Skip to main content

Helga och Sofia gästar Feminvestpodden

Helga och Sofia gästar Feminvestpodden

Helga och Sofia hade nöjet att få gästa Feminvestpodden och Michaéla Berglund i december -21. Det blev ett härligt samtal om Birds, att starta bolag och relationer!

Som bonus till alla lyssnare kommer Helgas bästa tips för att utveckla och vårda sin parrelation.

Helgas bästa tips på hur man utvecklar sin parrelation:

TIPS 1: Hitta (tillbaka till) nyfikenheten genom att prata med varandra!

Ställ frågor även när du tror dig veta vad din partner tänker. Lyssna utan att uttrycka din egen åsikt direkt. Vad är din partner intresserad av? Visa intresse och lär dig mer om det! Ett enkelt knep är att vara mer öppet nyfiken på vardagliga händelser: Hur har din partner haft det idag? Vad har varit bra, jobbigt? För att kunna vara fullt närvarande med din partner, lägg undan telefonen eller annat som kan störa. 

TIPS 2: Prioritera kvalitetstid tillsammans.

Gör något nytt, eller något ni tidigare tyckt om! En oprioriterad relation behöver just prioriteras och då är det viktigt att faktiskt avsätta tid. Kan ni hitta ett nytt gemensamt fokus? För att faktiskt prioritera tid med din partner kan du behöva välja bort annat, tid och resurser är inte oändliga.

Försök att skapa “Vår stund” där ni gör något ihop. Det kan vara att se på en gemensam tv-serie, drömma om framtiden, dricka en kopp te i köket när vi nattat barnen, köra ett träningspass ihop eller precis vad som helst. Ett gemensamt projekt (som är möjligt som ert liv ser ut just nu) eller intresse kan svetsa er samman. Hellre korta stunder ofta än långa stunder mer sällan!

TIPS 3: Öka de små vardagliga kärlekshandlingarna!

Det kan vara i princip vad som helst som landar väl hos din partner: ge komplimanger, tacka varandra, berätta vad du uppskattar, köp din partners favorit-fika, skicka ett gulligt sms. Det här kan man alltid göra mer av, och ofta märks det tydligt när relationen är “svalare” att de här kärlekshandlingarna avtar (eller kanske helt försvinner). Eftersom du har följt det första rådet och varit nyfiken/utforskande så vet du ju vad som är en kärlekshandling för just din partner!

Om ni har fastnat i att mycket av det som sägs mellan er är vardagliga uppmaningar/rapporter, eller kanske till och med kritik, försök att aktivt balansera upp med fler positiva kommentarer. Det kan vara att berätta när din partner gör något du uppskattar, hur litet det än är. En tumregel är fem gånger mer positiv kommunikation än negativ, det har i studier visats sig hänga ihop med större chanser till ett långt och lyckligt liv tillsammans!

Här kommer en sammanfattning av vad vi pratade om i podden:

Ni är 4 grundare, hur hittade ni alla till varandra och hur landade ni i att gå vidare tillsammans?

Helga: Jag och Clara är legitimerade psykologer. Vi har arbetat tillsammans sedan 2014 och vi skrev boken “Må bra som förälder – psykologernas strategier för småbarnsåren” (kom ut 2019) – vårt första steg i att nå ut bredare med psykologisk kunskap. Det är en bok som handlar om att ta hand om sig själv under småbarnsåren. Vi såg ett stort intresse för kapitlet om parrelationen. Efter att boken var släppt kände vi att vi gärna gjorde mer på temat att nå ut med psykologisk kunskap och vi såg begränsningarna med bokformatet. I arbetet med parterapi såg vi många par som hade varit väldigt hjälpta av relationsbyggande insatser betydligt tidigare och vi började fundera på hur vi skulle kunna paketera de verktyg vi använder oss av på ett enkelt och lättillgängligt sätt där just appformatet var väldigt lockande. I ungefär samma veva som vi konkret började fundera på hur detta skulle se ut kom Sofia in i bilden!  

Sofia: Precis, under min föräldraledighet så berättade Clara, som också är min syster, om idén till Birds, och jag hakade på direkt. För mig är det en så självklar möjlighet att nå ut med extremt viktiga verktyg till många, och att skapa något så viktigt och stort från grunden, som faktiskt hjälper människor, är något jag har väntat på länge. Jag har en bakgrund som management konsult och är civilingenjör i Industriell Ekonomi i grunden. Idag jobbar jag fullt ut med Birds, som medgrundare och VD. Kort därefter så träffade jag min goda vän Isa, som förutom att hon blev väldigt pepp direkt, dessutom kom med precis den kompetens av produktutveckling vi saknade. Så hon hoppade på tåget där och då. 

Vad är/gör Birds och vad skiljer Birds från andra relationsappar?

Helga: Birds är en app för parutveckling! Vi kallar det just parutveckling och inte parterapi då det är förebyggande och i ett tidigare skede än traditionell parterapi. Vi vill ge par verktyg för att förstå varandra bättre, fördjupa och stärka sin relation och lösa problem i relationen. Appen bygger på evidensbaserad metodik för parterapi, den metod jag och Clara arbetar med i vårt kliniska arbete (integrative behavioral couple therapy, IBCT). 

I Birds börjar paret med att göra en kartläggning av relationen, och får en relationstemperatur som visar vad relationen behöver just nu. Därefter guidas paren genom relationsövningar paketerade i serier, allt från kommunikation, till förståelse för varandras behov, till fysisk närhet och sex, till konflikthantering. Det handlar om att utveckla sina relationsskills. Det finns också enklare features som handlar om att skapa nyfikenhet och samtal i vardagen. 

Sofia: Det händer massor inom spacet digital relationsutveckling just nu, och det ligger verkligen i tiden givet hur vi använder digitala verktyg till det mesta annat i livet, allt från att ha koll på och ta hand om kosten, sömnen, träningen, sjukvård, handling, och så vidare. Så varför finns det inte digitala, enkla hjälpmedel för att ta hand om relationen också, det som för många är det allra viktigaste vi har? 

Med Birds gör vi det enkelt och roligt att jobba på sin relation proaktivt. Vi bryter ner barriärerna med traditionell parterapi genom att göra det tillgängligt när som helst, till exempel på bussen hem från jobbet eller över en kopp te i soffan. Vi gör det enkelt att göra, och till en bråkdel av kostnaden. Vi tar också bort det stigma som finns kopplat till att prata med en tredje part. Vi vill nå ut till paren tidigare, innan problemen har vuxit sig för stora. 

Hur var det att starta bolag under föräldraledigheten?

Sofia: För mig så är det, och har hela tiden varit, ett privilegium att kunna starta och driva en startup och samtidigt vara mamma och fru. Man behöver inte gå tillbaka så många årtionden i tiden till när det var en omöjlighet för de allra flesta kvinnor. Det är klart att det var tufft bitvis och mycket att jonglera samtidigt. Isa var också mammaledig när vi startade Birds och vi hade otaliga Birdsdiskussioner och brainstorming under långa barnvagnspromenader. Att det fungerar, även som nu att vara småbarnsförälder och entreprenör, bygger för mig på acceptans och stöd. Dels hemma från min man, alltså att dela på föräldraledighet, dela på hämtning/lämning, hemmet, osv, och att han supporterar och har full förståelse för det jag gör. Det bygger också på acceptansen och förståelsen i teamet. Att kunna hämta/lämna, vobba, ha barn med i calls och liknande. Att vi alla fyra grundare också är mammor har såklart skapat den miljön. 

Och om vi skiftar fokus till grunden i Birds – relationer och att utveckla dem. Vad upplever ni är det största problemet i relationer idag?

Helga: Det kan såklart se olika ut, men det är i grunden ofta liknande problem som ligger bakom! Ofta grundar det sig i olikheter i hur man är som personer och vad man behöver. Då kan det vara väldigt svårt att hitta till en förståelse för varandra. Man kanske saknar verktyg för att kommunicera på ett sätt som gör det möjligt att lyssna på och förstå varandra. Det kan leda till mönster man har svårt att komma ur, till exempel att man ofta bråkar eller drar sig undan från varandra när man inte når fram. Relationer är ju så väldigt viktiga för vårt mående, det finns det mycket forskning på! När vi har det kämpigt i vår relation påverkas måendet och livet på ett större plan. Många av de vi träffar  som psykologer har också en stressig vardag och för lite tid för sig själv för att må bra, det blir ofta extra tydligt under de krävande småbarnsåren, som också ställer höga krav på  flexibilitet, kommunikation och att vara extra snäll och förstående mot varandra. Sen har ju en del mer specifika utmaningar till exempel kopplat till olika syn på sex, barnuppfostran, ekonomi eller andra viktiga och ofta laddade teman. 

Vilka typer av frågor/ hjälp eftersöker folk allra mest som söker sig till Birds Relations?

Sofia: De flesta av våra användare vill förbättra sin kommunikation, hantera konflikter bättre samt förstå och hantera sina olikheter. Det många tänker sig att de vill ha är ofta parterapi (det är oftast det man faktiskt googlar på, ett begrepp folk känner till), och i vissa fall också hjälp med relationsproblem eller relationsövningar. Hos många finns en stark underliggande oro eller rädsla för separation. Det behöver inte ju betyda att relationsproblem är så stora att man upplever sig vara nära separation, men man vet att det är ett faktum att ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och att ha en lyckad relation är viktigt för de allra flesta! 

För relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara och Helga

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

De fem magiska timmarna

Vill du veta vad som ger er en bättre relation? Hur ni kan få relationen att bli närmare och starkare? Testa den här vetenskapligt baserade relationsövningen.