Skip to main content

Våra 4 bästa tips till en jämställd jul

Julen är en tid full av traditioner, förväntningar och krav – både uttalade och outtalade – och att fastna i fällan där den ena står med ett större ansvar för projektledandet är vanligt. En jämställd jul bygger på att ni kommunicerar om det som är ert gemensamma ansvar och hittar en nivå som känns schysst för båda.

1. Utgå ifrån dina egna prioriteringar

Vad tycker du är viktigast i jul? Utmana dig själv att tvinga dig att välja. Är det  att baka egna lussebullar, bjuda hem till glöggmingel eller att gå på adventskonsert?

Reflektera över varför du gör saker. Är bakandet och pyntandet något du gör för att du tycker det är viktigt, mysigt och roligt eller för att leva upp till normer eller andras förväntningar? Om du har din prioritering klar för dig kommer det att vara enklare att navigera bland önskelistor och andras förväntningar.

2. Checka in med varandra

Stäm av förväntningar, förhoppningar och behov med varandra genom att mötas i ett samtal om vad ni behöver och längtar efter i jul. Börja med att lyssna på varandra och försök förstå varandras perspektiv, behov och önskningar.

Exempel på frågor

  • Vad betyder julen för er? Vad symboliserar den för er? Hur var julen när ni växte upp?
  • Vilka delar av jultraditionerna vill ni helst hålla kvar i? Vad kan ni släppa?
  • Vart ska ni fira jul? Hur många ska ni vara? Hur länge ska ni eller era gäster stanna?
  • Hur viktigt är det med hemlagad mat och fika? Finns det rätter som ni kan plocka bort?

3. Hitta rätt nivå och gör en planering

Efter att ha förstått varandras behov behöver ni kompromissa och prioritera. Tiden är ändlig och om ni har intentionen att göra ungefär lika mycket är det nu ni behöver göra det tydligt. Dela upp ansvaret på ett sätt som upplevs schysst och se till att var och en vet vad den ska göra och hur.

Om man är den som ofta projektleder kan det vara svårt att släppa ansvaret även efter att det har delegerats. Försök att se det som ett experiment att släppa och låta vara. Kanske är det ingen som ens noterar att julköttbullarna hade färre kryddor i år än förra året…

4. Prioritera egen återhämtning

Var snäll mot dig själv och se till att ta andningspauser. Ägna dig en stund åt ett intresse, gör något stillsamt som ger dig ro och se till att andas lugnt när du känner att stressen pockar på.

Gå tillbaka till din prioritering i det första steget och se till att det du lägger din energi på är det som är viktigast just nu. Kom ihåg att stress ger oss tunnelseende och förvillar oss till att springa på alla bollar så snabbt att vi missar det som är viktigast för oss.

Riskerna med julstress

En jämställd jul där ni delat upp ansvar på ett sätt som känns schysst för er och även prioriterat bort det som inte är lika viktigt för er, minskar riskerna för att känna sig stressad i jul.

Att prata ihop sig innan är nyckeln. Är man väl mitt uppe i julstressen är det ofta svårt att be om hjälp eller prioritera. Vid stress fokuserar nämligen vår hjärna på att lösa den akuta situationen och resultat blir ofta att både känna sig överbelastad och tagen för givet. Känslor som kan skapa en upplevelse av distans i relationen och öka upplevelsen av ojämställdhet.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Så kan du öka din sexlust som kvinna

Om du vill öka din sexlust som kvinna är det viktigt att förstå vad som kommer först, lust eller njutning. Hur fungerar din sexlust? Vad är responsiv lust och hur skiljer den sig från spontan lust?

De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

Testa en vetenskapligt baserad relationsövning utvecklad av den amerikanska proffessorn och psykologen John Gottman. Den lär er skapa nya vanor som leder till en förbättrad, närmare och starkare relation.