Förhållande utan intimitet
Saknar du intimitet i ditt förhållande? Önskar du mer fysisk kontakt, eller är det snarare den känslomässiga närheten som du vill ha mer av?
En hög grad av närhet och samhörighet är för de allra flesta något som kännetecknar en lycklig kärleksrelation. Men det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra. Vad är intimitet? Och hur kan man öka känslan av närhet i förhållandet? Det kommer vi gå igenom i det här inlägget.
Olika slags intimitet
Vad innebär egentligen intimitet? Intimitet handlar om känslan av en nära samhörighet till varandra och man kan dela upp det i olika typer av intimitet. Dels den fysiska intimiteten som handlar om faktisk beröring: kroppskontakt, kramar, kyssar, sex. Dels den mer psykologiska och emotionella intimiteten som innebär att man delar med sig om tankar, känslor och som skapar en mer känslomässig närhet. Ofta hänger de här aspekterna ihop! För en del är till exempel den fysiska närheten helt avgörande för att känna känslomässig närhet. För andra är det viktigt att känna sig sedd, bekräftad och lyssnad på för att ens känna lust till sex.
Hur kan man öka intimiteten?
Vad gör man om intimiteten saknas? Går det att få tillbaka känslan av närhet? Hur gör man för att känna sig fysiskt och emotionellt nära sin partner igen?
Det är vanligt att uppleva att man saknar intimitet och närhet i relationen, även när kärleken finns där i grunden. ”Jag vet att min partner älskar mig, men jag känner det inte så tydligt i vardagen.” är något vi som psykologer ofta får höra. Att det inte förekommer tillräckligt med positiva handlingar i relationen kan bidra till detta. I början av en relation är vi pirriga och nykära, vi gör allt vi kan för att visa hur speciell och viktig vi tycker att vår partner är.
För de flesta förändras detta när relationen blir mer etablerad och vardagen tar större plats. Kvoten mellan positiva och neutrala (eller till och med negativa) handlingar blir då allt mindre. Det är vanligt både att den fysiska närheten avtar och att man ger färre komplimanger till varandra. Det är vanligt och inte i sig något varningstecken, men det är viktigt att ha koll på att det inte blir en övervikt åt det negativa hållet. Då kan man aktivt behöva arbeta för att vända utvecklingen.
Den magiska kvoten för passion
Många känner till begreppet “Fem gånger mer kärlek”. Det syftar till att det krävs fem gånger fler positiva handlingar för att kunna nå fram med kritiska budskap och hantera konflikter på ett bra sätt. Men studier av John Gottman, en av de främsta forskarna på parrelationer, visar att det kan behövas ännu fler positiva handlingar för att fortsätta känna passion, intimitet och stark närhet till varandra. Så för varje gång du låter sur eller är ouppmärksam när din partner försöker berätta något behöver du väga upp med 20 positiva handlingar för att din partner ska fortsätta att känna sig älskad. Och det bidrar i förlängningen till en större ömsesidig känsla av närhet, attraktion och passion.
Öka intimitet genom fler positiva handlingar
- Uppmärksamma något din partner gör som du uppskattar. Det är lätt att vi börjar ta varandra för givet när vi har uppdelade ansvarsområden i en vardag som bara rullar på. Säg “tack för maten” eller “åh vad bra att du tog med soporna ut!”, även om du ser det som självklart.
- Ge fysisk närhet på ett sätt som du vet att din partner gillar. En kram, en strykning över armen, en hand på låret. Små stunder av beröring under dagen ökar chanserna till en längre stunds massage eller ett härligt ligg till kvällen.
- Ge en genuin komplimang. Vilka egenskaper uppskattar du allra mest med din partner? Tycker du att din partner är generös, kärleksfull eller rolig – berätta det! Om du kommer på dig själv med att tänka något fint om din partner – säg det direkt!
- Visa att du tänker på din partner i vardagen. Köp hem favoritbrödet, skriv ett peppande sms inför en utmaning på jobbet eller planera en kväll utifrån vad du vet att din partner älskar.
Spontan och responsiv sexlust
Vi har ofta en bild av att vår lust till sex uppstår spontant, och att den sen driver oss till att vara sexuellt aktiva. För en del fungerar det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.
Det här brukar beskrivas som spontan respektive responsiv lust. Responsiv lust innebär, till skillnad från den spontana, att lusten vaknar till liv när vi upplever sådant som ger oss njutning. Det kan vara att ligga nära varandra i soffan eller att bli smekt av vår partner. Ju fler stunder som ger njutning, desto mer lust skapas. Forskning visar att det är vanligare för kvinnor att ha responsiv lust. Men det finns också många kvinnor med spontan lust och många män med responsiv lust. Hur ens lust fungerar kan också variera över tid. Många upplever att de hade mer spontan lust tidigare i relationen och det är inte alls konstigt! I samband med förälskelse frisätts nämligen hormoner som gör oss mer benägna att uppleva spontan lust.
Lustens gas och broms
Man kan se det som att det är två olika system i kroppen som påverkar vår sexlust – gasen och bromsen. På samma sätt som du jobbar parallellt med gas och broms när du kör bil styrs också lusten av de här två systemen.
Gasen fungerar som så att din hjärna scannar av omgivningen för signaler på att det är läge för sex. Allt som kan tolkas som tecken på att nu är du redo är som ett tryck på gaspedalen. Och bromsen då? Jo, parallellt scannar din hjärna också av omgivningen efter skäl att inte blir upphetsad. Det kan vara allt ifrån en rädsla till att det ska göra ont till att dina barn ska höra dig och komma in. Eller att du tänker på all odiskad disk, är helt slut eller inte känner dig bekväm i din kropp.
Det är ofta viktigare att lossa bromsarna än att gasa mer. Att köra bil med handbromsen nere är helt enkelt svårt, hur mycket du än gasar. På samma sätt hjälper det inte att bara jobba med gasen när det gäller att öka vår sexlust. Din partner kan göra allt för att få igång dig (fråga vad du gillar, skapa romantisk stämning, ge komplimanger) men om bromsen är i kommer det fortfarande vara svårt. Att lossa bromsarna kan vara olika för olika personer, därför är det viktigt att prata med varandra om detta. För många handlar det om att minska stressen i livet, till exempel genom att avlasta i någon hushållssyssla. Att generellt öka värmen, närheten och tilliten i relationen är också ett sätt att lätta på bromsarna.
Stärk er relation
Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.
- 60+ övningar, artiklar & podcasts
- Interaktiva och guidande övningar
- Dela svar med varandra direkt i appen
- Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor
Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.
Så kan du öka din sexlust som kvinna
Om du vill öka din sexlust som kvinna är det viktigt att förstå vad som kommer först, lust eller njutning. Hur fungerar din sexlust? Vad är responsiv lust och hur skiljer den sig från spontan lust?
De fem magiska timmarna – en relationsövning för en bättre relation
Testa en vetenskapligt baserad relationsövning utvecklad av den amerikanska proffessorn och psykologen John Gottman. Den lär er skapa nya vanor som leder till en förbättrad, närmare och starkare relation.