Parbesiktning – en växande trend

By december 15, 2020 januari 27th, 2022 Parutveckling

Parbesiktning - förebygg relationsproblem

Som psykologer och parterapeuter möter vi oftast par som söker hjälp först när problemen växt sig stora. Risken då är att den ena parten i förhållandet är på väg att ge upp.

Vi ser dock en positiv utveckling i en växande trend av par som vill arbeta mer proaktivt med sin relation. Det relativt nya begreppet parbesiktning har gjort det mindre laddat att prata om parterapi som en förebyggande insats.

Vad är egentligen parbesiktning?

På liknande sätt som vi regelbundet besiktar vår bil, behöver vi också ge en slags regelbunden service för våra nära relationer. För relationer är ju svåra och fulla av kompromisser! För att relationer ska hålla över tid kräver det en villighet och öppenhet för att aktivt arbeta med att förstå och acceptera varandra.

I en artikel i Göteborgs-Posten intervjuas Clara om förebyggande parterapi, något som är helt i linje med Birds Relations grundtanke om parutveckling – att arbeta mer proaktivt med relationer!

”Vi såg att det fanns en efterfrågan. Vi jobbar ju med parterapi i mer traditionell bemärkelse också, men började se att det kom en ny typ av grupp. Det är par som kommer i ett mycket tidigare skede och vill jobba med sina olikheter innan de leder till problem, säger Clara Zelleroth, legitimerad psykolog och parterapeut”.

Läs mer i artikeln ”De gör en parbesiktning för att få en bättre relation” på gp.se (betalvägg) där också ett par som arbetat proaktivt med sin relation för att förebygga svårigheter är intervjuade.

Har ni svårt att komma vidare på egen hand och funderar på parterapi, läs svar på de vanligaste frågorna.

För relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Clara Zelleroth och Helga Wennerdal är psykologerna bakom Birds

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis

Parterapi och parutveckling, vad är skillnaden?

Du har säkert hörttalas om parterapi, men många pratar numera även om parutveckling. Vad är egentligen skillnaden mellan parterapi och parutveckling? Och vad är det just er relation behöver? Vi reder ut skillnaderna mellan traditionell parterapi och parutveckling.

parutveckling eller parterapi

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

påverkar PMS relationen