Skip to main content

Min partner vill inte gå i parterapi

Min partner vill inte gå i parterapi

När par kommer till samtal eller rådgivning är det ofta den ena i paret som är mer drivande. Inte sällan har den personen under en längre tid velat gå och prata med någon, medan den andra är tveksam eller skeptisk. Partnern vill inte gå i parterapi, helt enkelt. Det är inte konstigt om det upplevs som om partnern inte vill jobba på relationen över huvud taget. Men så behöver det inte vara! Här går vi igenom de vanligaste orsakerna till att inte vilja gå i parterapi. Du kommer också att få våra bästa tips kring hur du ökar din partners motivation att ta hjälp, så att ni kan hitta vägar att jobba på relationen tillsammans.

Att inte vilja gå i parterapi är vanligt

Relationen till vår partner är bland det viktigaste vi har, och när den skaver får det en stor påverkan på hur vi mår. Forskning bekräftar detta, och de allra flesta som levt tillsammans med någon vet att det är så. Men samtidigt är det bara 1 av 4 par i Sverige idag som söker professionell hjälp innan de går isär. Vi vet också att de par som väl söker hjälp ofta väntar för länge. Hur kommer det sig? Och vad kan du göra för att få med dig din partner på tåget, om du vill att ni gemensamt ska hitta vägar framåt i relationen men du upplever din partner som tveksam, skeptisk eller oengagerad? 

Det första steget handlar om att försöka förstå vad det är som gör att din partner tvekar.

3 vanliga orsaker till att ens partner inte vill gå i parterapi

Naturligtvis kan det finnas yttre faktorer som att det kan vara svårt att hitta tiden, att man vill eller behöver lägga pengarna på något annat eller att man inte tror sig kunna hitta en terapeut eller familjerådgivare man trivs med. Men ofta finns det också andra skäl, som väger tyngre men som kan vara svåra att prata om…

1. Känsla av otillräcklighet eller rädsla för kritik

Många kan känna sig redan otillräckliga eller kritiserade i relationen och är rädda att parterapi bara ska förstärka dessa känslor ytterligare. Kanske är din partner rädd att terapeuten ska peka ut fel och brister på samma sätt som de upplever att du redan gör…

2. Rädsla för att prata om känslor

Känner du igen dig i att du har ett verbalt försprång, att du är van vid att uttrycka dina känslor, tankar och behov medan din partner inte är det? I så fall är det inte konstigt om din partner känner sig underlägsen eller obekväm inför tanken på att göra detta i ett rum där det inte går att gå undan, och där det dessutom sitter ytterligare en person och lyssnar. Om du dessutom ofta har tänkt längre eller har vassare argument kan det göra att känslomässiga samtal känns hotfulla eller överväldigande för din partner, i synnerhet om ni har hamnat i det tyvärr så vanliga mönstret att samtalen går ut på att en ska vinna, ha mest rätt eller övertyga den andra om sin ståndpunkt.

3. Rädsla för att förlora dig

Det är också vanligt att det finns en djupare rädsla för att terapin ska leda till att ni drar upp ämnen som väcker svåra känslor, och att ni därigenom skulle kunna sätta relationens framtid på spel. Din partner kanske oroar sig för att samtalen ska resultera i att du inte längre vill stanna kvar i relationen. Denna rädsla för förändring eller förlust kan göra att man hellre undviker parterapi.

Du behöver inte hålla med!

Att vara intresserad av din partners upplevelse betyder inte att du behöver hålla med om allt din partner berättar om! Från ditt perspektiv kanske din partners oro eller rädslor är ologiska, ogrundade eller till och med kontraproduktiva. Men oavsett hur rätt du har brukar det tyvärr inte vara så hjälpsamt att försöka övertyga sin partner om att den inte borde känna som den gör.

Alltså – leta efter det rimliga i din partners upplevelse, inte det orimliga! Och att du från ditt perspektiv kan se en annan sida, eller helt enkelt inte håller med, är helt okej. Men försök att vänta med att uttrycka det.

Våra 4 bästa tips för att öka din partners motivation

Så hur kan du då öka din partners motivation och få med hen på tåget? Här är våra fyra bästa tips.

1. Fokusera på relationen, inte din partner

Istället för att peka ut vad din partner gör fel, prata om vad du längtar efter i relationen och vad du skulle vilja utveckla. Undvik att säga “Du blir ju jämt så arg, det går ju inte att prata med dig!” eller “Vi gör ju aldrig något kul tillsammans längre…” Säg istället “Jag blir så ledsen när vi bråkar, jag skulle vilja hitta ett bättre sätt att prata när vi tycker olika” eller “Jag längtar efter att göra mer roliga saker tillsammans”.

2. Visa vad din partner har att vinna på det

Det här kräver lite självinsikt och att du vågar blotta dina egna svagheter. Förmedla att du förstår att du har en del i det som är utmanande eller kämpigt i ert liv tillsammans och att du önskar du kunde ge din partner mer av det hen behöver. Säg till exempel “Jag vet att jag kan låta väldigt hård och kritisk när jag blir stressad eller irriterad, jag förstår att det blir svårt att prata med mig då” eller “Jag är nyfiken på vad du tänker och tycker, på hur du skulle vilja ha det”.

3. Minska osäkerheten

Låt oss säga att du till exempel har hittat ett app du tror skulle kunna föra er närmare varandra, göra er till ett starkare team och hjälpa er att hantera utmaningar i er relation. (Ja, vi menar Birds…😉). Du vill att din partner också ska testa, men din partner är tveksam.

Vi människor är till vår natur ofta skeptiska till det vi inte känner till. Det är inte alls konstigt om din partner är avvaktande till en början. Något väldigt konkret som du kan göra i det här läget är att minska osäkerheten. Visa vad det är för en app – hur den ser ut, hur det går till och vad du har testat i den. Bjud in din partner, och ge sedan din partner utrymme att utforska appen i sin egen takt.

4. Rulla med motståndet

Om din partner är skeptisk, börja med att bara lyssna istället för att övertyga eller argumentera. Försök förstå motståndet – vad är det som gör att din partner inte vill?

Och, om du kan, testa att till och med att bekräfta det. Säg till exempel “Jag vet, det är verkligen mycket annat just nu, det är inte lätt att hitta tiden” eller “Jag förstår om du känner dig osäker på om det kommer fungera, jag är inte heller helt säker”.

Ni måste inte göra det just nu. Vänta några dagar och ge din partner chansen att vara den som tar nästa steg.

birds relationsapp

Testa parterapi på egen hand

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni trygga vägar att kommunicera på och hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Gör som 60 000+ andra och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal
Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följs oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Hitta tillbaka till varandra

Vill du hitta tillbaka till den närhet och värme ni hade tidigare i relationen? Det är vanligt att man som par glider isär och inte längre känner sig lika nära varandra som tidigare, men det finns sätt att hitta tillbaka till varandra. Läs psykologernas 5 tips för att hitta tillbaka till varandra.

De fem magiska timmarna

Vill du veta vad som ger er en bättre relation? Hur ni kan få relationen att bli närmare och starkare? Testa den här vetenskapligt baserade relationsövningen.