Skip to main content

Så ökar du din sexlust som kvinna

Så kan du öka din sexlust som kvinna

Minskad sexlust som kvinna

Är du kvinna och vill öka din sexlust? Upplever du minskad sexlust? Att tappa sexlusten under perioder är varken konstigt eller ovanligt, det händer de allra flesta – inte minst kvinnor. Det finns flera orsaker som man ofta kopplar till minskad sexlust, så som stress, klimakteriet, att just ha fött barn, läkemedel/preventivmedel eller utmaningar och bristande tillit i relationen. Men många med låg sexlust har att vinna på att förstå ännu mer om hur lust och njutning fungerar faktiskt fungerar. För likväl som det finns saker som bromsar vår sexlust, så finns det också saker som ökar den!

Lust eller njutning – vad kommer först?

Om du upplever låg sexlust och vill öka din sexlust är det viktigt att förstå mer om hur sexuell lust fungerar – på ett generellt plan och individuellt för dig.  Kommer lusten till sex först, eller upplevelsen av njutning? Ja, hur fungerar just din sexlust?

I vår kultur har vi en bild av att lust till sex är något som uppstår spontant, och att lusten driver oss till att också vara sexuellt aktiva. Och visst, för en del är det så. Men för de flesta av oss människor fungerar lusten annorlunda i långvariga relationer.

Det här brukar beskrivas som spontan respektive responsiv lust. Till skillnad från den spontana lusten innebär responsiv lust att lusten vaknar till liv när vi faktiskt upplever sådant som ger oss njutning. Det kan vara att vår partner smeker oss varsamt eller att vi ligger nakna tillsammans. Lusten väcks alltså till liv av njutningsfulla aktiviteter, ju fler stunder som ger njutning desto mer lust skapas. 

Forskning visar att det på gruppnivå är vanligare för kvinnor att ha responsiv lust, men det finns också många kvinnor med spontan lust och många män med responsiv. Det ena eller det andra är inte mer rätt, eller mer normalt. Det kan också variera över tid. I samband med förälskelse frisätts hormon i kroppen som gör oss mer benägna att uppleva spontan lust – så om du i relationens början var sugen för det mesta men nu känner att din sexlust är låg är det inte alls konstigt. 

Reflektionsfrågor

Hur är det för dig, är din lust spontan eller responsiv? Hur tror du att det är för din partner? Och har det förändrats genom er relations historia?

Lustens gas och broms

Vår sexlust påverkas av två olika system i kroppen, gasen och bromsen. Tänk dig att du är en bil. Du har gasen som får dig att accelerera och röra dig framåt. Och så har du bromsen, som saktar ner och håller dig stilla. Gas och broms är två olika system som du jobbar med parallellt när du kör. På samma sätt fungerar vår sexlust!

Låt oss börja med gasen. Din hjärna skannar ständigt av omgivning för signaler på att det är läge för sex. Allt som påminner om sex eller på något sätt kan tolkas som tecken på att nu är det läge för sex är ett tryck på gaspedalen. Och precis som bilar är vi människor olika! En del bilar accelererar snabbt och enkelt. Andra bilar är långsammare i starten. Det ena är inte bättre eller sämre, bara olika. 

Bromsen då? Parallellt skannar din hjärna också av omgivningen för skäl att INTE bli upphetsad. Det kan vara att du är rädd att bli gravid, eller för att det ska vara oskönt (eller göra ont!). Eller att dina barn ska höra er eller komma in. Eller att din partner inte ska tycka att det är tillräckligt “bra”, att det står en massa disk i köket, att du är helt slut, att du inte är helt bekväm med din kropp, eller inte övertygad om att din partner älskar din kropp… 

Att lossa bromsarna ofta viktigare än att gasa mer

Det vanligaste när vi kämpar för att hitta vår sexlust är att vi själva – eller vår partner! – jobbar med gasen. Vad gillar du? Vad vill du att jag ska göra? Kolla, blommor! Har du försökt köra bil med handbromsen nere någon gång? Anledningen till att så många försök att accelerera lusten slutar i uppgivenhet eller frustration är det faktum att vi ofta har för mycket som bromsar, snarare än för lite gas.

Hur gör man för att lossa bromsarna?

Sexualutbildaren Emily Nagoski säger:

1. Minska stressen

2. Öka tillgivenheten (i din relation och gentemot din egen kropp)

3. Försök släppa bilden av hur din lust “borde” fungera

Inte lätt, såklart, men kunskapen är ett viktigt första steg. I grund och botten handlar det om att kunna vara närvarande och att njuta av sinnesintrycken (och, såklart, att sinnesintrycken är njutbara). Och för att kunna göra det behöver du vara i ett sammanhang som gör det möjligt. 

Sammanhangets betydelse för vår sexlust

För att förstå vad som accelererar eller bromsar vår sexlust behöver vi förstå rollen som sammanhanget spelar. Det är tyvärr inte så enkelt som att det som i ett läge gör oss sugna alltid gör det. Och det kan finnas faktorer av betydelse i kontexten som är viktiga att känna till för att förstå varför du just nu har minskad sexlust och vad du kan göra för att öka din sexlust.  

När du är lugn, tillfreds och trygg kommer du att tolka nästan vad som helst med nyfikenhet och intresse – du kommer att vilja närma dig det (till exempel din partner). I det läget är det lätt att nå gaspedalen och att få en acceleration.

Om du istället känner dig stressad, otillräcklig eller otrygg kommer du å andra sidan tolka nästan vad som helst som hotfullt eller negativt. Signaler som i ett annat läge hade triggat din lust att närma dig gör dig plötsligt bara irriterad eller får dig att vilja dra dig undan.

Känner du igen dig i att reagera olika på exempelvis din partners beröring beroende på vilken sinnesstämning du är i? En smekning kan vara härlig, men den kan också inte vara det – om du är irriterad på din partner eller jättestressad över en viktig grej på jobbet kommer den kanske att snarare att göra dig… arg?

Det sammanhang du befinner dig i består av två delar:

1. Situationsfaktorer: var är du, med vem, är personen vänlig, varm, kärleksfull, är det en helt ny situation eller känner du dig säker i den, är det stökigt?

2. Ditt inre tillstånd i stunden: är du avslappnad eller stressad, känner du tillit till din partner, värme, eller är du hungrig, trött eller har ont någonstans?

Forskning visar tydligt att kvinnor på gruppnivå är mer känsliga för faktorer i kontexten när det kommer till sexlust, men också att kvinnor varierar mer sinsemellan när det kommer till detta. 

Hur kan du främja din sexlust genom sammanhanget?

Nyckeln till din sexuella gaspedal är alltså att skapa ett sammanhang där din (och din partners) hjärna tolkar omvärlden som en härlig, trygg och lustfylld plats. Där sex får utrymme.

För de allra flesta innebär detta tre saker:

1. Låg stress

2. Stark tillgivenhet

3. Stark tillit

Präglas din relation av detta har ni en bra grund att utgå ifrån!

För att främja din egen sexlust finns det ytterligare två nycklar:

1. Känn dig själv. Ta reda på vad som triggar din gas, din broms och vilka kontextuella faktorer som påverkar dig mest. Vad gillar du? Vad behöver du?

2. Älska dig själv. Förhåll dig till det du fått reda på om dig själv med öppenhet och värme. Du kanske önskar att du kunde strunta i allt det där som bromsar, men vi lovar, det fungerar inte.

Det betyder inte att du ska köpa bromsarnas budskap rakt av, bara att du ska våga närma dig dem, utforska dem med en mjuk blick.

Faktorer som kan öka kvinnors sexlust

När du funderar över vad som gasar och bromsar din lust kan det ibland också vara hjälpsamt att ta del av andras erfarenheter om vad som främjar lusten. Hur man kan bidra till att skapa ett sammanhang där hjärnan tolkar omvärlden som en trygg och lustfylld plats där sex får utrymme. 

Här är några exempel på faktorer som kan främja lusten (och där motsatsen kan innebära att man känner minskad sexlust):

Att känna dig älskad och emotionellt nära din partner, att uppleva sig stöttad eller särskilt uppmärksammad av partner. Ofta handlar det om konkreta handlingar, som att din partner tar sig tid att lyssna på hur din dag varit och uppmuntrar dig till det det du behöver. Ju fler sådana handlingar, desto starkare blir känslan av att faktiskt vara älskad och känna sig viktig.

Faktorer som är mer tydligt kopplade till erotik och sex. Det kan vara situationer som inte direkt har med partnern att göra, som att se en sexscen i en film eller att läsa en erotisk berättelse. Men det handlar också om att till exempel märka att ens partner blir upphetsad av en eller få ett sms från partner om hur tänd hen är på dig.

Att se din partner på håll, kanske i ett glatt samtal med andra eller i ett plagg du tycker extra mycket om. Det kan också handla om att se din partner i en miljö där hen känner sig hemma, som i sin yrkesroll eller idrottssammanhang.

Intimitet och närhet (som inte är direkt sexuellt), som att dansa eller ta en dusch ihop. Det kan också vara mer emotionell intimitet som att vara i en romantisk miljö tillsammans.

Känner du igen dig i någon av dessa? Finns det någon möjlighet att öka förutsättningarna för att hamna i situationer där de här faktorerna förekommer?

Det är viktigt att tänka på att även att vara ifrån varandra kan vara något som bidrar till att öka sexlusten. Kanske är det inte fler myskvällar i soffan ni behöver just nu utan snarare att ni var och en kommer iväg på egen hand en kväll. Att se din partner klä upp sig och ta på sig parfym för att gå ut och träffa en kompis kan öka din egen lust. Eller behöver ni kanske se fler tv-serier med erotiska inslag? Eller se till att bjuda in varandra till en lång dusch tillsammans oftare? Försök att ha en experimentell inställning till det och se vad som händer!

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips – följs oss på instagram @karlekspsykologerna

Olika behov i en relation

Det är inte ovanligt att i grunden älska varandra, men samtidigt ha det kämpigt tillsammans i perioder. Ofta syns en tydlig koppling till att ha olika behov i relationen, vilket ofta beroende på att man är olika som personer.

Studier visar att de relationer som fungerar bra utmärks av en förmåga att visa varandra acceptans och att kompromissa om olikheter. Men det kan vara väldigt svårt!

Hur ofta ska man ha sex egentligen?

Läs vår intervju med Kalle Nordwald som är sexolog, författare, föreläsare och en varm förespråkare för relationsarbete. Du har kanske sett honom i SVT:s Gift vid första ögonkastet där han är en av experterna. Få svar på våra följares frågor, som hur ofta ska man ha sex egentligen?