Bättre relation – Psykologernas 5 tips

By november 11, 2020 augusti 3rd, 2021 Birds Relations

Här är fem tips för en bättre relation – tips som får relationen att hålla längre och hjälper den igenom tuffare perioder.

1. Lyft varandra! Se din partners framgångar som dina egna och ta varje chans att fira, peppa och lyfta varandra. Ha alltid en flaska bubbel i kylen, uttryck stolthet och glädje över saker din partner gör och uppmuntra honom eller henne att komma iväg på den där träningen du vet att din partner behöver för att må bra (även när du själv hellre önskat sällskap i soffan eller att tvätten blivit hängd…).

2. Visa kärlek i det lilla. Köp hem favoritjuicen, ge en kram på morgonen innan ni skiljs åt eller skicka ett lycka till-sms när du vet att din partner står inför en läskig grej på jobbet. Grejen här är att det finns saker du faktiskt kan göra även om du inte direkt känner för det. Handlingarna som i längden kommer göra er relation oändligt mycket härligare. Att positivt bekräfta även små handlingar i vardagen som du egentligen förutsätter att din partner ska göra (”tack för att du tömde diskmaskinen” ”åh vad bra att du tog med soporna ut!”) ger en trevligare stämning. Och en trevligare stämning ökar sannolikheten för att din partner i sin tur ger dig mer uppskattning.

3. Var nyfiken! Du kanske tror att du vet allt om din partner, men det gör du inte! Var öppen för att han eller hon har förändrats lika mycket som du under de här åren ni varit tillsammans. Ofta kan man tro sig veta exakt vad den andre tänker eller känner, men vet du verkligen säkert..? Lyssna i stället för att tolka och förutsätta, det skapar närhet och goda förutsättningar för fina samtal.

4. Gör roliga saker tillsammans. Att se ett gammalt Vänner-avsnitt kan fungera precis lika bra som en weekend iväg, det behöver inte vara så stora saker. Drick en kopp te och fantisera om framtiden ihop. Eller fortsätt skapa gemensamma upplevelser genom att prova en helt ny aktivitet tillsammans, som att bowla eller gå på konstmuseum.

5. Gräla schysst. Alltför elaka kommentarer blir lätt toxiska och kan ligga kvar och skava länge efteråt, även om du inte sa dem av någon annan anledning än att du just då var riktigt förbannad (och agerade på den känslan!). När du ger kritik: Försök hålla dig till vad din partner har gjort eller inte gjort i stunden, inte hur din partner är eller inte är, eller vad han eller hon alltid eller aldrig gör. Försök också att vara tydlig med att det du upplever är just din upplevelse och ingen sanning, det skapar större chans att det du säger faktiskt lyssnas på.

Behöver ni mer guidning i att utveckla er relation? Birds Relations är en app som hjälper par att på ett enkelt sätt utveckla och fördjupa sin relation. Du laddar ner den helt kostnadsfritt från AppStore eller GooglePlay. Här besvarar ni frågor om hur er relation fungerar just nu och får var och en er individuella  Relationstemperatur. Sedan kan ni gå vidare till den första relationsövningen “Vår början” där ni får hjälp vidare. Frågorna om relationen och Relationstemperaturen är också en bra utgångspunkt för fortsatta samtal. Ni kan läsa mer om hur Birds fungerar här. Lycka till! Följ oss också gärna på instagram för fler relationstips, @birdsrelations

Vill du höra oss fördjupa oss på temat relationer och parterapi? Lyssna då gärna på det här avsnittet av Göteborgspodden där vi är gäster.

Envelope_more_love