Bråkar ni på semestern? Så här tar ni hand om relationen

By juli 27, 2021 januari 24th, 2022 Relationsproblem, Relationstips
psykologer som vet varför par bråkar mycket i förhållandet
Kärlekspsykologerna
Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal

Så tar ni hand om relationen under semestern

Är gemensam ledighet en kärleksboost för relationen eller bidrar det till att ni bråkar mycket i förhållandet?

Varför bråkar vi mycket i förhållandet under semestern?

För de flesta par är det skönt att slippa vardagslogistiken under semestern, i synnerhet om man har en pressad vardag med få marginaler. Så varför leder semestern trots det ofta till mycket konflikter och bråk?

Jo, semester innebär också avbrott från fungerande rutiner och väl inkörd ansvarsuppdelning. För par där relationsproblem redan finns där innebär ledighet också mer tid till att tänka igenom de där orosmolnen som kanske annars överskuggas av att få vardagen att fungera.

Det är inte heller ovanligt att ha olika behov och förväntningar på semestern. Och kanske blir påfrestningarna ännu större av att bor tätare inpå varandra (och våra släktingar), kanske i en trång sommarstuga.

Det är också vanligt att jämföra sig med andras fantastiska semesterdagar som fyller instagramflödet. Det är inte konstigt att känna tvivel och osäkerhet när andras relationer verkar så perfekta.

Här kommer våra bästa tips för att par som bråkar mycket i förhållandet under semestern!

Tips 1: Prata om förväntningar och behov

Prata kontinuerligt med varandra om förväntningar på ledigheten och vilka behov ni har. Kanske har en av er ett större behov av egentid? Prata om det öppet så slipper den andre känna sig bortprioriterad eller överlämpad med allt ansvar.

Tips 2: Förebygg risksituationer

Fundera tillsammans över eventuella risksituationer och hur ni kan förebygga eller hantera dem. Hamnar ni i bråk när ni bor länge tillsammans med svärföräldrarna i deras sommarstuga? Se till att planera in att vara där en kortare tid eller att det är okej för en av er att åka hem själv.

Tips 3: Frigör er från normer

Försök att frigöra er från normer och hur ni tänker att det borde vara.

Kanske mår ni bäst när ni inte har så mycket umgänge planerat med andra, bra! Tacka då artigt nej till inbjudningar eller propåer från vänner och familj om att umgås.

Kanske behöver ni vara ifrån varandra ibland och hitta på något eget. Se till att göra det då! Det finns inget som säger att ni måste göra precis allting ihop bara för att det är semester.

Ni vet själva vad just ni och er relation mår bäst av. Värna om varandra och ge varandra tid för återhämtning eller aktivitet.

Vill ni ha guidning i att utveckla er relation? Birds Relations är en app som hjälper par att på ett enkelt sätt förstå varandra bättre, möta varandras behov och komma närmare varandra. Läs mer om appen här.

Du laddar ner den helt kostnadsfritt från AppStore eller GooglePlay. Appen är utvecklad av psykologer och bygger på evidensbaserade metoder från parterapi.

Så här fungerar Birds:

  • Ladda ner appen och skapa konto.
  • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
  • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
  • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
  • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis
parterapi

Parterapi

| Parterapi | No Comments
Parterapi - när, var och hur får ni hjälp? De flesta har hört talas om parterapi, det är för många det man först tänker på vid relationsproblem. Kanske har du…
Ömma punkter

Ömma punkter: Vad gör extra ont för dig?

| Parutveckling, Relationsproblem | No Comments
Förstå dina ömma punkter Vad är ömma punkter? Blir din partner sur när hen får vänta på dig medan du rycker på axlarna i en liknande situation och inte alls…
PMDS relationer

Påverkar PMS relationen?

| Relationsproblem | No Comments
PMS/PMDS och relationer Har du PMS/PMDS? Påverkar det relationen? Du är inte ensam! Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS (premenstruellt syndrom). Det kan röra sig från några…