Skip to main content

Konflikter i bonusfamilj – så får ni det att fungera

Konflikter i bonusfamilj

Att leva i en bonusfamilj är en boendeform som blir allt vanligare, dock finns det en del utmaningar som är lite speciella just för bonusfamiljen. Varje bonusfamilj är unik, men det finns gemensamma teman som många stöter på och som kan bli belastande för parrelationen. En bonusfamilj innebär att fler personer, viljor och familjekulturer behöver samspela.I det här blogginlägget beskriver vi några vanliga utmaningar i bonusfamiljen – och vad ni kan göra för att hantera dem.

Nedan är några vanliga utmaningar:

1. Fler personer att ta hänsyn till

En bonusfamilj involverar fler personer och olika typer av familjedynamik möts, vilket kan leda till ökad stress och påfrestningar. Känslor av otillräcklighet eller frustration är inte ovanliga, särskilt när du måste anpassa dig till din partners tidigare relationer.

Till exempel kanske du numera behöver planera julledigheten inte bara utifrån vad som skulle bli bra för dig och din partner utan också utifrån din partners expartners nya partners arbetstider. Det kan både vara knepigt rent logistiskt, skapa känslor av frustration och att man känner sig begränsad.

2. Oenighet om barnuppfostran/regler i hemmet

Barnuppfostran och hur man ska ha det i hemmet är en vanlig källa till konflikter i många familjer, men i en bonusfamilj kan det bli extra laddat. När två föräldrar, som kanske delvis har olika åsikter om barnuppfostran, dessutom måste samspela med ytterligare föräldrar från tidigare relationer kan spänningar lätt uppstå. Eller så är du och din partner mestadels eniga, men kämpar med ett ex som har en helt annan syn på saken.

Det är också vanligt att vissa olikheter syns först när ni delar vardagen tillsammans och olika familjeregler möts i samma hem. Kanske blir det då tydligt att dina barn från ett tidigare förhållande är vana vid andra regler och förhållningssätt hemma än din partners barn. Om ni inte hittar sätt att hantera oenigheterna är det lätt att det skapar konflikter eller en känsla av distans.

3. Känsla av utanförskap

Som bonusförälder är det lätt att känna sig utanför, särskilt i början av livet tillsammans. Det kan också vara svårt att veta vilken roll man ska ta i relationen till bonusbarnet. Frågor som ”Bör jag uppfostra min partners barn?”, ”Hur mycket ska jag aktivt anstränga mig för att bygga på relationen till mitt bonusbarn?” eller “Är det bra eller dåligt att ha kontakt med min partners expartner?” kan vara svåra att besvara.

Osäkerhet och känsla av utanförskap i rollen som bonusförälder kan ibland påverka parrelationen negativt, framför allt om ni inte hittar sätt att lyssna på varandras tankar och känslor utan att gå i försvar eller direkt försöka problemlösa.

Tips för att hantera konflikter i bonusfamiljen

Så, hur kan man navigera dessa utmaningar och få det gemensamma livet i en bonusfamilj att fungera bättre? Här är tre viktiga tips:

1. Acceptans är nyckeln

En av de största nycklarna till framgång i en bonusfamilj (precis som i andra relationer) är acceptans. Det handlar inte bara om att acceptera din partner och din partners barn, utan även deras tidigare relationer och annat som hör ihop med din partners historik. Därför är det viktigt att acceptera de inbyggda utmaningarna som kommer med bonusfamiljekonstellationen. Detta gör det lättare att hantera konflikter när de uppstår. Att försöka sätta sig in i hur det blir för de andra inblandade och visa förståelse för att ni är olika är svårt men viktigt.

Du kommer inte kunna ändra vare sig på din partner, din partners barn eller din partners expartners personligheter i grunden. Så att lägga alltför mycket energi på att att få till en förändring här kommer sannolikt inte att hjälpa dig och er framåt. 

2. Ha tålamod – låt det ta sin tid

En välfungerande bonusfamilj utan konflikter eller spänningar är inte något som händer över en natt. I själva verket tar det sin tid att bygga relationer och förstå varandras roller i den nya familjekonstellationen. Ha tålamod och låt processen ta den tid den behöver. Försök inte att tvinga fram en lösning, utan låt familjedynamiken utvecklas organiskt. Ha också förståelse för att vissa av utmaningarna hör till dynamiken och kanske alltid kommer att finnas där (ja, där kommer acceptansen in igen!). 

3. Vårda er relation som par – och värna en god kommunikation.

Att ni som par tar hand om varandra är grunden för att den bonusfamilj ni båda är del i ska fungera. När det är mycket logistik och relationer att hantera ställer det höga krav på kommunikationen er emellan. Därför kan ni behöva vara extra måna om att prioritera tid för varandra och för att diskutera viktiga frågor som hur ni vill ha det hemma, uppfostran och prioriteringar.

Att ni regelbundet tar er tid att checka in med varandra och försöka möta varandras behov hjälper till att förebygga konflikter innan de eskalerar.

birds relationsapp

Testa parterapi på egen hand

Birds är relationsappen som på ett enkelt sätt hjälper er att stärka er relation. Birds passar lika bra oavsett om ni vill öka förståelsen för varandra, kommunicera bättre, hitta tillbaka till varandra eller ta er ur en tuff period tillsammans.

Med Birds får ni trygga vägar att kommunicera på och hjälp att prioritera varandra och relationen, trots en stressig vardag.

Gör som 60 000+ andra par och prova parterapi på egen hand med Sveriges populäraste relationsapp redan idag! Ni testar alltid 7 dagar gratis.

Ladda ner Birds gratis
Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal
Möt psykologerna bakom Birds👋

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer och författare. Med Birds vill vi göra det enkelt och roligt att ta hand om sin relation! Följs oss gärna på Instagram @karlekspsykologerna

Vill du ha relationstips direkt i din mailkorg?

Prenumerara på vårt nyhetsbrev och ta del av handplockade tips, relationsövningar och exklusiva erbjudanden från oss och våra partners.

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.

Kan vi påverka vår sexuella lust?

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.

Saknar du närhet i relationen?

Det är vanligt att med tiden känna mindre närhet till sin partner, eller att det går i vågor hur mycket närhet man känner till varandra. Läs psykologernas bästa tips för att komma närmare din partner.