Varför bråkar vi under julen? Psykologerna förklarar
Det kan tyckas lite konstigt att vi bråkar under julen. Men för vissa par är julledigheten en risksituation och ökar risken för konflikter. Visst borde väl semester stärka relationen snarare än att skapa konflikter? Men kanske är det inte är så märkligt ändå.
Varför bråkar vi under julen?
Under ledigheter tillbringar man mer tid ihop än i vardagen. Dessutom är förväntningarna på vad ledigheten ska innehålla ofta höga (och inte sällan olika för de båda i paret!). Om förväntningar inte infrias är risken stor för besvikelse.
Har man det redan kämpigt i relationen finns också mer tid till att tänka igenom de där orosmolnen som till vardags överskuggas av att få vardagen att fungera. I vardagslogistiken är man kanske ett riktigt bra team, men med mer tid tillsammans kan känslor av ensamhet trots att man är två uppstå.
Dessutom kan livsomständigheterna göra att ledighet är påfrestande. De allra flesta småbarnsfamiljer skriver nog under på att ledighet med barn nästan inte borde få räknas som “riktig” ledighet. När man jobbar får man ju åtminstone gå på toaletten i fred och dricka kaffet medan det fortfarande är varmt.
Det är lätt att frustrationen över påfrestningar som egentligen inte enbart har med ens partner att göra, påverkar hur kärleksfull och varm man klarar av att vara mot varandra. Och jämför man sin egen relation med andras till synes perfekta julbak och smyckade granar som läggs upp i flödet på sociala medier är det lätt att känna ytterligare tvivel och osäkerhet.
Så här förebygger du att ni bråkar under julen
Här följer några tips för att synka förväntningar och inte glömma bort varandra. För att det ska lyckas behöver ni avsätta tid för att prata om kommande ledighet och vara öppna med varandra om era förväntningar och behov.
1. Landa i vad som är viktigast
Reflektera först själv vad som är viktigast för dig som person och för er familj. Vill du använda julen till ett tillfälle att göra nya saker som familj? Vill du att ni gör något tillsammans som ni inte haft tid att göra på länge? Vilka möjligheter öppnas upp när det är många ”måsten” som förvinner (ni kanske inte behöver flänga runt till lika många släktingar?).
Prata ihop dig med din partner så att ni har en samsyn och möts.
2. Identifiera potentiella risksituationer
I vilka situationer uppstår era konflikter? Är det när ni är stressade över att köttbullarna bränner vid samtidigt som Janssons frestelse ska ut ur ugnen? Är det när ni försöker hålla huset välstädat samtidigt som tvååringen häller ut allt mjöl på golvet?
Att identifiera situationerna är ett första steg. Fundera sedan på vad det är i situationerna som gör att konflikter uppstår. Testa att ta ett djupt andetag (då sänks din puls) innan du tilltalar resten av familjen. Kanske kan ni med väldigt små medel minska era konflikter och bråk under julen.
3. Less is more: skala bort och skala ner
Kan ni skala ner och skala bort för att minska på måsten? Prata ihop er om exempelvis tio traditioner ni har. Kan ni enas om att bara göra fem av dessa i år? Kan ni minska antalet rätter på julbordet med hälften?
Det är lätt att säga ”sänk förväntningarna”, desto svårare att faktiskt göra det. Men genom att ni i förväg sätta en realistisk nivå minskar förhoppningsvis kraven.
Lycka till!
Stärk er relation
Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.
- 70+ övningar, artiklar & podcasts
- Interaktiva och guidande övningar
- Dela svar med varandra direkt i appen
- Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor
Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.
Påverkar PMS relationen?
Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.
Vilka är de vanligaste orsakerna till relationsproblem?
Relationsproblem innebär att du upplever någon typ av problem i er relation. Det kan vara allt från att ni har mindre missförstånd eller meningsskiljaktigheter, till större konflikter och bråk. Det kan också vara mer diffust som att du upplever att det är kylig stämning mellan er eller att ni har en irriterad ton mot varandra. Läs mer om de vanligaste relationsproblemen.