Skip to main content

Bättre relation – Psykologernas 5 tips

Psykologernas fem bästa tips för en bättre relation

Vill du veta hur du kan få en bättre relation till din partner? Du är inte ensam! Som psykologer möter vi många par som vill förbättra sina relationer. Graden av problem i relationen varierar såklart.

En del söker hjälp när de har problem som varat länge, medan andra kommer tidigare och i mer förebyggande syfte. En del upplever skav, tjafs, kyla eller konflikter och behöver hjälp att bryta det negativa. Vissa par har kanske med tiden hamnat i alltmer parallella spår och frågar sig till slut om de har något gemensamt längre.

Oavsett om det inte finns några stora relationsproblem kan det finnas en vilja att förbättra, stärka eller fördjupa sin parrelation. Relationen till vår partner är ju ofta vår allra viktigaste relation här i livet!

Här kommer fem steg till en bättre relation:

1. Var nyfiken!

Du kanske tror att du vet det mesta om din partner, framför allt om ni varit tillsammans länge och gått igenom mycket tillsammans. Det är mänskligt att utgå från sig själv och tro att vår partner tänker och känner ungefär som vi själva gör, men det kan vara ett misstag!

I början av en relation är vi ofta bättre på att vara nyfikna och inkännande då det är viktigt för relationens överlevnad. Däremot efter en tid tillsammans är det vanligt att de här beteendena gradvis minskar. 

Går det att hitta tillbaka till nyfikenheten som fanns i början av er relation? Kan du ställa frågor även när du tror dig veta vad din partner tänker och känner? Kan du lyssna utan att direkt uttrycka din egen åsikt? Genom att skifta till en utforskande utgångspunkt får du chansen att se din partners behov.

Sannolikt har ni båda förändrats en del under er relationens tid. Vet du verkligen vad din partner tänker, känner och behöver? Eller ägnar du dig kanske åt tankeläsning? 

Väck nyfikenheten!

Med vår relationsapp Birds blir det enklare att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Det är skitmysigt att dagligen tänka lite extra på min partner” – Amanda, 33 år

2. Älska varandra som de ni är

Visst vill vi att den vi älskar och som vi valt att leva med ska kunna vara sig själv och känna sig sedd för den hen är? Precis som vi själva önskar bli älskade och accepterade utan förbehåll.

Det låter enkelt, ändå är det inte ovanligt att vi försöker hantera våra olikheter genom att vilja förändra vår partner. I praktiken vore ju livet så mycket enklare om hon kunde bli lite bättre på att planera, eller härligare om han bara kunde slappna av lite mer.

Däremot är risken med att försöka ändra på varandra att ni båda två känner er allt mer fast i era respektive roller eller ensamma i relationen. Hur kan era olikheter istället bli till er fördel för att förbättra relationen?

För många är våra olikheter något som med tiden skapar irritation. Paradoxalt nog är det ofta just drag som man från början attraherades av som bidrar till att man fortsätter att vara attraherade av varandra. En partner som är annorlunda kan berika det egna livet och bidra till en dynamik över tid, om du är öppen för det. 

Det är inte förvånande att en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter är en utmärkande faktor för relationer som fungerar bra. Försök att släppa tanken på att det ena eller det andra sättet att vara är det rätta eller det bästa sättet.

Finns det aspekter av din partners irriterande beteenden som till och med kan bidra positivt till er relation? Eller kan du själv förhålla dig till era olikheter på ett sätt som blir mindre jobbigt? Utgå ifrån vad du kan göra, inte att din partner ska bli mer som dig.

3. Visa kärlek i det lilla

Små vardagliga kärleks handlingar är ett enkelt sätt att få till en positiv förändring och förbättra en relation. Det behöver verkligen inte vara stora saker. Men det förutsätter att det finns en förståelse för vad din partner behöver för att må bra och känna sig älskad.

Köp hem det bröd du vet att hon tycker är allra godast. Berätta hur fin du tycker att han är i den nya tröjan. Eller ge en varm kram på morgonen innan ni skiljs åt.

Det kan också handla om att se och visa omsorg när det är lite extra kämpigt. Skicka ett peppande sms när du vet att hon har en jobbig arbetsdag framför sig. Eller ta disken en dag då du märker att han är trött (även om det egentligen är din tur att slippa).

Stort eller litet har ingen betydelse, det viktiga är att sätta igång och agera för förändring. Ge dig själv en utmaning – testa att göra det även vid tillfällen när du inte alls känner för det, och se vad som händer!

4. Gör roliga saker tillsammans

Tidigt i en relation gör vi ofta mycket roliga saker ihop. Vi är angelägna om att visa oss från vår bästa sida och tar initiativ till aktiviteter som vi tror att vår partner kommer att uppskatta. Vi känner också lust att göra saker med varandra bara för att få vara tillsammans. Det kan många gånger räcka med partnerns närvaro för att det plötsligt ska kännas roligt att diska!

I en mer etablerad relation får det som tidigare var viktigt återigen ta större plats. Förändrade omständigheter i livet kan leda till att vi måste prioritera annorlunda. Än svårare är det om det uppstått problem i relationen. Då är vi inte alls lika sugen på att hitta på roliga eller spännande saker ihop.

Vänta inte på att lusten och den positiva känslan ska komma spontant! Risken är att du i så fall får vänta länge. Ansträng er istället för att göra saker tillsammans även när ni inte känner för det.

Att spela ett TV-spel ihop kan fungera precis lika bra som en weekend iväg, det behöver inte vara något stort. Drick en kopp te och dröm om framtiden. Fortsätt att förbättra relationen genom att skapa gemensamma upplevelser. Kanske genom att prova nya aktiviteter tillsammans?

Ett par sitter i en soffa och pratar, vad är viktigt i ett förhållande.

5. Bråka bra

Elaka kommentarer blir lätt toxiska och kan ligga kvar och skava länge efteråt, även om de bara slapp ur dig då du var riktigt förbannad. För att ge dig själv förutsättningarna att uttrycka det du vill säga på ett sätt som går att ta emot är det hjälpsamt att vänta tills de starkaste känslorna har lagt sig.

Försök att utgå från dig själv och din upplevelse i stället för hur din partner är. Säg hellre “Jag känner mig ledsen och ensam när du inte visar att jag är viktig” än “Du bryr dig inte om mig längre!

Att vara den som får kritik är inte heller lätt. Liksom att följa impulsen att gå i försvar och försöka förklara varför just du har rätt kommer inte heller att hjälpa er. Nära relationer handlar ju inte om att bevisa vem som har rätt i sak utan snarare att kunna visa en ömsesidig förståelse för varandra. Kan du göra en välvillig tolkning, en ”snälltolkning” av din partners sura tonfall? Då har du gjort något stort!

birds relationsapp

Investera i relationen

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag. Gör som 60 000+ andra och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara & Helga

Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följ oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.

Sexlustens gas och broms

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer. Känner du till kroppens två system, gasen och bromsen, och hur de påverkar din sexuella lust?