Skip to main content

Kärleksspråk – att uttrycka kärlek på olika sätt

Kärleksspråk – hur man uttrycker kärlek på olika sätt

Kärlek är en universell känsla, men som kan uttryckas på många olika sätt. Med kärleksspråk menar vi dessa olika sätt att uttrycka kärlek på. Hur uttrycker du kärlek till din partner? Och hur vill du helst att din partner uttrycker sin kärlek? Vi människor är olika inte bara i hur vi är som personer utan även i det vi uppskattar att vår partner gör. Det betyder att det din partner uppskattar allra mest att du gör för honom eller henne kanske inte alls är det du själv skulle ha känt dig älskad och sedd av. Inte konstigt att det kan vara lätt att hamna fel! Genom att lära er mer om varandras kärleksspråk minskar ni risken för missförstånd, eller att gå i fällan att ge varandra det ni själv vill ha (en klassiker i relationer!).

Vad är kärleksspråk?

Kärleksspråk är ett begrepp som beskriver de olika sätten som människor uttrycker och tar emot kärlek på. Begreppet myntades av författaren Gary Chapman i hans bok ”The Five Love Languages”. Chapman identifierade fem olika kärleksspråk som människor använder för att uttrycka och ta emot kärlek. Bekräftande ord, tid och uppmärksamhet, gåvor, tjänster och fysisk beröring. Enligt Chapmans teori har varje person ett primärt och ett sekundärt kärleksspråk. 

Vi psykologer möter ofta par där olika sätt att visa varandra kärlek kan skapa problem i relationen på olika sätt. 

Ditt och din partners kärleksspråk

Det är mänskligt att visa kärlek på det sätt vi själva föredrar att få kärlek på, men ibland kan det ställa till det i våra nära relationer. Din partner kanske visserligen blir glad för omtanken när du åter köpt blommor, men skulle uppskatta en lång varm kram mer. Vi har valt att kalla de här sätten att visa kärlek för kärleksbeteenden och utvidgat det till åtta olika sätt att visa kärlek på.

Vi tror också att de allra flesta har mer än ett sätt att visa kärlek på och att preferenser här kan variera mycket genom livet.

När det förändras över tid

I början av en relation är vi ofta väldigt uppskattande mot varandra. Vi är nyfikna och försöker göra mer av det vi tror att vår partner vill ha. Efter en tid tillsammans, när relationen blir mer vardag, är det vanligt att  ansträngningarna att visa varandra omsorg och bekräftelse gradvis minskar.

Kanske förändras också både du och din partner när det gäller vad som får er att känna er älskade? Ett exempel är när ett par får barn ihop, det är då vanligt att till exempel avlastning eller tid tillsammans blir betydligt viktigare. Tidigare i livet var det kanske kramar och kyssar som fick dig att känna dig som mest älskad. Några år senare i relationen kan en avlastande vardagshandling, som att packa en gympapåse eller planera middagar, uppskattas mycket mer. Därför är det allra viktigaste att fortsätta vara nyfikna på varandra och varandras behov. 

8 vanliga kärleksbeteenden/kärleksspråk

 1. Verbal bekräftelse. Att i ord visa uppskattning. Det kan vara att säga ”Åh, vad god mat du lagat”. Eller att uttrycka större kärleksbetygelser som ”Jag älskar dig!”
 2. Gåvor. En blombukett på fredagen, en figur av typen din partner samlar på. Att genom att ge ting visa kärlek och uppskattning! 
 3. Fysisk närhet/beröring. Som en varm kram på morgonen, strykningen över kinden när ni sitter nära varandra i soffan eller att ta intiativ till sex.  
 4. Tid tillsammans. Att prioritera tid ihop, allt ifrån aktiviteter till samtal. Ett vi-fokus och en gemenskap.
 5. Närvaro. Att fullt ut lyssna utan distraktioner, helt enkelt ge av sin närvaro och mentala fokus. 
 6. Omhändertagande handlingar. Som att se till att kaffet är redo när din partner stiger upp. Eller smyga ner en liten chokladbit i fickan inför en tuff arbetsprestation. 
 7. Avlastning vid behov. När du tar disken när fast det är din partners tur när du ser att din partner är trött. Eller tar över något som stressar din partner just nu.
 8. Att anförtro sig åt varandra. Att du vet att du kan berätta för din partner om det som tynger dig. Men också att få känna att du är din partners förtrogna, den din partner vänder sig till när det är kämpigt.

Titta gärna på listan tillsammans. Vad är viktigast för dig för att du ska känna dig älskad? Vad är viktigast för din partner? I vilken utsträckning ger ni idag varandra det ni behöver för att känna er älskade? Vad skulle ni behöva göra mer eller mindre av?

Ge varandra kärlek på det sätt som landar bäst

Vad kom du fram till när du tittade på de olika kärleksbeteendena? Känner du dig som mest älskad när du överraskas med frukost på sängen? När du får höra hur god maten som du lagat är? Är det när din partner smyger upp bakom dig och ger dig en varm kram? Eller kanske när du en vanlig hektisk vecka möts av orden “Jag fixar middag ikväll, känn inte att du måste stressa hem!”? 

Efter att ha identifierat hur ni skiljer er åt och vad ni önskar vore annorlunda är det dags att skrida till handling. Gör en plan för hur ni de närmaste veckorna ska göra mer av det den andre längtar efter/behöver. Din utmaning är att komma igång, och att göra det oavsett om du känner för det eller inte. Det brukar gå ganska snabbt att få till en positiv förändring när ni båda var och en gör ansträngningar för att ge den andre kärlek. Har du inte med dig din partner? Det kan upplevas orättvist att vara den som aktivt i handling gör positiva saker men inte direkt får det tillbaka. För att få din partner ska göra mer av det du uppskattar är det viktigt att du visar vad du gillar. Om du uppskattar att din partner tar initiativ till gemensamma aktiviteter så se till att bekräfta direkt att det är något du blir glad över, även om du i stunden är stressad över hushållssysslor och just då hellre skulle vilja att han eller hon gick ut med soporna. 

Hur mår din relation?

Du kan utforska mer om kärleksbeteenden och andra aspekter av hur din relation fungerar genom relationsanalysen i appen Birds relations. Appen är utvecklad av legitimerade psykologerna Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal för att göra de metoder vi arbetar med i parterapi mer lättillgängliga.

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

 • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
 • Interaktiva och guidande övningar
 • Dela svar med varandra direkt i appen
 • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Vanliga relationsproblem och hur ni kan lösa dem

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Då och då uppstår problem i alla relationer och studier visar att hela ett av tre par mår dåligt i sin relation. Relationsproblem kan bidra till dålig stämning, konflikter och minskad närhet i relationen. Men det finns hjälp att få och saker ni kan göra på egen hand för att ta er ur relationsproblem!

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!