Skip to main content

Julstress och hur ni undviker den

Julstress och hur ni undviker den

Kommer julstress i vägen för dig också? De flesta av oss ser fram emot julen. Vi längtar efter den mysiga stämningen, att umgås med dem som står oss allra närmast och att varva ner. Vår förväntningar är höga, både på oss själva och på vår omgivning. Vi vill ha julkänsla och tindrande ögon!

I praktiken blir det inte alltid njutbart. För många präglas december istället av stress, press och kanske en oro att inte räcka till. Eller så är vår partner inte alls så där mysig och gullig som vi hade sett framför oss.

Relationen påverkas av julstress

En effekt av stress är att vi inte blir särskilt trevliga. Vår hjärna fokuserar på att lösa den akuta situationen (pepparkaksbak, julklappar, hinna klart på jobbet, VAB, julmat, glöggbjudning, storstäda… osv osv osv).

Där och då vill vi att saker ska gå snabbt, vi vill ha kontroll. I det läget är det inte alldeles enkelt att lyssna in vår partner, att visa ömhet eller uppskattning, eller att överhuvudtaget ta in de ansträngningar partnern gör.

Resultat blir ofta en upplevelse av distans i relationen – båda kör sitt eget race, och varför måste du låta så sur…?! (Nej, varken pepparkaksbak eller julklappar är egentligen akuta, men i stunden tenderar vi att uppfattar dem så. Och vår hjärna att reagerar därefter.)

…och vi själva känner oss än mer otillräckliga

Irritation eller en kylig stämning i relationen väcker i sin tur ofta en känsla av besvikelse eller tvivel, i synnerhet under den här tid på året då förväntan om hur det borde vara är så påtagligt annorlunda. Glappet blir ännu mer påtagligt. Det där som började som en liten klump av julstress växer sig lätt till en allt större snöboll av jobbiga känslor.

4 strategier för att hantera din stress

1. Fundera över vad som egentligen är viktigt.

Utmana dig själv att välja vad som är viktigast! Att baka egna lussebullar eller att kolla på Grinchen tillsammans bara du och din partner? Att bjuda hem till glöggmingel eller att gå på adventskonsert? Att gå på adventskonsert eller i skogen med varm choklad? Det betyder inte att du sedan i praktiken måste välja, bara att det blir tydligare för dig vad du verkligen värderar högt. Om du har det klart för dig kommer det att vara enklare att navigera bland önskelistor och andras förväntningar.

2. Ta reda på vad som är viktigt för din partner

Fråga, och ha inställningen att du vill veta! Lyssna och försök ta in din partners önskan, även om den kanske inte är densamma som din. Det kan tyckas självklart, men i många relationer kan frågor efter en tid förvandlas till förtäckta påtryckningsförsök (i synnerhet under perioder präglade av högre stress…). Sträva efter att vara nyfiken på din partner på riktigt.

3. Gör en gemensam planering

Avsätt en timme nu i början av december, prata om hur ni vill att julen ska vara och gör en gemensam planering. Sannolikt kommer en hållbar dito innebära att vissa saker behöver prioriteras bort. Dela upp ansvar och påminn varandra om era styrkor! Avsätt tid att vara tillsammans och göra saker som ni tycker om.

4. Ta en kort andningspaus

Om du kommer på dig själv att vara stressad – ta en kort andningspaus. Tänk att du ska blåsa en såpbubbla, så stor som du bara kan. För att göra det måste du blåsa långsamt och försiktigt. Gör det en stund och se om någonting händer med känslan i kroppen.

Stärk er relation

Med vår relationsapp Birds Relations kan ni som par lära er mer om varandra, möta varandras behov och fördjupa er relation.

  • 70+ övningar, artiklar & podcasts
  • Interaktiva och guidande övningar
  • Dela svar med varandra direkt i appen
  • Stegvis hjälp till nya beteenden och positiva vanor

Allt innehåll är baserad på vetenskap och utvecklas av psykologerna Clara Zelleroth och Helga J Wennerdal.

Ladda ner Birds-appen gratis

För fler relationstips följ oss på Instagram @karlekspsykologerna

De 10 vanligaste relationsproblemen

Relationsproblem innebär att du upplever någon typ av problem i er relation. Det kan vara allt från att ni har mindre missförstånd eller meningsskiljaktigheter, till större konflikter och bråk. Läs om de vanligaste relationsproblemen och hur ni löser relationsproblem.

Påverkar PMS relationen?

Drygt var tredje kvinna i fertil ålder har PMS. Det är vanligt att känna sig nedstämd, orolig eller ångestfylld. Många blir lättare irriterade och är känsligare för stress än vanligt. Att känna sig trött och att få svårt att sova är andra vanliga symtom.