Skip to main content

Parterapi online – ett nytt sätt att stärka relationen

Parterapi online – ett flexibelt sätt att relationsarbeta

Parterapi online har blivit alltmer relevant i dagens digitala värld. Medan traditionell parterapi hos terapeut kräver att par ska kunna mötas samtidigt på terapeutens kontor finns det nu flera olika sätt att arbeta med relationen online och på egen hand. Här utforskar vi fördelarna med parterapi online och varför det kan vara ett bra alternativ för par som vill arbeta med sina relationer.

Vad innebär parterapi online?

Parterapi online kan syfta till olika saker. Dels erbjuder flera psykologer och parterapeuter videomöten, i dessa fall är det precis som en vanlig terapisession med skillnaden att ni ses digitalt. Dels finns det idag olika plattformar, via webbsidor eller appar, där par kan få hjälp att på egen hand arbeta med relationsproblem eller stärka sin relation. Här kommer vi att fokusera på parterapi online som självhjälp, men om du främst är intresserad av videosamtal rekommenderar vi att du söker efter parterapi/familjeterapi och ställer frågan om det är möjligt att ha kontakt online via videosamtal.

5 fördelar med parterapi online

 1. Tillgänglighet: En av de största fördelarna med parterapi online är att det är mycket mer tillgängligt än traditionell parterapi. Du och din partner kan delta från hemmet, eller den plats som ni föredrar, utan att behöva resa till en fysisk plats.
 2. Ingen tredje part: Parterapi kan verka läskigt. Det är vanligt att känna sig obekväm med att öppna upp för en terapeut om det allra mest intima.  Genom att genomföra sessioner online eller via app kan den som är tveksam till terapi känna sig mer avslappnad och bekväm med att öppna upp.
 3. Flexibilitet: Parterapi online erbjuder också större flexibilitet. När ni på egen hand arbetar med relationen blir det såklart också enklare att hitta en tid som fungerar för er båda.
 4. Bättre pris: Att gå i parterapi hos privatpraktiserande psykolog/terapeut är kostsamt. Ofta kostar en session mellan 1000-2000 kronor, och det blir snabbt mycket pengar om man går i parterapi. Verktyg för parterapi online är generellt mer prisvärda och kan ändå ge god effekt.
 5. Ger verklig effekt på relationsproblem: Det finns studier på självhjälpsprogram för par som visar på god effekt vilket talar för att parterapi online är ett bra alternativ till traditionell parterapi.

Många par söker hjälp för sent

Vi psykologer möter många par som har det kämpigt i sina relationer. De vi möter söker ofta parterapi när relationsproblemen redan är stora. Det finns flera anledningar till varför många par väntar för länge innan de söker parterapi, här är några exempel:

 • Skam/stigma: Det finns fortfarande en del stigma kring att söka terapi, speciellt när det gäller relationer.  Det kan kännas som ett misslyckande att ens närmaste relation inte fungerar som man önskar. En del ser det som en svaghet att söka hjälp, något man inte gör förrän det är helt ohållbart. Problemet är att det då ofta har gått så långt att det kräver mycket arbete för att vända den negativa utvecklingen.
 • Missuppfattning om terapi: En annan anledning är att par kan ha en missuppfattning om vad terapi innebär. De kan tänka att terapi är en sista utväg eller att det är bara för ”trasiga” relationer. Även om det idag pratas mer om terapi och relationsarbete är det inte alla som tänker på att terapi också kan vara förebyggande och hjälpa par att förbättra sin relation innan den når en krispunkt.
 • Hopp om att problemen löser sig själva: Par kan ibland hoppas att relationsproblem kommer att lösa sig själva över tid. Detta kan leda till att de väntar för länge innan de inser att problemen inte försvinner av sig själva och att de senare behöver professionell hjälp för att hantera dem.
 • Livets stress och upptagenhet: Många par är upptagna med sina karriärer, familjer och andra ansvarsområden i sina liv. De kan känna att de inte har tid att prioritera terapi eller att de inte har råd att ta tid från sina upptagna scheman för att delta i terapisessioner. Detta kan leda till att de skjuter upp att söka terapi tills de känner att de har mer tid eller ekonomiska resurser.
 • Olika syn på problem eller förväntningar på relationen: Om de båda i paret har olika syn på problemens grad kan det vara svårt för den som är mer motiverad till terapi att få med sig en tveksam partner. Kanske ser den ena svårigheterna som övergående eller möjliga att leva med, medan den andra mår dåligt av att ha det så här.

Få hjälp att stärka eller lösa problem i er relation

I appen Birds Relations får du hjälp och guidning i att både förstå relationsproblemen och att arbeta med att lösa dem. Via övningarna i appen guidas du till en starkare relation. Appen använder ni helt på egen hand. Birds är utvecklad av oss legitimerade psykologer Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal för att göra de metoder vi arbetar med i parterapi mer lättillgängliga för alla.

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

 • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Parterapi – när, var och hur får ni hjälp?

Om du har det kämpigt i din relation är du inte ensam och parterapi är ett sätt att få hjälp. Parterapi är lämpligt när ni har märkbara relationsproblem som ni vill få hjälp att lösa. Kanske har ni glidit ifrån varandra och saknar närhet? Kanske missförstår ni varandra, bråkar ofta och om samma saker? Eller så vill ni hitta tillbaka varandra efter svek, otrohet eller annan påfrestning?

Vanliga relationsproblem och hur du löser dem

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande. Då och då uppstår problem i alla relationer och studier visar att hela ett av tre par mår dåligt i sin relation. Relationsproblem kan bidra till dålig stämning, konflikter och minskad närhet i relationen. Men det finns hjälp att få och saker ni kan göra på egen hand för att ta er ur relationsproblem!