Skip to main content

Relations-ocd: Psykologernas tips för att hantera relationsångest

Har du relationsångest?

Har du relationsångest? Kanske fastnar du ofta i att tvivla på om relationen är rätt? Eller börja leta tecken för att bli säkrare? Det kan vara att googla “lyckliga relationer”, läsa artiklar om kärlek eller observera andra par som du jämför din egen relation och dina känslor med. Här beskriver vi mer om relations-ocd, eller relationsångest. 

Vad är relations-ocd?

Relationsångest, relationship OCD (ROCD), eller relations-OCD på svenska, har på senare tid blivit allt mer omtalat. Det är ingen egen diagnos utan kan sägas rymmas inom diagnosen tvångssyndrom som på engelska benämns som just OCD (obsessive compulsive disorder). 

Tvångssyndrom innebär att man får påträngande obehagliga tankar. Dessa skapar en impuls att tänka eller göra saker på ett visst sätt. Om man inte gör det får man ångest och tänker att något hemskt kommer att hända. Ofta handlar det om en ovisshet, exempelvis “tänk om jag blev sjuk av att ta på fläcken” eller “tänk om jag glömde att låsa”. 

När man pratar om relations-OCD är temat kärleksrelationen och det är vanligt med tankar som “tänk om min partner inte är den rätta” eller “tänk om jag inte är tillräckligt kär”. Dessa tankar väcker känslor av ovisshet vilket upplevs obehagligt. När man känner ovisshet vill man skaffa sig kontroll. Och då börjar man göra saker för det ska kännas bättre. Det handlar ofta om att få mer visshet och en guidning till om man ska vara kvar i relationen eller lämna. Det kan innebära allt ifrån att tänka positiva tankar om relationen till att googla på “varningstecken i relationen”. 

Ofta fastnar vi i ett tänkande som rör sig mellan ångesttankar (“tänk om min partner inte är den rätta”) till lugnande tankar (“men vi hade ju en så fin helg, och nu sms:ade hen precis att hjärta”). Den här bergochdalbanan är väldigt tärande över tid…

Att ifrågasätta sin relation är vanligt, och kan vara sunt!

Relationer är viktiga för oss och det är svårt att leva tillsammans. Därför är det inte konstigt att de väcker tankar och känslor, och att man då och då ifrågasätter sin relation är inget ovanligt. Ibland är det vettigt att ifrågasätta om relationen är rätt eller inte, framför allt i en ny relation hör det till att vi är extra observanta. De flesta människor har också någon gång ibland katastroftankar som kan vara jobbiga, men i regel går de över av sig själv och leder inte till att man fastnar i en konstant känsla av ångest. 

Om man har haft det kämpigt i relationen en tid är det också vanligt att tänka mycket på relationen, det behöver inte vara ett tecken på att du har fastnat i en tvångsmässighet. Relationen är kanske inte som du önskar och känslorna kan signalera att det är dags att göra något åt det, vare sig det är att lämna relationen eller att söka hjälp. Men i det läget är det ofta tydligt att det är andra negativa aspekter i relationen, tankarna och känslorna för din partner går inte lika mycket upp och ner. 

Om man upprepade gånger fastnar i det ältande över relationen i en mer etablerad relation där inga uppenbara problem finns kan det i sin tur skapa problem i relationen, åtminstone för den person som har relationsångest. Det blir då svårt att uppleva de positiva aspekterna av relationen och vara fullt ut närvarande med sin partner. 

7 symptom på relationsångest/relations-ocd

1. Du ifrågasätter ofta din relation och dina känslor för din partner.

Det kan handla om att tänka mycket på relationen, fördelar och nackdelar. Du kanske ifrågasätter egenskaper hos din partner och funderar över om hen är rätt för dig. 

2. Du jämför ofta din partner och ditt förhållande med andras.

Det kan vara vänner eller andra i din närhet, eller det du ser av andras relationer på exempelvis sociala medier. 

3. Du läser ovanligt mycket om relationer.

Det kan vara att plöja fakta om relationer, som att söka efter artiklar på temat “hur man får en lycklig relation” eller “tecken på att din relation är ohälsosam”.

4. Du scannar ofta av dina egna känslor för din partner.

Du försöker känna efter ”hur det verkligen känns” och blir orolig om du uppmärksammar att du inte känner så starkt positivt för din partner. Ofta finns en felaktig uppfattning om att man alltid måste känna sig kär eller attraherad i en relation (något som sällan är fallet i långvariga relationer!).

5. Du oroar dig över att inte vara bra nog åt din partner.

Eller tänker ofta på att du är oärlig mot din partner (till exempel genom att vara tillsammans med hen fast du egentligen kanske inte är tillräckligt kär).

6. Du försöker försäkra dig om att relationen är bra. 

Det kan innebära att du frågar vänner om deras åsikter. Eller att du ber din partner visa mer uppskattning/frågar om hen verkligen älskar dig. 

7. Du har svårt att nöja dig.

Det kan innebära att ständigt leta efter något bättre, “den stora kärleken”. Det kan finnas tankar om att “hittar jag den rätta så känns det direkt och då är det självklart”. 

Vanliga tankar vid relationsångest

Tankarna på relationen kan ofta utlösas av utåt sett små triggers, det kan handla om att se någon annan man uppfattar attraktiv eller att läsa en beskrivning av en lycklig relation som inte fullt överenstämmer med den egna upplevelsen. Vanliga tankar vid relationsångest är:

  • Är jag tillräckligt kär i min partner?
  • Tänk om jag ångrar mig och sårar min partner
  • Hur vet jag om jag faktiskt är förälskad?
  • Andra verkar känna så mycket mer än jag…
  • Tänk om min partner inte är den rätta för mig
  • Jag måste känna något mer för min partner nu, annars är det inte rätt..
  • Tänk om min partner träffar någon annan…

Hur hanterar man relationsångest?

Relationsångest skapar ett stort lidande hos den som är drabbad, mycket tid går åt tänkande och ältande. Det kan också i förlängningen bidra till att den övergripande känslan i relationen blir mer negativ. När man är upptagen av att hantera de obehagliga tankarna är det inte så lätt att upptäcka när man också känner glädje, pirr, lycka eller stolthet. 

3 tips för att hantera relations-ocd

1. Acceptera att du inte har full kontroll.

Ovisshet är en del av livet. Och vår kontroll är en del av problemet! Vid ångest vill vi skapa oss kontroll, men vi kan bara kortsiktigt känna oss mer säkra. Relationer är ovissa, vi kan aldrig till 100% veta om vår partner är rätt eller om relationen kommer att fortsätta vara bra utan vi behöver leva med en viss ovisshet.

2. Bryt destruktiva beteenden.

Eftersom ett mål är att stå ut med ovisshet behöver du stå emot att utföra de handlingar du gör när du känner ångest och ovisshet. Sluta googla relationstips och avfölj de konton i sociala medier som du ofta jämför dig med när du tvivlar. Uppmärksamma när du fastnar i ältande och hitta något att sysselsätta dig med i stället för att grubbla (ta en rask promenad, ring en vän och prata om något helt annat än relationer…). Om du ständigt söker försäkran från andra på att relationen är okej så försök stå emot att göra det.

3. Nyansera tänkandet kring relationer. 

Vi behöver slå hål på myten om att man bara ska känna positiva känslor i en hälsosam relation. Inga relationer är alltid rosenskimrande, det är vanligt att känna både ilska, besvikelse och andra negativa känslor gentemot ens partner. Kärlekskänslor går upp och ner, de kan variera mellan dagar och situationer. Man kan vara arg och besviken på sin partner och ändå på det stora hela älska hen och vilja vara kvar i relationen. Ibland är relationen 80% bra, ibland 10% och det kan vara okej. Men viktigt är såklart att det positiva i relationen överväger, är relationen även över tid konstant 10%  behöver något ändras.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Parterapi eller parutveckling?

Vad är egentligen skillnaden mellan parterapi och parutveckling? Och vad är det just er relation behöver? Vi reder ut skillnaderna mellan traditionell parterapi och parutveckling.

Relationsproblem är vanliga

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Efter en tid tillsamman är det vanligt att våra ansträngningar minskar. Vi lär även känna varandras alla sidor, även de mindre attraktiva. Här beskriver vi mer om relationsproblem och länkar vidare till våra andra inlägg på samma tema.