Varför bråkar vi under julen? Psykologerna förklarar

By december 18, 2020 november 11th, 2021 Birds Relations
psykologer som vet varför par bråkar mycket i förhållandet
Kärlekspsykologerna
Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal

Varför bråkar vi under julen? Psykologerna förklarar

Det kan tyckas lite konstigt att julledigheten för vissa par är en risksituation och ökar risken för konflikter under ledigheten. Visst borde väl semester stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är det inte är så märkligt ändå.

Varför kan konflikter öka under ledighet?

Under ledigheter tillbringar man mer tid ihop än i vardagen. Dessutom är förväntningarna på vad ledigheten ska innehålla ofta höga (och inte sällan olika för de båda i paret!). Om förväntningar inte infrias är risken stor för besvikelse. 

Har man det redan kämpigt i relationen finns också mer tid till att tänka igenom de där orosmolnen som till vardags överskuggas av att få vardagen att fungera. I vardagslogistiken är man kanske ett riktigt bra team, men med mer tid tillsammans kan känslor av ensamhet trots att man är två uppstå. 

Dessutom kan livsomständigheterna göra att ledighet är påfrestande. De allra flesta småbarnsfamiljer skriver nog under på att ledighet med barn nästan inte borde få räknas som “riktig” ledighet. När man jobbar får man ju åtminstone gå på toaletten i fred och dricka kaffet medan det fortfarande är varmt.

Det är lätt att frustrationen över påfrestningar som egentligen inte enbart har med ens partner att göra, påverkar hur kärleksfull och varm man klarar av att vara mot varandra. Och jämför man sin egen relation med andras till synes perfekta julbak och smyckade granar som läggs upp i flödet på sociala medier är det lätt att känna ytterligare tvivel och osäkerhet. 

Så här förebygger ni konflikter under julen

Här följer några tips för att synka förväntningar och inte glömma bort varandra. För att det ska lyckas behöver ni avsätta tid för att prata om kommande ledighet och vara öppna med varandra om era förväntningar och behov.

 1. Vad är viktigast?

  Reflektera först själv vad som är viktigast för dig som person och för er familj. Vill ni använda julen till ett tillfälle att göra nya saker som familj? Vill ni göra något tillsammans som ni inte haft tid att göra på länge? Vilka möjligheter öppnas upp när det är många ”måsten” som förvinner (ni kanske inte flänger runt till lika många släktingar).
  Prata sedan ihop dig med din partner så att ni möts.

 2. Identifiera potentiella risksituationer

  I vilka situationer uppstår era konflikter? Är det när ni är stressade över att köttbullarna bränner vid samtidigt som Janssons frestelse ska ut ur ugnen? Är det när ni försöker hålla huset välstädat samtidigt som tvååringen häller ut allt mjöl på golvet? Att identifiera situationerna är ett första steg. Fundera sedan på vad det är i situationerna som gör att konflikter uppstår. Testa att ta ett djupt andetag (då sänks din puls) innan du tilltalar resten av familjen. Kanske kan ni med väldigt små medel minska era konflikter.

 3. Less is more

  Kan ni skala ner och skala bort för att minska på måsten? Prata ihop er om exempelvis tio traditioner ni har. Kan ni enas om att bara göra fem av dessa i år? Kan ni minska antalet rätter på julbordet med hälften? Det är lätt att säga ”sänk förväntningarna”, desto svårare att faktiskt göra det. Men genom att ni i förväg sätta en realistisk nivå minskar förhoppningsvis kraven.

Lycka till!

Så här fungerar Birds:

 • Ladda ner appen och skapa konto.
 • Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
 • Bjud in din partner till att stärka er relation tillsammans med dig.
 • Arbeta med era rekommenderade relationsövningar.
 • Bli starkare tillsammans genom en ökad förståelse för varandra, mer intimitet, färre konflikter och en mer lustfylld vardag.
Ladda ner Birds-appen gratis
relationsproblem

Söker ni parterapi? Vilken terapiform passar er bäst.

| Birds Relations | No Comments
Info om olika slags parterapi (IBCT; EFT m.m.) och likheter/skillnader. Kolla ex detta inlägg: https://www.psychologytoday.com/us/blog/breaking-the-cycle/202001/what-works-in-couples-therapy samt läs i par i beteendeterapi s. 25 m.m. Skriv även något om videosamtal samt…
pms påverkar relationen

Påverkar PMS relationen?

| Birds Relations | No Comments
Kärlekspsykologerna Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal Har du PMS? Påverkar det relationen? Du är inte ensam! Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det kan röra sig…
inlägget svarar på vanliga frågor om parterapi och vilka frågor som ställs inom parterapi

Frågor om parterapi

| Birds Relations | No Comments
Kärlekspsykologerna Clara Zelleroth & Helga Johnsson Wennerdal Vanliga frågor om parterapi Funderar du på att söka parterapi och vill veta mer innan du tar en kontakt för att boka tid?…