Skip to main content

Bråkar ni mycket i förhållandet?

Psykologerna om att bråka mycket i förhållandet och hur man kan minska konflikter och oenighet.

Att bråka mycket i förhållandet

Vi som psykologer och parterapeuter möter många par som har det kämpigt i sitt förhållande. Det är vanligt med tjafs, bråk, konflikter och kylig stämning. Andra par bråkar sällan, men undviker att prata om sånt som är svårt och drar sig i stället undan från varandra.

Bråk kan vara från det lilla till det stora, allt ifrån irritation över kvarlämnad disk till större svek. Något som är tydligt både för oss och för de som hamnar i konflikt med sin partner är hur djupt ord kan såra. Relationen har helt enkelt mycket att vinna på att ni bråkar schysstare!

Här kommer våra bästa tips för par som bråkar mycket i förhållandet och vill ha hjälp att hantera oenigheter lugnt och sansat.

Tips 1: Snälltolka varandra

Det är svårt i stundens hetta, men kan vara väldigt hjälpsamt! Om du i grunden ser din partner som en vettig person och du vet att hen på det stora hela vill dig väl – försök att påminna dig om det även när du har en stark negativ känsla!

Mitt i en laddad situation med vår partner gör vi ofta en snabb tolkning av vår partners intentioner. Då är det lätt att till exempel tolka något vår partner säger som kritik, eller en omhändertagande handling som kontroll. Det kan vara hjälpsamt att tänka att nära relationer faktiskt inte handlar om att bevisa vem som har rätt. Det är viktigare för relationen att ni visar varandra en ömsesidig förståelse. Försök därför snälltolka din partner så mycket du bara kan. Och om det är saker ni behöver reda ut är det lättare att göra det med utgångspunkten att du pratar med någon som vill dig väl.

Tips 2: Prata när ilskan lagt sig

Vi vet att det är svårt att lugna ner sig när man själv är upprörd! Biologin är inte heller på vår sida, känslor är kraftfulla och de styr oss mot att agera. Men det gör att vi när vi är riktigt arga har svårt att låta trevliga. Det blir då risk för en negativ spiral då vår ton lätt triggar negativa känslor hos vår partner. Det är ofta hjälpsamt att anstränga dig för att lugna ner dig själv innan du uttrycker dig. Det ger dig bättre förutsättningar att säga saker på ett sätt som din partner kan ta till sig. Räkna till tio, gå in på toaletten en stund, ta några djupa andetag. Eller sov på saken, att somna osams kan vara bättre än att bråka natten igenom.

Tips 3: Lyssna aktivt och utan att gå i försvar

Att få kritik hör till livet, men det gör det inte mindre jobbigt. Vi är till och med biologiskt programmerade att vara känsliga för kritik, att bli tillrättavisad triggar lätt skamkänslor hos oss. Skam är obehagligt och impulsen att försvara sig är naturligt. Men att följa den impulsen kommer inte hjälpa er vidare, tvärtom riskerar det att i stället trigga din partner. Kanske fastnar ni i stället i en argumentation utan slut. Det första steget är därför att bara lyssna. Lyssna och försöka förstå (här kommer snälltolkningen in i bilden igen!).

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 60+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För relationstips – följs oss på Instagram @karlekspsykologerna

Clara och Helga