Skip to main content

Då var det vabb igen…

Dags för vabb igen…

”Jag tog faktiskt vabben förra gången!”, ”Jag kan inte ta vabb idag, jag har ett viktigt möte!”, ”Men jag måste vara på kontoret idag…”

Känns det bekant? Att komma överens om vem som är hemma med sjukt barn är en riktig prövning för relationen under småbarnsåren. Här kommer tre tips på hur ni minskar risken för konflikter kopplat till vabbandet!

Tips 1: Skapa en vabb-plan!

Undvik att på morgonen, när ni redan är stressade, börjar förhandla om vems jobb som är viktigast. Se till att ha en plan för vabb och hitta en uppdelning som fungerar för just er. Det viktiga är att båda känner att uppdelningen är rättvis.

En vanliga uppdelning är att vabba varannan dag. Den enklaste uppdelningen om ert jobb inte tillåter att ni själva styr möten/viktiga arbetsuppgifter till vissa dagar.

Om ni har flexibla jobb kan ni istället skapa ett vabb-schema i förväg. Kanske har du vabb-jour måndag och onsdag och din partner tisdag och torsdag. Eller så delar ni upp dagen på annat sätt med jour förmiddag/eftermiddag. Då kan du på förhand styra extra viktiga möten till de tillfällen då du inte har vabb-jour. 

Ta hjälp utifrån! Om ni har släkt som har möjlighet att hjälpa till, involvera dem i tid. Kanske vill morfar eller farmor också vara med i vabb-schemat? Prata med dem innan om att ni nog kommer behöva hjälp en period så är de också förberedda!

Tips 2: Förstå varandras behov och stötta varandra.

Prioritera att behålla den varma känslan mellan er även i tuffa stunder, ni går igenom det här tillsammans som ett team!

Hur väl ni än har försökt följa er plan är det omöjligt att ha kontroll och vara förberedda på allt. Ni kommer att hamna i situationer där era behov krockar, som dagar då ni båda har viktiga arbetsuppgifter.

Stäm regelbundet av med varandra hur det går att vabba/jobba och hur belastningen är på arbetet just nu. Att ni vet mer om varandras situation gör det lättare att visa förståelse för varandra – och själv bli förstådd tillbaka! 

Tips 3: Acceptera läget och era (ibland olika) förutsättningar

Sänk kraven i vardagen! Även den som inte vabbar kan ha påverkats av en usel nattsömn med en hostande treåring i sängen. Ni är sannolikt båda extra trötta och stressade – hitta ett sätt att minska pressen. Köp hämtmat, ha högre tolerans för ett stökigt hem eller tillåt extra mycket skärmtid. 

Kan en av er vobba medan den andra inte kan göra några arbetsuppgifter hemifrån? Tänk på att detta kan vara påfrestande för er båda. Att vobba kan spä på otillräckligheten ytterligare (jag ska både räcka till för mitt barn och prestera arbetsmässigt). Samtidigt kan flexibiliteten minska stress (jag vet att jag ofta får två ostörda timmar när barnet sover och då kan komma ikapp).

Att däremot aldrig kunna jobba hemifrån gör att man inte kan jobba alls vid minsta symtom hos barnet. Det kan leda både till stark stress över att arbetsuppgifterna hopar sig och dåligt samvete mot kollegor som får ta mer i ditt ställe. Samtidigt kan det vara skönt att fullt ut få fokusera på att vara hemma med ett sjukt barn, det kan skapa lugn och fylla på med energi att helt lämna arbetet de dagarna. 

Vissa familjer har ett stort nätverk av släktingar och vänner som kan ställa upp och vabba när det behövs. Andra är helt utlämnade till varandra för att lösa vardagslogistiken. Det kan kännas orimligt frustrerande att vecka efter vecka endast jobba halvtid medan grannen har mormor, morfar, farmor och farfar som verkar slåss om att få mysvabba med barnbarnen. Det är påfrestande – men ofta väldigt svårt att förändra. 

Och glöm inte – den här tiden är speciell! Så här är det just nu, men inte för alltid. Att vabba hör till småbarnslivet, den tiden kommer också vara förbi även om den just nu känns som en evighet. 

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis
Clara och Helga

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer.

Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!