Birds Relations

Hur får jag min partner att vilja gå i parterapi?

By maj 13, 2021 augusti 4th, 2021 No Comments

Det är svårt att leva tillsammans! Statistiken talar sitt tydliga språk, nästan hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa och ett av tre par mår dåligt i sin relation. Ändå söker få par hjälp i ett tidigt skede. När det väl blir aktuellt med parterapi eller familjerådgivning har relationsproblem ofta funnits i flera år. Det är då inte ovanligt att den ena redan mentalt är på väg att lämna relationen. Vi vill bryta den trenden genom att få fler par att arbeta proaktivt. Om fler par arbetade aktivt med att förstå varandra bättre och lösa relationsproblem i ett tidigt skede skulle det kunna ha stora hälsoeffekter. Vi vet hur viktiga välfungerande relationer är för vårt mående i stort, och för våra barn. Men hur gör man? Och hur får man med sig sin partner?

Det är inte alltid så lätt att sätta igång. Grejen i parrelationer är ju den att ni är två personer som behöver vilja arbeta aktivt. Två personer vars känslouttryck, beteenden och sätt att vara påverkar varandra. Även i relationer med mindre svåra relationsproblem är det vanligt att den ena är mer drivande till att förbättra relationen. Orsakerna kan vara många. Kanske upplever den andre sig nöjd i relationen, eller så finns olika uppfattningar om hur bra en relation ska vara för att vara “tillräcklig”.

Ett första steg

Så, hur får man då med sig en mindre villig partner? Ett första steg är att hitta en mer lättsam ingång. Att börja prata om parterapi med någon som inte tänkt tanken själv kan lägga locket på och minska chansen för fortsatta samtal. Börja i något konkret som du tror att din partner också känner igen sig i och som påverkar er vardag. För att få syn på vad som eventuellt skaver i er relation (och var era styrkor som par finns!) så kan du börja med att besvara de frågor som ligger till grund för Birds Relationstemperatur. Ladda ner Birds app från AppStore eller GooglePlay för att komma igång.

Oavsett om era relationsproblem är på en nivå som ni kan lösa på egen hand eller om du tror att ni behöver mer hjälp (till exempel via parterapi eller familjerådgivning) så är det ett första steg. För många är frågorna och Relationstemperaturen en bra utgångspunkt för fortsatta samtal. Och att få till ett bra samtal om er relation är det allra första steget mot att faktiskt få en bättre relation. Ni kan läsa mer om hur Birds fungerar här. Lycka till!