Skip to main content

Vanliga relationsproblem vid adhd

Adhd och relationer – vilka relationsproblem kan finnas och hur löser man dem?

Har du adhd och lever i en relation? Eller är du kanske tillsammans med en partner som har adhd? I det här inlägget kommer vi att fokusera på just adhd och att leva tillsammans. Vi kommer både beskriva vanliga relationsproblem vid adhd/add och hur det kan vara att leva med någon som har adhd. 

Att ha adhd påverkar hela livet, och märks såklart också i våra relationer. Alla relationer har ju sina svårigheter, men i relationer där en (eller båda) har adhd kan extra utmaningar finnas. Adhd innebär svårigheter med uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet – men det kan se väldigt olika ut. Om man inte har så stora problem med hyperaktivitet och impulsivitet får man oftast diagnosen add. För att få diagnos ska man utöver symtomen också uppleva att de ställer till det för en i vardagen. Här kommer vi beskriva några vanliga relationsproblem vid adhd och ge tips på hur kan hantera dem. 

5 vanliga relationsproblem vid adhd/add

1. Svårt att reglera känslor och kontrollera impulser. Att ha kort stubin, lätt explodera om man blir arg eller säga saker man sen ångrar. Eller att tacka ja till saker impulsivt utan att stämma av med partner eller tänka på konsekvenserna. 

2. Minnesproblem/glömska. Att tappa bort saker, glömma bort att svara på sms eller att göra det man sagt att man ska. Vilket i sin tur kan leda till konflikter…

3. Svårt att planera/organisera. Att hålla ordning i vardagen, få till det med städ/tvätt/matlagning eller ansvar för allt som behöver göras med barn. Ha framförhållningen som till exempel behövs för att planera semester.

4. Att verka disträ eller okoncentrerad. Vilket kan göra att ens partner inte känner sig lyssnad på, eller blir besviken på att man till inte uppfattat saker som hen sagt. Och att man själv blir osäker på om man fått med sig det viktigaste från ett samtal. 

5. Trötthet/utmattning. Att vara helt slut efter en arbetsdag då man fått kämpa hårt. Det gör det svårt att vara sitt bästa jag mot sin partner, energin räcker inte till att orka lyssna, umgås och visa kärlek på det sätt man skulle önska.

Hur är det för er?

Har du adhd och lever i en relation? Känner du igen dig eller är andra saker svåra för dig? Kom ihåg att du inte är ensam och att det är viktigt att både du och din partner har en förståelse för hur adhd-symtom påverkar er relation. Adhd-symtomen är ju en del av hur du, eller din partner, är och det finns också positiva sidor av dem – att till exempel känna starka känslor och komma med spontana kreativa idéer kan ju också berika en relation.

Att leva med någon med adhd/add – till dig som är partner

Att vara partner till en person med adhd kan vara riktigt kämpigt. Man kan känna sig trött på att få ta en stor del av ansvaret, som någon som ibland mer är en vuxen än en jämbördig partner. Här fokuserar på vi på relationsproblem man som partner ofta upplever. 

Två områden man som partner ofta upplever utmanande: 

1. Att få vardagen att fungera. Du kanske upplever att du ensam får ta ansvaret för att allt ska flyta på, vilket kan leda till tjafs och konflikter, och/eller att du själv blir utmattad. Det är vanligt att känna att man blir den tråkiga. Det här brukar bli extra tydligt när man får ett större gemensamt ansvar, till exempel när man blir föräldrar ihop.

2. Partnerns svårigheter att reglera känslor. Det kan innebära att du tassar på tå och att undviker att ta upp sådant som skaver, eller att dina känslor inte får utrymme i relationen. 

“En gemensam förståelse för era relationsproblem och hur symtom på adhd påverkar relationen är viktigt. Ni kan behöva se adhd-symtomen lite som en extern faktor som bidrar till att det blir svårt. Självklart behöver den som har adhd ta en stor del av ansvaret för att göra det man kan, som att ta ordinerad medicinering och använda hjälpmedel för struktur/påminnelser, men ni är hjälpta av att tillsammans försöka hitta lösningar snarare än att peka ut den med adhd som syndabock.”

Helga Johnsson WennerdalLegitimerad psykolog, grundare av Birds

Adhd och relationer – tips som gör livet tillsammans lättare

1. Acceptans. Svårt men så viktigt. Om du har en partner med adhd kommer du sannolikt att behöva ta större ansvar för vissa saker. Det kommer inte alltid att vara rättvist (vilket inte är detsamma som att du ska stå ut med vad som helst). Kan du släppa tanken om att det ska vara exakt lika eller att ni ska ha det så som du tror att alla andra har det? Om inte är risken att du känner dig missnöjd och tjatig, medan din partner känner sig anklagad och otillräcklig —> negativ spiral!

2. Lär er mer om adhd, och om vad adhd innebär just för er. Ett sätt kan vara att läsa en bok tillsammans. Vi rekommenderar till exempel böckerna ”Adhd-hjälpen – för ett liv i balans” av Katarina Sörngård och  ”Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna” av Lotta Borg Skoglund.

3. Rutiner är guld. Kom ihåg att poängen med rutiner inte är att ni ska tänka mer på vardagssysslor, utan MINDRE! Och om det finns ett schema för vad som ska göras och när (inkl påminnelser i telefonen) behöver inte du som partner ständigt stå för det. Men med det sagt – ha även utrymme att göra saker på ens eget sätt. Sänk ribban där det går för det som upplevs allra svårast.

4. Få koll på era sårbarheter som par. När blir det jobbigt? När ni är hungriga eller har för små marginaler? Bygg bort sårbarhet där det går. En extra kvart på morgonen eller en banan på vägen hem kan göra stor skillnad.

5. Se till att ni var och en får den återhämtning ni behöver.  Gå till dig själv och dina behov. Vad betyder mest för dig? Det behöver också få plats!

birds relationsapp

Testa parterapi på egen hand

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni trygga vägar att kommunicera på och hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Gör som 60 000+ andra och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal
Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följs oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Vanliga relationsproblem och hur ni kan lösa dem

Det är svårt att leva tillsammans och inga relationer är enbart rosenskimrande hela tiden. Då och då uppstår problem i alla relationer och studier visar att hela ett av tre par mår dåligt i sin relation. Relationsproblem kan bidra till dålig stämning, konflikter och minskad närhet i relationen. Men det finns hjälp att få och saker ni kan göra på egen hand för att ta er ur relationsproblem!

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!