Skip to main content

Parbesiktning – en växande trend

Parbesiktning – förebygg relationsproblem

Som psykologer och parterapeuter möter vi oftast par som söker hjälp först när problemen växt sig stora. Risken då är att den ena parten i förhållandet är på väg att ge upp.

Vi ser dock en positiv utveckling i en växande trend av par som vill arbeta mer proaktivt med sin relation. Det relativt nya begreppet parbesiktning har gjort det mindre laddat att prata om parterapi som en förebyggande insats.

Vad är egentligen parbesiktning?

På liknande sätt som vi regelbundet besiktar vår bil, behöver vi också ge en slags regelbunden service för våra nära relationer. För relationer är ju svåra och fulla av kompromisser! För att relationer ska hålla över tid kräver det en villighet och öppenhet för att aktivt arbeta med att förstå och acceptera varandra.

I en artikel i Göteborgs-Posten intervjuas Clara om förebyggande parterapi, något som är helt i linje med Birds Relations grundtanke om parutveckling – att arbeta mer proaktivt med relationer!

”Vi såg att det fanns en efterfrågan. Vi jobbar ju med parterapi i mer traditionell bemärkelse också, men började se att det kom en ny typ av grupp. Det är par som kommer i ett mycket tidigare skede och vill jobba med sina olikheter innan de leder till problem, säger Clara Zelleroth, legitimerad psykolog och parterapeut”.

Läs mer i artikeln ”De gör en parbesiktning för att få en bättre relation” på gp.se (betalvägg) där också ett par som arbetat proaktivt med sin relation för att förebygga svårigheter är intervjuade.

Vill du inte gå till en parterapeut kan du besiktiga relationen på egen hand. Med vår relationsapp ringar du på egen hand vad det är som skaver och vad som faktiskt fungerar bra. Du svarar på frågor om hur du upplever olika områden av relationen just nu och får därefter en personlig relationstemperatur. Testet ger en bra bild av era styrkor och utmaningar som par. Testet är helt gratis och är utvecklat av legitimerade psykologer med lång erfarenhet av parterapi.

Du laddar ner appen gratis i AppStore eller Google Play.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

För relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Parterapi och parutveckling, vad är skillnaden?

Du har säkert hörttalas om parterapi, men många pratar numera även om parutveckling. Vad är egentligen skillnaden mellan parterapi och parutveckling? Och vad är det just er relation behöver? Vi reder ut skillnaderna mellan traditionell parterapi och parutveckling.

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.