Skip to main content

Så får du ett bättre distansförhållande – psykologernas bästa tips

Det kan vara kämpigt att ha ett distansförhållande

Att leva i ett långdistansförhållande kan vara tufft, men för många är det ett måste under perioder. Kanske har du eller din partner barn på olika håll, eller ett jobb som kräver mycket eller långa resor. Att ses sällan kräver lite extra av både dig och din partner för att få det att fungera. Som tur är så finns det knep som gör det enklare!

En vanlig utmaning är olika behov av kontakt

Har du och din partner olika behov av att höras när ni är isär? Det är vanligt! För den ena är samtal eller sms flera gånger om dagen viktigt för att känna sig hörd och bekräftad, medan den andra känner sig helt lugn och trygg ändå. Kanske känner du dig som den enda som längtar, eller så känner du dig sårad eller osäker när din partner inte hör av sig lika ofta? Att ha olika behov av kontakt är helt naturligt och är inget man kan eller bör försöka ändra på. Däremot är det viktigt att förstå varandra och prata om hur ni ska agera. Har du berättat för din partner hur du känner och vad du behöver för att känna dig trygg? Prova att förklara vad som händer i dig när det går för långt mellan att ni hörs.

Gör en gemensam plan

För att hitta ert sätt att få det att fungera är det viktigt att prata om vad distansförhållandet innebär för er som par och vad som krävs av er båda för att det ska fungera – en gemensam plan. På så sätt minskar ni risken för frustration, missförstånd och olika förväntningar.

Prata om saker så som:

  • Hur ofta ni ska höras, och på vilket sätt. Är det ett sms för att säga godnatt eller ett snabbt videosamtal över frukost?
  • Hur ofta ni strävar efter att ses fysiskt och vad ni ska göra då. Är det varje helg eller en gång i månaden? Och när ni ses, ska ni hitta på utflykter, träffa vänner och familj eller ha tid bara ni? Eller en mix?
  • Hur framtiden ska se ut. Hur länge ska ni leva isär? Är det månader eller år? Att ha en gemensam utgångspunkt för hur länge perioden varar är viktigt för att minska risken för osäkerhet och olika förväntningar.

Prata inte bara en gång om den här typen av frågor, utan återkom till det då och då för att stämma av och omvärdera utefter hur det känns just då.

Spendera tid ihop även när ni inte ses fysiskt

En annan viktig faktor för fungerande distansförhållanden är att få till vardagskontakt utan att det behöver bli så stor sak. Att hitta de där lättsamma sätten att umgås emellan att ni ses fysiskt.

Några enkla knep att testa:

  • Följ en tv-serie tillsammans. Se ett avsnitt per kväll så att ni kan prata om det efteråt. Eller ha ett telefonsamtal igång och sätt på det samtidigt för ännu mer live-känsla.
  • Läs en bok ihop, ta 1 kapitel per kväll.
  • Ta en promenad ihop över telefon.
  • Laga samma maträtt, samtidigt över videosamtal. Fortsätt ha på videosamtalet även när ni äter.
  • Ring och säg godnatt. Ibland behöver det inte vara mer än ett “puss och godnatt” som behövs för att känna sig mer nära varandra.

Att ha ett distansförhållande kan också vara positivt för relationen

För många är det svårt att inte vara en så tydlig del av varandras vardag, framför allt om man varit det tidigare och nu behöver hitta nya sätt att relatera till varandra. Att hitta sätt att prata med varandra om vad ni behöver, ha en gemensam plan och att spendera tid ihop i vardagen blir viktigt för att underlätta.

Men att ha ett distansförhållande kan för en del passa bra. Det kan göra att man längtar ännu mer efter att ses och att man verkligen tar till vara på tiden man har tillsammans. Att inte vara en del av varandras vardag varje dag kan också göra att man minskar potentiella konfliktytor. Om ni båda är nöjda med ert upplägg och känner att relationen snarare stärks av distansen så är det inget ni behöver problematisera.

Hjälp för att hålla kontakten när ni inte ses fysiskt

Vi har utvecklat relationsappen Birds Relations för att göra metoder och kunskap från parterapi mer lättillgängliga. I Birds finns en hel del inslag som är lämpliga om ni har ett distansförhållande. Testa till exempel ”Dagens kvitter” där ni var och en får besvara en daglig fråga om varandra (och se varandras svar!), ett sätt att få till nya samtalsämnen och lära känna varandra bättre. Eller sätt igång vanan ”Tänker på dig” om du själv vill få mer guidning i hur du kan visa att du finns där för din partner även då ni inte ses.

Ladda ner Birds-appen gratis

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ kurser, artiklar, podcasts & hacks
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

psykologerna bakom Birds Clara Zelleroth och Helga Johnsson Wennerdal

Psykologerna om vad som är viktigt i en relation

Undrar du över vad som är viktigt i ett lyckligt förhållande som håller över tid? Det finns flera viktiga saker man kan göra i en relation för att få den att hålla över tid. Här är 7 tips på viktiga områden i en relation och hur du kan förbättra er relation inom dessa områden!

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer. Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!