är ett sätt att få hjälp. Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?

Få hjälp av psykolog eller arbeta på egen hand?

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande. Studier visar att hela ett av tre par mår dåligt i sin relation. Relationsproblem kan bidra till dålig stämning, konflikter och minskad närhet i relationen. Men det finns hjälp att få och saker ni kan göra på egen hand för att ta er ur relationsproblem!