Skip to main content

Ge rätt julklapp till din partner

Vad skulle din partner uppskatta mest att få av dig i julklapp? En oumbärlig pryl, en överraskningsresa eller kanske mer tid tillsammans med dig? Det är inte alltid så lätt att pricka rätt! 

För – handen på hjärtat – har du koll på vad din partner skulle bli gladast av att få just nu? Det är så lätt att efter en tid tillsammans tappa den där nyfikenheten som fanns där i början av relationen, då vi har full koll på vad som händer i vår partners liv och vilken pryl som står på önskelistan. När livet snurrar på och mycket präglas av vardag är det lätt att utgå från att vi vet precis vad vår partner tycker, tänker och önskar. Vi kanske utgår från vad vår partner uppskattat att få i  julklapp tidigare år, eller vad vi själva tycker verkar praktiskt eller roligt. Ibland missar vi det faktum att vi är olika som personer. Vi är olika i vad vi uppskattar att vår partner gör för oss, vad som får oss att känna oss som mest älskade. Det din partner uppskattar allra mest att du ger i julklapp är kanske inte alls det du själv skulle ha föredragit. Så – även om din intention är god, är det inte alltid det mottas som du hoppats. 

Vilket kärleksspråk har din partner?

Att veta vad vår partner tycker om och behöver är ju inte bara aktuellt när det gäller att välja rätt julklapp. Det går igen i hela livet och vardagen tillsammans. När vi vet mer om varandras kärleksspråk ökar förståelsen för varandra och det blir lättare att visa uppskattning på ett sätt som också landar väl. Det är bra att då och då kolla av med varandra, med åren förändras vi ofta i vad vi uppskattar. För många kan det till exempel vara stor skillnad före och efter barn. Tidigare i livet kanske kramar och kyssar var det som fick en att känna sig som mest älskad, medan det senare i relationen kan vara en avlastande vardagshandling (som att packa en gympapåse eller planera middagen) som uppskattas mer.

Vad får din partner att känna sig som mest älskad?

 • Verbal bekräftelse
 • Gåvor
 • Överraskningar
 • Fysisk närhet/beröring
 • Tid tillsammans med dig
 • Närvaro/fokus 
 • Omhändertagande handlingar 
 • Avlastning i vardagen
 • Känslomässigt stöd från dig
 • Att du partner anförtror dig åt din partner

Vad tror du är viktigast för din partner? Ger det dig några ledtrådar till vad som skulle kunna vara en passande julklapp? Kom ihåg att även en gåva kan symbolisera något större för din partner eller i er relation. Ett tv-spel som du också tycker verkar roligt kan skapa fler roliga stunder tillsammans och ett mysigt klädesplagg kan bjuda in till beröring. Ett presentkort på avsmakningsmeny kan skapa en fin stund av närvaro och djupa samtal. En praktisk ryggsäck kan tyckas tråkig, men göra vardagen enklare. Ta din partners perspektiv för en stund och försök sätta dig in i vad som skulle vara fint att få från dig i jul. Och tänk sen ännu bredare och försök ge din partner mer av det även i er vardag tillsammans!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

 • 60+ övningar, artiklar & podcasts
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara Zelleroth och Helga Wennerdal är psykologerna bakom Birds

Så kan du öka din sexlust som kvinna

Om du vill öka din sexlust som kvinna är det viktigt att förstå vad som kommer först, lust eller njutning. Hur fungerar din sexlust? Vad är responsiv lust och hur skiljer den sig från spontan lust?

De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation

Testa en vetenskapligt baserad relationsövning utvecklad av den amerikanska proffessorn och psykologen John Gottman. Den lär er skapa nya vanor som leder till en förbättrad, närmare och starkare relation.