Skip to main content

Min partner är deprimerad – Så påverkas relationen och vad du kan göra

Deprimerad partner?

Så påverkas relationen och vad du kan göra

Att ha en deprimerad partner påverkar hela relationen och även dig som partner. Depression kan ta sig uttryck på många olika sätt, och som partner kan det vara svårt att veta hur du ska hantera situationen.

Här beskriver vi hur det kan vara när din partner är deprimerad och hur depressionen kan påverka er relation. Därefter går vi igenom några konkreta tips på hur du kan stötta din partner samtidigt som du tar hand om dig själv.

Hur påverkas relation när ens partner är deprimerad?

Depression är en sjukdom som inte bara drabbar den deprimerade personen, utan även kan orsaka påfrestningar i relationen. Här är några vanliga sätt som depression kan påverka ett långvarigt förhållande:

1. Minskad kommunikation och närhet

Depression leder ofta till känslor av isolering och nedstämdhet. En effekt av detta kan vara att din partner börjar dra sig undan, vilket kan leda till att ni kommunicerar mindre. Av den orsaken kan det kännas som att en mur byggs mellan er, och du kanske upplever att din partner inte längre delar sina tankar och känslor med dig.

2. Ökad konflikt eller spänning

Depression kan också öka spänningarna i relationen. Din partner kan bli irriterad, rastlös eller frustrerad, och detta kan i sin tur skapa mer konflikter mellan er. Således är det inte konstigt om du känner dig missförstådd eller osäker, särskilt om du inte vet hur du ska bemöta din partner.

3. Känslor av avvisande eller ensamhet

Det är vanligt att känna sig avvisad eller ensam när ens partner är deprimerad. Om din partner tappar intresset för aktiviteter ni tidigare njutit av tillsammans, kan det kännas som att du har förlorat en del av den närhet och gemenskap som ni en gång hade. Detta kan skapa en känsla av tomhet eller sorg över relationens förändrade dynamik.

Om din partner är deprimerad – så kan du stötta

Att vara partner till någon som är deprimerad kan vara utmanande, men det finns flera sätt att både stötta din partner och samtidigt ta hand om dig själv. Här är några strategier som kan vara hjälpsamma:

1. Lär dig mer om depression

Ju mer du förstår om depression, desto lättare blir det att hantera de förändringar som sker i relationen. Depression är inte något som enkelt ”går över”, och det är viktigt att förstå att din partners känslor inte beror på något du har gjort.

2. Uppmuntra till professionell hjälp

En viktig del i att stötta din partner är att uppmuntra hen att söka professionell hjälp, exempelvis genom samtalsterapi eller medicinering. KBT (kognitiv beteendeterapi) är en effektiv behandlingsform för depression, som hjälper den deprimerade att identifiera negativa tankemönster och beteenden, och förändra dessa. Som partner kan du också vara en del av processen genom att hjälpa till att skapa en stöttande miljö för förändring.

3. Fokusera på små förändringar

Förvänta dig inte omedelbara resultat. Små steg framåt är viktiga när det gäller depression. Du kan uppmuntra din partner att ta små, men meningsfulla, steg. Det kan vara att ta en kort promenad tillsammans, ha en strukturerad dag eller planera in små positiva aktiviteter.

4. Medkänsla och acceptans

Hur mycket du än vill hjälpa din partner kan du inte förändra situationen åt hen. I stället för att försöka lösa problemen kan du som partner göra stor skillnad genom att visa medkänsla, lyssna aktivt och acceptera var er relation befinner sig just nu.

5. Var realistisk med dina förväntningar

Du kanske inte alltid kan vara ”räddaren”, och det är okej. Depression är en komplex sjukdom och att försöka ”fixa” situationen på egen hand kan leda till att du känner dig frustrerad eller otillräcklig. Att inse dina begränsningar och ge dig själv tillåtelse att inte alltid veta exakt vad du ska göra kan hjälpa dig att släppa pressen.

Glöm inte bort att ta hand om dig själv

Att leva med en deprimerad partner kan vara känslomässigt utmattande, och därför är det viktigt att du inte glömmer bort ditt eget välmående. Här är några sätt att ta hand om dig själv under denna utmanande tid:

1. Sök eget stöd

Det kan vara hjälpsamt att prata med en terapeut, vänner eller familj om hur du känner. Det är lätt att känna sig ensam när ens partner är deprimerad, men det är viktigt att du har någon att ventilera dina egna tankar och känslor med.

2. Ta hand om dig själv

Se till att du gör tid för aktiviteter som ger dig energi och glädje, oavsett om det handlar om att träna, läsa en bok eller träffa vänner. Genom att ta hand om dig själv blir du också bättre rustad att finnas där för din partner.

3. Sätt tydliga gränser

Det är viktigt att sätta gränser för att skydda ditt eget psykiska välmående. Ett exempel på detta kan handla om att vara tydlig med vad du orkar och vad du inte kan hantera just nu. Gränser hjälper inte bara dig att känna dig tryggare, utan kan också bidra till att relationen inte blir alltför belastad av den ena partens problem.

Medskick till dig vars partner är deprimerad

Depression kan verkligen sätta relationer på prov, men med rätt stöd och verktyg är det ofta möjligt att ta sig igenom utmaningarna.

Genom att visa medkänsla, uppmuntra professionell hjälp och samtidigt ta hand om ditt eget välmående kan du vara en närvarande och stöttande partner. Inte desto mindre är det viktigt att komma ihåg att ni inte behöver göra detta ensamma – sök stöd tillsammans och separat om det behövs, och ha tålamod både med din partner och med dig själv. 

birds relationsapp

Testa parterapi på egen hand

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni trygga vägar att kommunicera på och hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Gör som 60 000+ andra par och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal
Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följs oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Kan vi påverka vår sexuella lust?

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.

Saknar du närhet i relationen?

Det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra. Läs psykologernas bästa tips för att komma närmare din partner.