Skip to main content

När två blir en familj - relationen under småbarnsåren

Vad kan vara mer speciellt än att få ett barn tillsammans? Ni älskar ju varandra – självklart ska ni ta er an alla utmaningar som kan tänkas komma i er väg. Men om man en dag inser att allt plötsligt handlar om att hantera de där utmaningarna? Om skratten och de förtroliga samtalen har gått upp i rök och allt som finns kvar är tjafs och diskussioner? Eller om den ena längtar efter närhet och den andra bara vill vara ifred?  

Att få barn tillsammans med den person du älskar är något som binder er samman än mer som par. En liten person vars välbefinnande och utveckling är ert gemensamma mål och uppgift! Samtidigt kan de första åren som föräldrar innebära den största utmaningen ni någonsin kommer att möta i egenskap av kärlekspar.

Småbarnsåren är, i sällskap av bland annat tonårstiden och tiden då barnen flyttar hemifrån, en period i livet då parrelationen utsätts för stora påfrestningar. I en svensk studie där man undersökt hur föräldrar uppfattar relationen till sin partner och vilka faktorer de upplever bidrar till relationsproblem är just påfrestningar som följer av föräldraskapet ett område som tas upp.

Här kommer vi att beskriva några vanliga utmaningar för parrelationen under småbarnsåren, och ge råd om hur du med hjälp av appen Birds kan ta hand om relationen under denna härliga men för många även kämpiga tid.

Vanliga utmaningar i relationen för nyblivna föräldrar

Era olikheter märks tydligare

Det kan gälla olikheter i allt från intressen, behov, vanor och värderingar. När du träffade din partner kanske du drogs till den där generositeten, spontaniteten, drivet i yrkeslivet eller passionen för fritidsintresset. När ni får barn upptäcker du kanske istället att just den egenskapen hos din partner får dig att känna dig besviken, orolig, irriterad eller övergiven. 

Olikheter i hur ni ser på behov av ordning och rutiner, vad ni prioriterar i livet eller hur ni vill att er vardag ska se ut kommer helt enkelt att göra större avtryck när ni ska få familjelivet att rulla.

Beroende av varandra

Om inte du är med barnet innebär det att någon annan måste vara det. I och med att ni blir föräldrar blir på så vis all tid er gemensamma tid. Det du gör får en påverkan på din partners frihet, möjligheter och ork på ett helt annat sätt än tidigare.

Utan barn kan du styra över din egen tid. Att ibland välja att jobba över, gå och träna efter jobbet eller att ta en spontan fika med en kompis är mindre komplicerat. Som förälder till små barn behöver du däremot alltid ha din partner i åtanke. Du kan kanske inte längre spontant tacka ja till en after work utan att först ha stämt av med din partner. Och att alltid behöva stämma av med sin partner kan upplevas som en ny och mycket påtaglig begränsning.

“Allt vi pratar om är barnen”

När två vuxna tillsammans blir föräldrar ändras fokuset för vad relationen kretsar kring. Det är inget konstigt med det, så är det och så bör det få vara. Ändå kan det vara svårt att förhålla sig till att ni nu och framöver ska ha en kärleksrelation till varandra och samtidigt vara föräldrar. De första åren med barn är för många så intensivt präglade av allt det praktiska kring barn och familjeliv att det kan upplevas ta över helt. 

Det är inte ovanligt att under den här tiden uppleva sig ha allt mindre gemensamt som par, och att sakna den där känslan av samhörighet, intimitet och ömsesidig uppskattning som i relationens början var så självklar. 

Minskad intimitet och fysisk närhet

Att tiden och orken påverkas av att bli föräldrar är uppenbart. Men under småbarnsåren är det vanligt att sexlivet också förändras på andra sätt. Ofta upplever en eller båda att sexlusten minskar, och om den ena känner mer lust än den andra är det lätt att hamna i en ond cirkel där den ena tar initiativ och blir avvisad medan den andra inte upplever sig förstådd eller värnad om. 

Varken känslan av att bli avvisad eller känslan när man säger nej och sätter gränser gentemot sin partner är positiva och i båda fallen leder det ofta till att man upplever ett avstånd. 

Hur appen Birds kan hjälpa er

Det är inte alltid lätt att hitta tiden, och orken, när man samtidigt är mitt uppe i småbarnslivet. Kanske har ni det kämpigt, men att söka parterapi känns inte som ett alternativ just nu. Eller så vill ni jobba mer preventivt och ta hand om relationen bättre så att utmaningarna inte ska växa sig alltför stora. 

Ett sätt att börja jobba på egen hand är att använda appen Birds, som parterapi på egen hand. Birds är en app utvecklad av psykologer och som bygger på evidensbaserade metoder från parterapi. 

Här är några övningar i Birds som kan vara extra hjälpsamma för par under småbarnsåren:

Förstå era olikheter

Vi vet hur viktigt acceptans och förståelse för varandras olikheter är för fungerande relationer, och vi vet också att olikheter i personlighet och behov brukar kunna förstärkas när man får barn ihop och belastningarna i livet ökar. I den här övningen får ni en fördjupad förståelse för hur ni är lika eller olika och hur det påverkar er relation. 

I de efterföljande övningarna “Egna behov i en relation” och “Möta din partners behov” arbetar ni sen vidare på förståelsen för hur ni är olika, vad ni behöver för att må bra och hur ni kan ge varandra mer av det. 

Navigera känslomässigt svåra situationer

När belastningarna ökar är det lättare att hamna i kämpiga situationer där negativa känslor väcks. Här får ni hjälp att navigera effektivt i svåra situationer genom att förstå känslorna bättre. En övning som verkligen rekommenderas för er som upplever konflikter, missförstånd eller där det ofta blir en kylig stämning mellan er. 

Dagens kvitter

Pratar ni också mest om barnen och vardagslogistiken numera? Dagens kvitter är dagliga frågor ni får i appen – frågor som kan handla om alltifrån vad din partner brottas med just nu till vilken som är din partners favoritglass! Du svarar om din partner och din partner svarar om dig, ni delar sen svaren med varandra i appen. Ett sätt att väcka nyfikenheten och hitta nya samtalsämnen att prata vidare om.

Testa Birds helt gratis

Det här är Birds

relationsanalys

RELATIONSANALYS
Ta del av din relationsanalys: se vad din relation behöver just nu.

FÖLJ ER PLAN
Guidas igenom relationsövningar som fördjupar er relation.

BYGG POSITIVA VANOR
Upplev hur nya sätt att agera får en positiv effekt på din relation och ditt eget mående.

VÄCK NYFIKENHETEN
Återupptäck varandra med spännande och oväntade samtal.

Gör psykologernas relationsanalys

Ta första steget med relationsanalysen. Helt gratis.

Ta tempen på relationen

Omnämnda i

modern psykologi
Göteborgsposten
Expressen logo
psykologer som vet varför par bråkar mycket i förhållandet

Vi som utvecklar Birds heter Clara och Helga och är legitimerade psykologer. Med Birds vill vi erbjuda ett enkelt och roligt verktyg som hjälper dig att utveckla effektiva relationsfärdigheter! Birds bygger på evidensbaserade metoder som fungerar.

Varför Birds?

Få bättre förståelse för hur er relation är och fungerar inom olika områden

Kom närmare varandra och öka er intimitet

Minska missförstånd och konflikter

Bli bättre på att kommunicera och förstå varandra

Kom igång med Birds!

circle 1
Ladda ner appen och skapa konto.
circle-2
Svara på frågor om hur olika områden av relationen känns just nu. Dina svar analyseras och visas som en personlig relationstemperatur.
circle-3
Bjud in din partner för att tillsammans med dig bli guidad genom övningar som lär er att kommunicera bättre, utöka er intimitet och minska konflikter.
circle-4
Lägg grunden för positiva relationsvanor och upplev hur nya sätt att agera får en positiv effekt på din relation och ditt eget mående.
circle-5
Återupptäck nyfikenheten för varandra genom spännande nya samtal.

Utveckla er relation med Birds Relations

I en krävande vardag behövs nya metoder även för din relation. Med Birds får ni koll på vad relationen behöver just nu, utvecklar era relationsskills och väcker nyfikenheten och samtalet till liv igen! Birds är utvecklad av legitimerade psykologer och bygger på evidensbaserade metoder som fungerar.

Ta tempen på relationen